Bursa’da maden şirketi ağaçları kesti, köylü ayağa kalktı

Bursa’da maden şirketi ağaçları kesti, köylü ayağa kalktı
Bursa’nın Yenişehir İlçesi’ne bağlı Kirazlıyayla Mevkii’nde kurşun, bakır ve çinko maden sahasını genişletmek isteyen şirket ağaç kesimine başladı, köylüler ayağa kalktı.

ARTI GERÇEK-Bursa Yenişehir’de Meyra Madencilik tarafından yakında faaliyete geçmesi planlanan kurşun, çinko, bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı için ağaç kesimine başlanması köylülerin tepkisine neden oldu.

Meyra Madencilik 2015 yılında kapasite artışına giderek alanını 273 hektara çıkarmıştı. Firma 2015’te aldığı raporda zenginleştirme yapmayacağını açıklamasına rağmen 2019’da ruhsat alanını 345,62 hektara çıkardı, hem de zenginleştirme tesisi ve atık barajını projeye ilave etmişti. Projeye ÇED Olumlu kararı verilmişti.

Yenişehir’de köylüler, projeye karşı çıkarak onlarca kez eylem yaptı ancak şirket buna rağmen bölgede ağaç kesimine başladı. Dün başlayan çalışma köylülerin tepkisi nedeniyle durdurulsa da bugün yeniden başladı.

BAZI KÖYLÜLER GÖZALTINA ALINDI
DOĞA-DER Sözcüsü Murat Demir'in Artı Gerçek'e verdiği bilgiye göre bugün daha kabalalık bir jandarma ekibiyle bölgeye gelen şirket, çalışmalara tekrar başladı. Köylülerin yeniden toplanması üzerine maden bölgesine giden yolu kapatan jandarmanın bazı köylüleri gözaltına aldığı bildirildi.

Köylülerle, Yenişehir Çevre Platformu ve Bursa Çevre Platformu üyelerinin bölgedeki bekleyişi devam ediyor.

DOĞA-DER Sözcüsü Murat Demir "Maden bölgesindeyiz. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal geldi ve Bursa Valisi'ni aradı, son olarak alay komutanı geldi ve şirket yetkilileriyle görüştü. Görüşme sonucunda komutan çalışmaların 15 gün süreyle durdurulduğunu bildirdi. Gözaltına alınanlar serbest" dedi.

 

Öne Çıkanlar