Çavuşoğlu-Borrel toplantısına görüş ayrılıkları damga vurdu

Çavuşoğlu-Borrel toplantısına görüş ayrılıkları damga vurdu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell görüşmesine Doğu Akdeniz ve Libya konularındaki ayrılıklar damga vurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugün Ankara bir araya geldi.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamanın gündeminde mülteci anlaşması, Doğu Akdeniz gibi konulardaki ayrılıklar ön plana çıktı.

Çavuşoğlu Borrell'e, "Amacımız Türkiye ile AB ilişkilerini geliştirmek mi, bitirmek mi? Bitirmekse sizin tezinize gidelim" derken Borrell, "İlişkilerin en iyi döneminden geçtiğini söyleyemeyiz ancak ilişkileri iyileştirmek için birlikte çalışmamız gerekiyor" yanıtı verdi:

Borell'in, "Sayın Bakan bir şeyden emin olabilirsiniz kapsamalı bir yaklaşım benimseyelim derken bu ilişkileri bitirelim demiyorum, iyileştirmeyi kastediyorum. Mümkün olan en iyi ilişkilerin olması gerekir" derken Çavuşoğlu, "Siz böyle düşünüyorsunuz ama üye ülkeleriniz böyle düşünmüyor. Örneğin Fransa başka konularda ilişkilerimizin gelişmesi için Suriye’de PKK’ya operasyonlarımızı durdurmamızı istiyor. Siz bireysel olarak çaba sarf ediyorsunuz ama ortada bir realite var" karşılığını verdi.

'İKİMİZİN DE BİRBİRİMİZE İHTİYACI VAR'

AB'nin taahhüdü olan alanlarda olumlu adımlar görmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, "AB üst düzeyli diyalog ve temasları yasaklayan kararlar aldı. Normalde biz bu kararları uygulasak veya ‘Siz böyle kararlar aldınız’ desek Sayın Borrell'in bugün Ankara'da olmaması lazım. Ama biz AB'nin bu kararlarına rağmen bu diyaloğu sürdürüyorsak bu iyi niyet göstergesidir. AB'ye çok ihtiyacımız olduğundan değil. İkimizin de birbirine ihtiyacı var. AB'nin bu kararı tersine çevirmesi lazım. Önümüzdeki günlerde Komisyon toplantısında ve zirvesinde Türkiye'nin yine Fransa dahil malum ülkeler yüzünden gündemde olacağını görüyoruz. Burada Türkiye aleyhine kararlar almak sorunları çözmez, daha da derinleştirir. AB Türkiye'ye yönelik ilave kararlar alırsa bunun karşılığını vermek durumunda kalacağız. O zaman durum daha da gerginleşecek. Bunun faydası yok" ifadeleri kullandı.

'FRANSA'NIN TÜRKİYE, AB VE NATO'DAN ÖZÜR DİLEMESİ GEREKİYOR'

Fransa'nın, Libya'da ülkenin doğusundaki güçlerin lideri Halife Hafter’in desteklediğini dile getiren Çavuşoğlu, "Şimdi sahada kaybedince agresifleşerek bunun acısını Türkiye’den çıkarmaya çalışıyor. En son Doğu Akdeniz’de taciz iddiasında bulundu. Bunun doğru olmadığını ispatladık. NATO da böyle bir delil yok diyor. Fransa’nın Türkiye’den açık net şekilde özür dilemesi gerekiyor. AB'den ve NATO'dan da onları yanılttığı için özür dilemesi lazım" diye konuştu.

'SIK SIK KAPSAMLI ŞEKİLDE TÜRKİYE'Yİ TARTIŞIYORUZ'

Türkiye'nin, kilit bir ortak ve bir aday ülke olduğunu vurgulayan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Sık sık kapsamlı şekilde Türkiye’yi tartışıyoruz. Bu da zaten bu ilişkiye ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesi. Şu andaki mevcut durum, ideal olmaktan çok uzak. Birtakım ciddi meseleler var. Hemen bunları ele almamız gerekiyor. İlişkimizdeki dinamikleri değiştirmemiz gerekiyor. Bu durumdan çıkmanın faydası olacağını düşünüyoruz" ifadeleri kullandı.

'ZİYARETİ GERGİNLİKLERİN ORTADAN KALKMASI İÇİN YAPTIK'

Türkiye ziyaretini gerginliklerin ortadan kaldırılması için yaptığını vurgulayan Borrell, AB Komisyonunun söz konusu kararları objektif kriterlere göre aldığını ve bu süreçte bazı niteliksel değerlendirmelerin göz önünde bulundurulduğunu belirtti. AB’nin değişen durumları kontrol ederek iki haftada bir gerekli güncellemeleri yaptığına dikkati çeken Borrell, sağlık otoriteleriyle yakın diyalog halinde süreci yönettiklerinin altını çizdi. Borrell, "Türkiye ile Yunanistan arasında kıta sahanlığı konularında büyük bir uzlaşmazlık var" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

 

Öne Çıkanlar