BTS: TCDD 'mülakatla' kayırmacılığa, tarafgirliğe ve hukuksuzluğa devam ediyor

BTS: TCDD 'mülakatla' kayırmacılığa, tarafgirliğe ve hukuksuzluğa devam ediyor
TCDD'de 'Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği' mülakat sınavı sonucu tepkilere neden oldu. Birçok kentte açıklama yapan BTS üyeleri, hak gaspına neden olan yanlıştan dönülmesini istedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Kamu kurumları işe alımlarda uygulanan mülakat uygulaması tepkilere neden oluyor. Çok sayıda emekçi işe girmek için girdiği sınavdan yüksek puan alıyor ancak mülakatta eleniyor. Mülakatta genellikle düşük puan alanların geçmesi akıllarda soru işareti bırakıyor. Mülakata ilişkin tepkilerin yaşandığı kurumlardan biri de TCDD. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Diyarbakır Şubesi, TCDD Taşımacılık A.Ş. bünyesinde yapılan "Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği" mülakat sınavı sonuçlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamayı BTS Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt okudu.

'MÜLAKAT SINAVI HAK GASPINA NEDEN OLUYOR'

Kamuda uygulanan mülakat uygulamasını eleştiren BTS Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt, kamunun her alanında liyakatsiz atamaların, adam kayırmacılığın ve kadrolaşmanın tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. TCDD Taşımacılık A.Ş. bünyesinde 26 Ekim 2019 tarihinde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavları yapıldığını hatırlatan Bozkurt, iki yıla yakın bir süredir yapılmayan mülakat sınavının 24 Mayıs-6 Haziran 2021 tarihlerinde yapılacağının duyurulduğunu söyledi. BTS Genel Merkezinin yazılı sınavın yeterli olduğu, mülakatların ise yazılı sınavın tamamlayıcısı niteliğinde olması gerektiği yönünde taleplerinin kabul edilmediğini ifade eden Bozkurt,  itirazlarına rağmen yapılan TCDD Taşımacılık A.Ş. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği mülakat sınavı sonuçlarının hak gaspını ortaya koyduğunu söyledi.  

'MÜLAKAT PUALARI DÜŞÜK GÖSTERİLDİ'

Mülakat sınavı sonucunun açıklanmasının ardından Sendika Genel Merkezi başta olmak üzere tüm şubelerine mülakata giren arkadaşlarının yoğun şikâyette bulunduğunu belirten Bozkurt, yüksek puanlı çalışanlara yazılı sınav puanından ortalama 25 puan düşük mülakat puanı verildiğini söyledi. Orta düzeyde başarılı olan adayların ise yazılı puanlarının ortalama 18-20 puan üstünde mülakat puanı verildiğine dikkat çeken Bozkurt, şunları söyledi:

"Yapılan bu hileye, bu hukuksuzluğa inanmamız kabul edilebilir bir durum asla değildir. Bugün itibariyle demiryolu camiasında bu hukuksuz uygulamalar, çalışanın hakkını alamadığı, değersizleştirildiği hissiyatına sahip olmasına yol açmaktadır. İş barışını bozacağına dönük endişelerimiz artık yerini gerçekliğe bırakmıştır. İşyerinde kendisinden daha düşük puan almış bir çalışanın emri altında çalışmak liyakatin değersizleştirildiği anlamına geldiğinden, çalışan verimliliği, çalışanın kendini geliştirmesi beklenemeyeceği gibi birçok işyeri sorununu beraberinde getirecektir. Yaklaşık iki yıldır bu sınavı bekleyen demiryolculara ve ailelerine çok büyük bir moral bozukluğu olmuştur.

'İŞ BARIŞINI BOZAN BU UYGULAMALARA SON VERİLSİN'

TCDD Taşımacılık A.Ş. yönetimini bir an evvel mülakatları iptal etmeye, adil bir yönetim sergilemeye, çalışanlar arasında ayrım gözetmeksizin kurumun çıkarlarını düşünmeye ve ona göre hareket etmeye çağırıyoruz. Bizler sözlü sınavın, mülakatın; kayırmacılığa, haksızlığa ve hukuksuzluğa yol açtığını dile getirdik; sizler ise kayırmacılığa, tarafgirliğe ve hukuksuzluğa devam ediyorsunuz.  Derhal bu haksızlığa neden olan, iş barışını bozan, yazılı puanda bilgi birikim ve tecrübesini ispat eden çalışanların mülakat puanı düşürülerek haksızlığa uğratılması durumuna son verin. BTS olarak sessiz kalmayacak, sendikamıza yapılan her şikâyet ve başvurunun takipçisi olacak, üyelerimizin, çalışanların hak ve çıkarlarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz."

Öne Çıkanlar