Bozdağ: İsveç ve Finlandiya'dan talep edilen hiç kimse iade edilmedi

Bozdağ: İsveç ve Finlandiya'dan talep edilen hiç kimse iade edilmedi
Adalet Bakanı, NATO'ya katılım mutabakatı ile ilgili Türkiye'nin taleplerinin İsveç ve Finlandiya tarafından yerine getirilmediğini açıkladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bayrampaşa'da katıldığı bir dizi programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozdağ'a, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği öncesinde varılan mutabakat çerçevesinde bu iki ülkeden iadesi talep edilen kişilerin durumu soruldu. Her iki ülkenin de Türkiye'nin taleplerini yerine getirme konusunda mutabakat imzaladıklarını hatırlatan Bozdağ ancak şu ana kadar iadesi yapılan kimse olmadığını açıkladı: 

"Şu ana kadar İsveç ve Finlandiya'dan terör suçları isnadı hakkında bulunan kişilerden Türkiye'nin iadesini talep ettiği hiçbir kişi Türkiye'ye iade edilmemiştir. Türkiye'nin haklarında terör suçlarından yargılama bulunup da iadesi istenen hiçbir kişi hakkında olumlu bir resmi dönüş Türkiye'ye olmamıştır. Bu mutabakattan sonra biz, İsveç ve Finlandiya'ya daha önce gönderdiğimiz talepleri yenilediğimiz gibi yeni talepleri ve onların reddettiği talepleri de tekrar kendilerine ilettik. Bu iletmeden sonra da bugüne kadar Türkiye'ye olumlu veya olumsuz her iki ülkenin de verdiği bir cevap yoktur."

'İSVEÇ BAŞBAKANI'NIN İADE EDİLECEĞİNİ DUYURDUĞU KİŞİ DOLANDIRICILIK İSNATLI'

İsveç Başbakanı Magdalena Andersso'nun geçtiğimiz günlerde bir Türkiye vatandaşının iadesine karar verdikleri yönündeki açıklamasını da değerlendiren Bozdağ, bu kişinin dolandırıcılıkla suçlandığını söyledi ve "Bizim beklentimiz dolandırıcılık isnadı olanlarla ilgili değil. İsveç hükümeti ve Finlandiya hükümetinin bunu çok doğru anlaması lazım." dedi.

Adalet Bakanı, iade taleplerinin karşılanmaması durumunda iki ülkenin NATO üyeliği sürecinin de ilerlemeyeceğini savundu. "Türkiye'nin bu konudaki beklentileri karşılanmadığı sürece İsveç ve Finlandiya üçlü mutabakatta Türkiye'ye verdikleri sözü yerine getirmemiş sayılacaklardır. NATO üyelik süreci bu nedenle bir adım ileri gitmeyecektir." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar