Burhan Şeşen: Ahlak bekçiliğine soyunan, militarist tüm iktidarların sanatla bir sorunu var

Burhan Şeşen: Ahlak bekçiliğine soyunan, militarist tüm iktidarların sanatla bir sorunu var
'Sanatla, sanatçıyla uzlaşmak, onu anlamak yerine, yasaklamakla, aşağılamakla, cezalandırmakla bir yere varılacağını ummak bu yüzyılda olacak iş değil.'

Sanatçı Burhan Şeşen, pandemi nedeniyle ekonomik zorluk yaşayan sanatçılara karşı hükümetin yaklaşımını eleştirdi. Gelişmiş ülkelerin sanatçılarına sahip çıktığını kaydeden Şeşen, "anat bizim yöneticilerimiz tarafından lüks olarak algılanırken, gelişmiş ülke yöneticilerinin olmazsa olmazı" dedi. Şeşen "İktidarın sanatla ve onu üretenlerle ilgili bir derdi var. Aslında muhafazakar, dini merkezine alan, ahlak bekçiliğine soyunan, demokrasiden uzak ve militarist tüm iktidarların sanatla bir sorunu var." diye konuştu.

Sanatçı Burhan Şeşen, Sözcü'den Görkem Ulu'ya konuştu.

"GELİŞMİŞ ÜLKELER SANATÇILARINA SAHİP ÇIKTI"

Şeşen, "Uygar ülkelerin hükümet yöneticileri konsere, tiyatroya, sinemaya, opera ve baleye gittikleri için ülkelerinin sanatçılarıyla empati kurdular ve onlara sahip çıktılar. Tek tek rakam vermeyeyim ama bizden katbekat fazla destek yaptılar. Zira sanat bizim yöneticilerimiz tarafından lüks olarak algılanırken, gelişmiş ülke yöneticilerinin olmazsa olmazı" dedi.

İKTİDARIN SANATLA DERDİ VAR

– İktidarın sanata ve sanatçıya karşı tutumu nasıl?

İktidarın sanatla ve onu üretenlerle ilgili bir derdi var. Aslında muhafazakar, dini merkezine alan, ahlak bekçiliğine soyunan, demokrasiden uzak ve militarist tüm iktidarların sanatla bir sorunu var. Zira onun bağımsız, özgür ve kamuoyunu etkileme gücü her zaman bu tarz iktidarın karabasanı. Sanatla, sanatçıyla uzlaşmak, onu anlamak yerine, yasaklamakla, aşağılamakla, cezalandırmakla bir yere varılacağını ummak bu yüzyılda olacak iş değil. Zaten olmuyor da…

DESTEK ÇOK YETERSİZ KALDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğinden sektörün tamamının yararlanamadığını söyleyen Burhan Şeşen, "Gönül isterdi ki bu destek sadece müzisyenleri değil, tüm sektör paydaşlarını kapsasın. Ses ve ışık sistemi firmaların, performans salonu sahipleri, müzik enstrümanı ithalatçıları gibi… Ama ne yazık ki bu gerçekleşmedi…" dedi.

KÜLTÜRE AYRILAN PAY SORGULANMALI

Tüm sektör paydaşlarına destek sağlanamamasını değerlendiren Şeşen, "Bence bunun sebebi Kültür Bakanlığı'na ayrılan bütçenin yetersizliği. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçesinin niye alt sıralarda olduğu mutlaka ama mutlaka sorgulanmalı" dedi.

Öne Çıkanlar