Boğaziçili Gacar'ın da aralarında bulunduğu öğrencilerin tutukluluk halinin devamına karar verildi

Boğaziçili Gacar'ın da aralarında bulunduğu öğrencilerin tutukluluk halinin devamına karar verildi
Öğrenciler, pikniğe gitmek, öğrenci evinde kalmak, hamama gitmek, oyunla ilgili yazışmak, internet kafeye gitmek, spora giderek örgüt toplantısı yapmak iddialarıyla yargılanıyor.

Yağmur KAYA


+GERÇEK- 12'si Tutuklu 37 öğrencinin "FETÖ/PYD örgütüne üyelik" suçlamasıyla yargılandığı davanın 7'inci duruşması Çağlayan Adliyesi 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanıkların ise adli kontrollerinin devamına karar verildi. 

Bir sonraki duruşma Silivri Cezaevi kampüsü yerleşkesinde 6 Temmuz'da görülecek. 

Öğrenciler pikniğe gitmek, öğrenci evinde kalmak, hamama gitmek, macfit’e spora gitmek, WhatsApp'tan oyun oynamakla ilgili yazışmak, internet kafeye gitmek, bilgisayar oyun nick'in örgüt kod adı kullandıkları iddialarıyla yargılanıyor. 

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi İbrahim Enes Gacar, 21 Kasım 2020’den beri Silivri Cezaevi’nde olduğunu belirterek dün sosyal medyadan duruşmaya katılım çağrısı yapmıştı. "Boğaziçi Üniversitesinde okurken 17 ay önce tutuklandım. 13 gün hücrede kaldım. Türk Eğitim Vakfı'nın burs verdiği nadir öğrencilerden biriyim. Yarın mahkemem var. Boğaziçi Üniversitesinde okurken 17 ay önce tutuklandım. 13 gün hücrede kaldım. Türk Eğitim Vakfı'nın burs verdiği nadir öğrencilerden biriyim. Yarın mahkemem var. Suçsuz bir insanı savunmak suç değildir."

Davanın 7. celsesinde duruşma Savcısı mütalaasını sundu. Savcı mütalaasında etkin pişmanlıktan yararlanan tanıkların beyanlarına dayanak, öğrencilerin 'FETÖ/PYD örgütü üyeliğinden" cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti Savcı Mütalaasına karşı beyanları sordu. Müdafii avukatlar, 17 aydır tutuklu olan müvekkillerinin delilleri karartma şüphesi olmadığını, tutukluluk süresinin de  göz önüne alınarak müvekkillerinin tahliyesini talep etti. Avukatlar,  Savcı mütalaasına karşı ek süre talep etti..

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi İbrahim Enes Acar'ın avukatı müvekkilinin iki kişinin itirafları sonucunda tutuklandığını söyledi. Bilgisayar oyun nicki'nin örgüt kod adı sayıldığını dosya delillerinin WhatsApp'tan bilgisayar oyunu ile ilgili yazışmak, İnternet Kafeye gitmek olduğunu belirterek 17 aydır tutuklu bulunan müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Tutuklu öğrenciler Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile (SEGBİS) duruşmaya katıldı. 

Öğrenciler, savunmalarını yapmak üzere ek süre isteyerek, tahliyelerini talep ettiler. 

Tutuklu öğrencilerden Mürsel Yeşildağ, "18 aydır tutukluyum. Okulda olmak yerine cezaevinde dirsek çürütüyorum.  Ciğerim tükendi. Cezaevinde hastalandım, tedavi olmak, okumak istiyorum" dedi. 

Mahkeme kısa bir aranın ardından kararını açıkladı. 

Kararda, "Sanıklar Mehmet Can, Muhammet Erkam Güzel, Kazım Serasker, Mustafa Açar, Osman Akçay, Ahmet Alpdoğan, Sinan Uç, Faruk Ethem Gümüş, Burak Ahmet Palancı, İbrahim Enes Gacar, Mustafa Mürsel Yeşildal, ve İhsan Siner'e  isnat olunan suçun vasif ve mahiyeti, örgüt içerisinde kod ismi kullanmaları, haklarındaki tanık ifade ve teşhisleri, bir kısım sanıkların örgütün gizli yazışma programını kullanmaları, yasada gösterilen olası cezaların sınırları, mevcut olan delillerin sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgu olarak kabul edilerek bu durumun kuvvetli suç şüphesinin varlığının bu açıdan halen devam ediyor olması, gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına ve gerekse 6352 sayılı Yasanın 96 ve devamı maddeleri ile değişik 5271 sayılı CMK'nın 100 ve devamı maddeleri hükümlerine göre tutuklulukta geçen makul süreyi aşan bir durumun bulunmaması, sanıkların serbest kalmaları halinde kaçma şüphesinin üzerlerine atılı suçların ağırlığına göre karine olarak kabul edilmesinde zorunluluk bulunması, tutuklamaya alternatif koruma tedbirlerinin bu aşamada sanıklar açısından yetersiz kalacağı ve T.C. Anayasasının 13. maddesinde ifade olunan 'ölçülülük' ilkesi uyarınca sanıklar hakkında daha hafif koruma önlemi olan adli kontrol tedbiri uygulanmasının dava konusu açısından yetersiz kalacağı anlaşıldığından tahliye taleplerinin reddi ile sanıklar hakkında tutukluluk hallerinin devamına 

Tutuksuz sanıklar hakkında verilen adlı kontrol tedbirlerinin devamının kaldırılmasına ilişkin taleplerin reddine, müdafii'lere mütalaa'yı inceleyip esas hakkındaki savunmalarını yapmak üzere önümüzdeki celseye kadar süre verilmesine, tutuklu sanıklara savunmalarını hazırlamak üzere Ceza İnfaz Kurumu'nda bilgisayar odasını kullanmaları için gerekli imkanların tanınması yönünde yazı yazılmasına, 10-Tutuklu sanıkların 1. Tutukluluk incelemelerinin değerlendirilmesine, Bu tarihte de tutukluluk hallerinin çözüm tutanakları ile mütalaa'nın gönderilmesine, devamına karar verilmesi halinde sanıkların 2. Tutukluluk incelemelerinin 10.06.2022 günü dosya üzerinden değerlendirilmesine, duruşmanın 6 Temmuz 2022 günü saat 09:00'a bırakılmasına, duruşmanın Silivri Kampüsü duruşma salonunda yapılmasına oy birliğiyle karar verildi."

Öne Çıkanlar