38 örgütten ortak tepki: Balıkesir Belediye Başkanı altın şirketinin PR'cısı mı?

38 örgütten ortak tepki: Balıkesir Belediye Başkanı altın şirketinin PR'cısı mı?
Doğayı ve tarımı tahrip eden altın madeni şirketini ziyaret eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz'a tepki geldi: #TümadMadradanDefol

Aralarında siyasi parti, çevre, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin de olduğu 38 örgüt, yaptıkları ortak yazılı açıklamayla Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın İvrindi-Burhaniye sınırları içerisinde faaliyet gösteren TÜMAD Altın Madeni İşletmesini ziyaret etmesini ve doğaya zarar verdiğini belirttikleri şirket lehine açıklamalar yapmasına tepki gösterdi.

"Balıkesir Belediye Başkanı altın şirketinin PİAR’cısı mı?" başlığıyla yapılan açıklamada, körfezin doğal yaşamını ve tarımını yok edecek söz konusu altın şirketinin kapatılmasını isteyen çevre örgütleri, altın madeni firması TÜMAD’ın bölgeyi terk etmesini istedi.

38 örgütün ortak açıklaması şöyle:

"Geçtiğimiz günlerde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz körfezdeki ilçe belediyelerinin sorunlarını yerinde gözlemek için yaptığı ziyaretlerde nedense İvrindi-Burhaniye sınırları içerisinde faaliyet gösteren TÜMAD Altın Madeni İşletmesini de ziyaret etmiştir. Ziyaret basında yer almış ve bu vesileyle kamuoyu, madenin herkesin canıyla uğraştığı pandemi sürecinde çalıştırılmaya devam ettiğini öğrenmiştir.

Sosyal mesafenin gözetilmediği görülen fotoğraflar ile basına servis edilen habere göre Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz; "Bölgemize ve ülkemize ekonomik açıdan değer katan, istihdam sağlayarak bünyesinde 1200 personel çalıştıran TÜMAD Madenciliği ziyaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldık." demiştir (Son Dakika Edremit Gazetesi, 6 Mayıs 2020 tarihli haber metni). Ayrıca gazetede yer alan haberin içeriğinde, madenle ilgili olarak, "Çevresel denetlemelerden olumlu raporlar aldığı biliniyor." diye bir değerlendirmede bulunulmuştur.

Bu haberin ve Belediye Başkanı’nın sözlerinin neresini düzeltmek gerektiğine bir türlü karar veremedik. Ancak kesin olan; haberin içeriği ve Belediye Başkanı’nın sözleri baştan sona yanlış bilgiler içermektedir ya da madeni parlatmaktan başka bir amaç taşımamaktadır.

TÜMAD; Balıkesir İli İvrindi İlçesi Değirmenbaşı Mah. (köyü), Küçük Ilıca Mah. (köyü) ve Burhaniye İlçesi Karadere Mah. (köyü) ile Korucaoluk Mah. (köyü) sınırlarında faaliyet göstermekte ve özellikle Değirmenbaşı ve Küçük Ilıca köylerine 3-4 km. mesafede yer almaktadır. Diğer köylerin ise yazın yaşadıkları ve tarım yaptıkları yaylalarına çok yakındır. Proje alanı orman ve tarım alanlarını kapsamakta, ruhsat alanı ise 6.606,37 hektardan (7.902 futbol sahası büyüklüğünde) oluşmaktadır. İşletme, saniyede 57 lt su kullanmaktadır (ÇED Raporu). Buna göre işletme, günde 2 olimpik havuz, ayda 60 olimpik havuz, yılda ise 720 olimpik havuz dolduracak miktarda, yani yılda 1.804.032 m3 (ton) su kullanmakta, bu suyu da başta Düdüklü Suyu olmak üzere Madra’daki diğer tüm su havzalarından temin etmektedir.

Ayrıca maden sahasında cevher oluşturulması için en küçüğü 370 m uzunluk ve 150 m derinlikte olmak üzere sırasıyla, 590 m uzunluk ve 200 m derinlikte, 810 m uzunluk ve 250 m derinlikte ve 910 m uzunluk ve 200 m derinlikteki 4 adet cehennem çukuru açılacaktır. Bu çukurlardan çıkacak cevher, siyanür ile işlemden geçtikten sonra, 54 milyon m3 pasadan oluşan devasa bir zehirli atık dağı oluşturacaktır.

