Britanya'da ilk kez insandan Coronavirus bulaşan kedi uyutuldu

Britanya'da ilk kez insandan Coronavirus bulaşan kedi uyutuldu
Britanya'da sahibinden Coronavirus bulaşan 4 aylık bir cins kedi yavrusunun uyutularak öldürülmek zorunda kaldığı belirtildi.

İngiliz basını, Coronavirus pandemisinin 2020 yılındaki ilk dalgasında insandan kediye bulaşan iki vakanın teyit edildiğini duyurdu.

Glasgow Üniversitesi'nin vakayla ilgili açıklamasında, Nisan 2020'de nefes alma zorluğu çektiği için veterinere götürülen Ragdoll cinsi 4 aylık kedide Coronavirus nedeniyle gelişten zatürreden kaynaklı ağır akciğer hasarı oluştuğu, günler içinde durumunun çok ağırlaşması nedeniyle uyutulduğu belirtildi.

Araştırma sonucunda Covid-19 hastası sahiplerinden kediye koronavirüs geçtiğinin belirlendiği vurgulandı.

Otopside akciğer hasarına neden olan zatürrenin Coronavirus'ten kaynaklandığına dair işaretlere ulaşıldığını söyleyen bilim insanları, sahibinin bir ay önce Covid-19 semptomları gösterdiği, ancak test edilemediğinden mütevellit virüsü onun evcil hayvana geçirdiği sonucuna vardıklarını açıkladı.

Sputnik Türkçe'nin İHA'dan aktardığı habere göre, yine Glasgow Üniversitesi'ndeki uzmanlar tarafından bildirilen ikinci bir vakada, yine sahipleri Covid-19 belirtileri gösteren 6 yaşındaki bir Siyam kedisinin mayısta Kovid-19'a yakalandığı görüldü, ancak sadece burnunda ve gözlerinde akma olan büyük kedi daha sonra iyileşti.

Covid-19'a neden olan koronavirüsün ters yönde kediden insana geçip geçemediğinin belirlenemediğini belirten açıklamada, ileride olası yeni salgınları önlemek için bu konuda daha fazla araştırma gerektiği kaydedildi.

Dünya çapında az sayıda olsa da insandan evcil hayvana koronavirüs bulaşma vakaları bildirilirken, Güney Kore'de kediler ve köpekler için Kovid-19 testi ve karantina uygulaması yürürlükte.

Britanya'da Glasgow Üniversitesi'nden Prof. Margaret Hosie'nin yönettiği araştırmada, çeşitli kedi türlerinin yanısıra köpeklerde, hamsterlerde ve dağ gelinciklerinde koronavirüs vakalarının belirlendiği belirtildi. Araştırma, pandemi sırasında Britanya, ABD, Fransa, İspanya ve Almanya dahil en az 15 ülkede kedilerde Covid-19 vakalarının görüldüğünü ortaya koydu.

Benzer semptomları olan kediler üzerinde yapılan 387 test sırasında bu iki teyitli vaka saptandı. Bu gruptaki kedilerin en az 19'unun insanların Covid-19 hastası olduğu evlerden geldiği tahmin ediliyor.

Sadece sözkonusu iki vakanın Coronavirus pozitif çıkması, insandan evcil hayvana bulaşmanın nadir görülmesi olarak yorumlandı. İyileşen Siyam kedisiyle aynı evde yaşayan ikinci kedinin testi negatif çıktı.

Siyam kedisinin, Temmuz 2020'de Britanya hükümeti tarafından ilan edilen ilk enfekte evcil hayvan vakası olduğu sanılıyor.

O dönem İngiltere Veterinerlik Müdürü Christine Middlemiss, "Bu, çok nadir görülen bir olay, evcil hayvanlar çok hafif belirtiler gösteriyor ve birkaç gün içinde iyileşiyor" demişti.

Öne Çıkanlar