Borcu artan şirket halka arza koşuyor

Borcu artan şirket halka arza koşuyor
2018'de 10 halka arz öngörülüyor. Türkiye'de bankaların borç verme kabiliyetlerinin azalması şirketleri borçlanma yerine hisse satışına yöneltti.

EKONOMİ - Türk şirketlerinin hisse senedi satışları açısından 2018 iyi bir yıl olacak gibi görünüyor. Birçok şirket yeni yılda borsaya adım atmaya hazırlanıyor. Buna karşın halka arzlar için tüm haberler iyi olmayabilir.

İstanbul merkezli Ünlü & Co. ve İş Yatırım'a göre, 2018'de gerçekleşecek yaklaşık 10 civarındaki ilk halka arzlardan 3 milyar dolar ile 4 milyar dolar arasında kaynak toplanarak 2007 yılının rekoru kırılabilir. Aracı kurumlara göre gelişen piyasa hisselerine yönelik talep Türkiye'yi de kapsayacak.

Buna karşın hisse satışlarının öncesinde, hızlı borçlanma artışı Türkiye'de bankaların borç verme kabiliyetlerini azaltarak şirketleri borçlanmak yerine hisse satışına yöneltti. Bununla birlikte özel sektör 326 milyar dolarlık rekor düzeydeki yabancı borcun üzerinde oturuyor ve bu borç, TL'nin daha fazla zayıflaması durumunda yerel para cinsinden daha da pahalanma riskiyle karşı karşıya.

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, gerçekleştirdiği bir mülakatta şirketlerin borçluluğunun "artık sürdürülemez" olduğunu belirtti. Karadağ, "Bu şirketler banka kredilerini zate yeniden yapılandırdılar ve Kredi Garanti Fonu'nu kullandılar. Fakat borcu azaltamıyorlar. Halka arzlar ile borçlanrını azaltma ve değerlemelerini yükseltme şansı veriyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar