Hayvanlarda şarbon çıktı: Çiftliğin yakınında yaşayanlar tedirgin

Et ve Süt Kurumunun Brezilya'dan getirdiği büyükbaş hayvanlarda 'şarbon' çıktı. Hayvanların bırakıldığı çiftliğin yakınında yaşayıp, besicilik yapanlar tedirgin.

Hayvanlarda şarbon çıktı: Çiftliğin yakınında yaşayanlar tedirgin

Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) kurbanlık hayvan olarak getirerek Gölbaşı ilçesinin bir mahallesine yakın bölgedeki özel çiftliğe yediemin olarak bıraktığı yaklaşık 4 bin büyükbaş hayvandan 50’si öldü. Yapılan incelemenin ardından hayvanların şarbondan öldüğü tespit edilerek, bölge karantinaya alındı.

ESK tarafından kurbanlık olarak satılmak üzere Brezilya'dan 3 bin 959 büyükbaş getirilerek, Kurban Bayramı öncesi Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliği kiralanıp, yediemin olarak bırakıldı. Buradan alınıp, başkentin Sincan ilçesi ile değişik yerlerinde kurbanlık olarak kesimi yapılan 3 bin 959 büyükbaştan yaklaşık 50'si, şarbon nedeniyle telef olmaya başladı. Çiftlikte araştırma yapan Gölbaşı Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, telef olan yaklaşık 50 büyükbaştan örnekler alarak, incelemeye gönderdi. İncelemenin ardından çiftlik ve çevresi, şarbon şüphesiyle karantinaya alındı. Çiftliğin girişine ise Tarım ve Orman Bakanlığı'nca 'Bu mahallede şarbon hastalığı vardır' yazılı levha asıldı.

ET VE SÜT KURUMU'NDAN ŞARBON AÇIKLAMASI

Et ve Süt Kurumu'nca 3 bin 959 büyükbaştan 50'sinin şarbon sonucu telef olmasıyla ilgili açıklama yapıldı. Hastalıklı etlerin imha edildiği belirtilen açıklamada, "İşletmeye karantina uygulanarak tüm giriş ve çıkışlar yasaklanmış, geriye kalan hayvanların aşılama işlemleri tamamlanmıştır. Söz konusu etlerin piyasaya sürülmesi gibi bir durum söz konusu değildir" denildi.

'ETLERİN PİYASAYA SÜRÜLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL'

ESK tarafından yapılan yazılı açıklamada ise hastalıklı etlerin imha edildiği belirtilerek, şöyle denildi:

"Ankara Gölbaşı İlçesi Ahiboz Mahallesinde bulunan özel sektöre ait bir işletmeye Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen 3 bin 959 adet büyükbaş kesimlik hayvan getirilmiştir. Kesimi yapılan hayvanların veteriner hekimler tarafından yapılan muayenesi sonucu numune alınarak Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne gönderilmiş ve sonuç Anthrax (Şarbon) yönünden pozitif çıkmıştır. Kesilen hayvanlara ait karkas etler Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü elemanları gözetiminde imha edilmiş, işletmeye karantina uygulanarak tüm giriş ve çıkışlar yasaklanmış, geriye kalan hayvanların aşılama işlemleri tamamlanmıştır. Söz konusu etlerin piyasaya sürülmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Hastalığın çiftlik dışındaki başka hayvanlara bulaşmaması için de gerekli bütün tedbirler alınmış olup, endişe edecek bir durum bulunmamaktadır."

İLGİLİ HABER: İTHAL ETTE 'DELİ DANA' SKANDALI

POLONYA'DAN GELEN ETLERDE 'DELİ DANA' ÇIKMIŞTI

Türkiye’nin 2011-2012 yıllarında Polonya’dan ithal ettiği yaklaşık 3 bin sığır etinde ‘deli dana’ hastalığına rastlandığı ortaya çıkmıştı. Bu durum Polonya’nın başlattığı soruşturma kapsamında Türkiye’den adli yardımlaşma talebinde bulunmasıyla öğrenilmiş, söz konusu etleri, hem özel şirketlerin hem de Et ve Balık Kurumunun ihraç ettiği belirtilmişti. Polonyo'daki et analiz şirketlerinin, kesilen hayvanlara BSE testi yapmadığı halde, yapılmış gibi rapor verdiği tespit edilmişti. İfadesi alınan Tarım Bakanlığı uzmanları, söz konusu etlerde deli dana hastalığı olup olmadığını bilmediklerini, tahlil sonuçlarının Polonya dilinde olduğu için anlayamadıklarını söylemişti.

Hayvanlarda şarbon çıktı: Çiftliğin yakınında yaşayanlar tedirgin - Resim : 1

'KİMSE ÖNLEM ALMADI, TEDİRGİNİZ'

Ahiboz ve Günalan mahalleleri arasında bulunan çiftlik, buralarda yaşayan besiciler ile mahalle sakinlerini tedirgin etti. Mahallelerde kendilerine ait yaklaşık 5 bin küçükbaş ve 5 bin büyükbaş olduğunu belirten besiciler, yetkililerden bir an önce önlem almalarını istedi. Günalan Mahallesi'nde besicilikle uğraşan Gürol Yeşilada, hayvanlarına aşı yapılması için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne gittiğini belirterek, şunları söyledi:

"Hiç kimse uyarı yapmadı. Biz köy olarak tedirginiz. Sütçülük yapan insanlar var. Bununla geçimini sağlayanlar var. Hayvanları görüyorsunuz, toz duman içinde. Hayvanlarımıza aşı yapılmadı. Dün ilçe müdürlüğüne gidip, söyledim. 'O çiftlik bitsin, geleceğiz' diyorlar. Ama ne zaman? Bir insan ölünce mi gelecekler? Bir hayvanımız ölünce mi gelecekler? İnsanlara da belki bulaştı tozla. Bunun önlemini nasıl alacağız? Brezilya'dan getirilmiş hayvanlar. Güneşin altında, o tozun, güneşin altında hayvanlara da yazık. Kimse bir önlem almadı. Tedirginiz. Sonuç ne olacak, bilmiyoruz."

CHP'Lİ SARIBAL: 'ÇOK SAYIDA İTHAL HAYVAN KURBAN EDİLDİ'

CHP'li Orhan Sarıbal Ankara'da meydana gelen şarbon skandalına ilişkin "Kurban Bayramı'nda çok sayıda ithal hayvan kurban edildi. İnsan ister istemez, 'Acaba Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlarda hastalık var mıydı?' Şüphesi oluşuyor. Umarız, şüphelerimizde haklı çıkmayız" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, yazılı açıklama yaparak, Türkiye'nin ithalat bağımlısı ülke haline geldiğini belirtti. İthalat yapılırken, gerekli önlemlerin alınmadığını söyleyen Sarıbal, ''Kendi çiftçimizi bitirdik, başka ülkelerin üreticisini kalkındırıyoruz. Tarımdaki en önemli ithalat kalemlerimizden birisi de hayvancılık. Sığır ve küçükbaş hayvan ithalatında bu yıl rekor üstüne rekor kırdık. İthalat yapılırken, anlaşılan gerekli önlemler alınmıyor. Türkiye’nin başkenti Ankara’nın göbeğinde yaşadığımız son şarbon olayı, inanılmaz bir ihmal olduğunun kanıtı'' dedi.

CHP 'li Sarıbal, ilk açıklamalara göre, 4 bin sığır ithal edildiğini ve şimdiden 50'sinin şarbon nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Sarıbal, "Hastalığın görüldüğü Ankara’nın Günalan ve Ahiboz bölgesi şu anda karantina altına alınmış. Et ve Süt Kurumu 'Endişe edilecek bir şey yok' diyor. Umarız öyledir. Çünkü birkaç gün önce Kurban Bayramı'nda çok sayıda ithal hayvan kurban edildi. İnsan ister istemez, 'Acaba Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlarda hastalık var mıydı?' şüphesi oluşuyor. Umarız, şüphelerimizde haklı çıkmayız" açıklamasında bulundu.

CHP'li Sarıbal, 2010 yılında başlanan canlı hayvan ve kırmızı et ithalatının her sene biraz daha arttığını kaydederek, ''İthal edilen sadece hayvan ve et değil, aynı zamanda hastalık. Buna bir an önce son verilmeli'' dedi.

brezilya Et ve Süt Kurumu et ithalatı şarbon