Yukarıdaki bilgilerin tamamı TÜMAD tarafından yayınlanan ÇED Raporlarından temin edilmiştir. Dolayısı ile doğaya tahribatının bundan daha fazla olacağını tahmin etmek zor değildir.

Gelelim işletmenin "1200 kişiyi istihdam" ettiği iddiasına;  TÜMAD’ın kendi hazırladığı "Teknik Olmayan Özet" raporunun 11. Sayfasında aynen şöyle yazmaktadır:

"2.12 PROJENİN PERSONEL PLANI: Arazi hazırlık ve inşaat süreci için 500 kişinin ve projenin işletme süreci için 350 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır."

Rapor ve yazılanlar ortada ve kamuya açık iken TÜMAD ile her güzelleme yapanın bu iddiayı ısrarla söylemesi neyi amaçlamaktadır? Yoksa işletmede aslen 350 kişi çalışmakta ancak seslerini kessinler diye yaklaşık 1000 kişiye sosyal rüşvet mi verilmektedir…

Ayrıca buradan bir kez daha, sözde "çevresel denetimden olumlu rapor aldığı" değerlendirilmesinin, Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oybirliği ile onandığını da unutmadığımızı belirtmek istiyoruz.

Bir kez daha çağrı yapıyoruz; Burhaniye Çevre Platformu ve dostları, aktivistleri körfezin doğal yaşamını, suyunu, havasını, denizini, tarımını yok edecek bu altın şirketinin derhal kapatılmasını ve Madra’yı terk etmesini istiyoruz…

#TümadMadradanDefol

BURÇEP (BURHANİYE ÇEVRE PLATFORMU )

DESTEKLEYEN KURUMLAR

1) A PLATFORMU(Antalya-Burdur-Denizli-Kaş)

2) ANTALYA NÜKLEER  KARŞITI  PLATFORM

3) ARTUR ÇEVRE PLATFORMU

4) AYVALIK TABİAT PLATFORMU

5) BALIKESİR ÇEVRE PLATFORMU

6) BANDIRMA EKOLOJİ PLATFORMU

7) BAŞKÖY JEOTERMALE HAYIR ÇEVRE VE KÜLTÜR PLATFORMU

8) BERGAMA ÇEVRE PLATFORMU

9) BİÇEP-BİGADİÇ ÇEVRE PLATFORMU

10) BURHANİYE ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİ

11) CHP BURHANİYE İLÇE ÖRGÜTÜ

12) ÇYDD-BURHANİYE  ŞUBESİ

13) DİKÇEP-DİKİLİ  KÜLTÜR VE ÇEVRE PLATFORMU

14) DİSK EMEKLİ SEN-BURHANİYE

15) DİSK GENEL-İŞ –BURHANİYE

16) EDREMİT  PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ

17) EGEÇEP-EGE ÇEVRE VE KÜLTÜR PLATFORMU

18) EGE SU PLATFORMU

19) EĞİTİM-SEN BALIKESİR  ŞUBESİ

20) EĞİTİM-SEN  BURHANİYE TEMSİLCİLİĞİ

21) EMARÇEB: EGE-MARMARA ÇEVRE BELEDİYELER BİRLİĞİ

22) EMEK PARTİSİ BALIKESİR İL ÖRGÜTÜ

23) ERDEK KÖRFEZİ DAYANIŞMA PLATFORMU

24) GÖMEÇ ÇEVRE PLATFORMU

25) GÜLDER- Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği

26) GÜNEY MARMARA DAYANIŞMASI

27) HALK İMDAT(Turgutlu)

28) HAVÇEP- HAVRAN ÇEVRE PLATFORMU

29) HDP BALIKESİR İL ÖRGÜTÜ

30)  KARABURUN KENT KONSEYİ

31) KAZDAĞI DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA DERNEĞİ

32) KARADENİZ ÇEVRE HABER PORTALI

33) ORDU ÇEVRE DERNEĞİ

34) SALİHLİ ÇEVRE DERNEĞİ

35) TÜM EMEKLİ SEN- BURHANİYE

36) YENİ FOÇA FORUM

37) YEŞİL SOL PARTİ BALIKESİR İL ÖRGÜTÜ

38) YEŞİL SOL PARTİ GENEL MERKEZİ

Öne Çıkanlar