Brezilya'da Bolsonaro'dan piyasaları altüst eden Petrobras kararı

Brezilya'da Bolsonaro'dan piyasaları altüst eden Petrobras kararı
Bolsonaro'nun, Petrobras CEO'su olarak eski generali ataması piyasalarda endişe yaratarak Brezilya Reali'nin gün içerisinde en fazla değer kaybeden para birimi olmasına neden oldu.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun Petrobras CEO'su olarak eski generali ataması piyasalarda endişe yaratarak Brezilya Reali'nin gün içerisinde en fazla değer kaybeden para birimi olmasına neden oldu.

Birçok ekonomist ve analiste göre, Jair Bolsonaro’nun Petrobras CEO’sunu değiştirmesi yerel piyasalar üzerinde kötü bir etki yaratacak.

Cuma günü geç saatlerde duyurulan değişiklik ile beraber şirketin ABD’deki depo menkul kıymet sertifikaları yüzde 15 civarında düşüş kaydetti. Petrobras ise Bolsonaro’nun değişikliği geleceğine dair açıklamalarından sonra piyasadaki işlemlerle birlikte neredeyse 4,5 milyar dolar değer kaybetmişti.

Chicago Üniversitesi'nden mezun Roberto Castello Branco yerine eski general Joaquim Silva e Luna’yı atayan Bolsonaro, değişikliğin gerçekleşebilmesi için Petrobras’ın yönetim kurulunun onayını beklemek zorunda.

Merkez Bankası eski Direktörü Sergio Goldenstein atamayla ilgili, "Son zamanlardaki işaretler çok endişe verici ve yatırımcıların yerel varlıklara olan iştahını azaltabilir. Küresel toparlanmaya rağmen çok dikkatli olmak gerekli" dedi.

XP Inc Başekonomisti Caio Megale ise "Piyasalar Bolsonaro’nun verdiği kararın yeni politika çerçevesi olup olmadığını bilmek istiyor" yorumunda bulundu.

Öne Çıkanlar