Bütçeden savunmaya ayrılan pay 3 yılda yüzde 100 arttı
Derya OKATAN
ARTI GERÇEK - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2019 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor. Komisyonun bugün gündeminde İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi var. Savunmaya ayrılan yüksek bütçeyi Artı Gerçek'e değerlendiren HDP Milletvekili Garo Paylan, "Savaş çok maliyetlidir ama barışın maliyeti yoktur" dedi.
AKP hükümetinin hazırladığı tasarıya göre, İçişleri Bakanlığı bütçesi 8 milyar 572 milyon 166 bin TL olarak belirlendi. 2018 yılında başlangıç ödeneği 7 milyar 300 milyon 918 bin TL olarak belirlenmiş, Ağustos sonu itibariyle harcama 5 milyar 740 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Bakanlığın bütçesinde 2019 için yüzde 17'lik bir artış öngörülüyor.
2019 yılı bütçesinde aslan payı 'güvenlikçi politikalar' nedeniyle 'savunma'ya ayrıldı. İçişleri Bakanlığı bütçesinde bu kalem için 2 milyar 650 milyon 275 bin TL ayrıldı. 2018 yılı bütçesinde bu miktar 1 milyar 657 milyon 110 bin TL idi. Bu da yüzde 60'lık bir artış anlamına geliyor.
İçişleri Bakanlığı bütçesinde en çok arttırılan kalem ise Kamu Düzeni ve Güvenlik Hizmetleri oldu. 2018'de 6 milyon 507 bin olan kalemin bütçesi 2019 için 25 milyon olarak belirlendi.
Yine personel giderlerinde de ciddi bir artış görülüyor. 2018 başlangıç ödeneği 3 milyar 689 milyon olan söz konusu kalem, 2019 yılı için 4 milyar 751 milyon TL olarak belirlendi.
Mal ve hizmet alım giderleri ise yaklaşık 776 milyon TL.
ASLAN PAYI SAVUNMAYA
Bütçeyi Artı Gerçek'e değerlendiren HDP'nin Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "Aslında İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi küçük bir bütçe. Ama esas mesele topyekün savunmaya harcanan rakamlardır" dedi.
Jandarma Komutanlığının bütçesinin yüzde 40-50 civarında arttırıldığını hatırlatan Paylan, yanı sıra Savunma Sanayini Destekleme Fonu'na ciddi kaynak ayrıldığını kaydetti. Paylan'a göre, vergilerin önemli bir bölümü bu fona gidiyor. Savunmaya ise toplamda 130 milyar TL harcanıyor.
'SAVAŞ MALİYETLİDİR, BARIŞIN MALİYETİ YOKTUR'
"Bu bütçe yalnızca 3 yıl önce toplamda 60 milyar TL idi. 3 yılda yüzde 100'den fazla artan başka herhangi bir bütçe yok. Bu, Türkiye'nin bütçesinin güvenlikçi bakışa hapsolduğunu gösteriyor" diyen Paylan, şöyle devam etti:
"Güvenlikçi bakışa hapsolduğumuz müddetçe hem huzurumuzdan oluyoruz yani toplumsal kamplaşma, kutuplaşma derinleşiyor hem de diğer kalemlerden kesildiği için daha az okul, daha az hastane, daha az işçi-emekli maaşı, daha az hizmet alıyoruz. Bu da bir yandan huzurumuzu kaybederken bir yandan da refahımızı kaybetmemiz demek. Özellikle Kürt meselesinde saldırgan, savaşçı politikalar ortaya konuyor. Oysa savaş çok maliyetlidir, öncelikle insanlarımızı, refahı, huzuru kaybederiz ama barışın maliyeti yoktur. Barış, toplumsal kesimlerin taleplerini karşılamakla oluşur. Zaten biz bu bütçeyi vicdansız ve adaletsiz bir bütçe olarak tanımlıyoruz."