Büyük Kürt alimi ve HDP eski milletvekili Kadri Yıldırım vefat etti

Büyük Kürt alimi ve HDP eski milletvekili Kadri Yıldırım vefat etti
Diyarbakır’da 4 gün önce geçirdiği beyin kanaması ardından yoğum bakıma alınan burada hayatını kaybeden Prof. Dr. Kadri Yıldırım'ın Kürtçe, Arapça ve Farsça yayınlanmış 14 kitabı bulunuyor.

Diyarbakır’da 4 gün önce geçirdiği beyin kanaması ardından yoğum bakımda tedavi altında olan Kürt alimi ve HDP Siirt eski Milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım, yaşamını yitirdi.

Kanama geçirdikten sonra Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitm ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan, oradan da Özel Memorial Hastanesi'ne sevk edilen Yıldırım, burada yapılan müdahaleyle kanaması durduruldu. Ancak bilinci kapanan Yıldırım, solunum destek cihazına bağlandı.

Tedavi gördüğü hastanede öğleden sonra durumu kötüleşen Yıldırım, akşam saatlerinde yaşam mücadelesini kaybetti.

10 yıl önce de beyin kanaması geçiren Yıldırım, 2020’nin Aralık ayında Coronavirus'e yakalanmış, hastalığı ağır geçirmesine rağmen atlatmıştı.

PROF. DR. KADRİ YILDIRIM KİMDİR?

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Rektör Yardımcılığı görevinde de bulunan Prof. Dr. Kadri Yıldırım, mükemmel seviyedeki Kürtçe'ye hakimyeti ve klasik Kürt edebiyatı eserleri uzmanlığı ile dikkati çekiyordu. Çok sayıda Kürtçe eseri günümüz Kürtçesi ile yorumlayan  Prof. Dr. Kadri Yıldırım, klasik eserlerin yeni nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynadı. Prof. Dr. Kadri Yıldırım,  Artuklu Üniversitesi'ndeki Kürtçe bölümün kuruluşunda da önemli rol oynadı.

5 Şubat 1959'da Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Kürt bir ailede doğdu. Siirt Eğitim Yüksekokulu'ndaki ön lisan eğitimi tamamladıktan sonra, Harran Ünivesitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. 13 yıl öğretmenlik yapan Kadri Yıldırım Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği, Mardin Artuklu Üniversitesi rektör yardımcılığı, bu üniversiteye bağlı Yaşayan Diller Enstitüsü müdürlüğü, bu enstitüye bağlı Kürt Dili ve Kültürü ana bilim dalı koordinatörlüğü, aynı üniversitenin İlahiyat Bilimler Fakültesi kurucu dekanlığı görevlerinde bulundu. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde 2004'te Yardımcı Doçent, 2010 yılında ise Profesör oldu. Kürtçe, Arapça, Farsça, dil, edebiyat ve coğrafyası üzerine 14 kitabı ve birçok akademik tebliğ makaleleri bulunuyor.

 Prof. Dr. Kadri Yıldırım,  Haziran 2015 seçimlerimde HDP'den Siirt Milletvekili seçildi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar