CHP itiraz ettiği kanun teklifine ‘kabul’ oyu verdi

CHP itiraz ettiği kanun teklifine ‘kabul’ oyu verdi
Türkiye’nin Afrika Kalkınma Bankası’ndaki payının yüzde 752 artırmasını öngören kanun teklifi, AKP, MHP ve CHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

ARTI GERÇEK- AKP iktidarı ekonomik kriz nedeniyle zorda olan inşaat firmalarını kurtarmak için yeni bir yol buldu. Koronavirüs salgınıyla mücadele için sadece 100 milyarlık bütçe ayıran AKP, Afrika’da yatırım yapacak olan firmalar için Afrika Kalkınma Bankası taahhüdünü yüzde 752 arttırdı.

Türkiye'nin Afrika Kalkınma Bankası'ndaki payının 800 milyon dolar yani 5 milyar TL’ye çıkarılmasını öngören kanun teklifi dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanuna göre, Afrika Katılım Bankası'na ortaklık payı 5 milyar TL'ye çıkarılırken, Cumhurbaşkanı'na bu miktarı 5 katına kadar artırma yetkisi verildi.

AKP İTİRAF ETMİŞTİ: TÜRK MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNÜN ETKİNLİĞİNİ ARTIRMAK

Afrika Kalkınma Bankası (AFDB), amacını "Afrikalı ülkeler arasında ekonomik işbirliğini geliştirmek ve Afrika'da yoksulluğun azaltılması" olarak açıklıyor.

Ancak AKP’nin üyelik amacı, inşaat firmalarını beslemek. Gerçek amaç, kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş tarafından itiraf edilmişti.

Kanun teklifi dün oylansa da görüşmeleri 19 Mart’ta yapıldı. Savaş, işte bu görüşmelerde, Afrika'daki Türk girişimcilerin sayısının her yıl arttığına dikkat çekerek, "Afrika Kalkınma Bankasına üyeliğimiz, özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın, Afrika'daki altyapı projelerinden pay alabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Uluslararası finansal kuruluşlar ve kalkınma bankaları iş birliği, dünya genelinde, ülkeler üzerinde ekonomik kriz ve resesyonlarla başa çıkmanın önemli bir aracıdır" demişti.

Sermaye artırımıyla ihale fırsatlarından yararlanılacağını ifade eden Savaş, "Firmalarımız, üyelikten bu yana Afrika Kalkınma Bankasının finanse ettiği projelerden 145 milyon dolarlık ihale almıştır. Bu noktada, özellikle Türk müteahhitlik sektörünün, altyapısı büyük oranda inşa sürecinde olan kıtadaki etkinliğini artırması mümkün olacaktır" demişti.

CHP ÖNCE İTİRAZ ETTİ, OYLAMADA ‘KABUL’ OYU VERDİ

Görüşmeler sırasında CHP, kanun teklifine itiraz etmişti.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis tutanaklarına yansıyan konuşmasında, bir yandan korona krizi bir yandan da ekonomik kriz yaşandığına dikkat çekerek, şunları söylemişti:

"Şimdi, Afrika Kalkınma Bankasının sermayesinin yüzde 125 artırılması için karar veriliyor. Metinde görüyoruz ki ülkemizin iştiraki, özel çekme hakkı olarak 67 milyon 790 bin özel çekme hakkıymış, şimdi bunu 577 milyon 950 bine yükseltiyoruz. Yani sermaye artırımı yüzde 125 ama Türkiye'nin taahhüdündeki artış yüzde 752. Bu, yüksek değil, çok yüksek değil, çok astronomik bir artıştır. Yani bugünkü kur üzerinden 800 milyon dolarlık bir taahhütten bahsediyoruz. Öte yandan, yine bu anlaşmada Cumhurbaşkanına bu miktarı 5 katına kadar artırma yetkisi veriliyor. Biz bu yetkinin doğrudan doğruya tek kişiye verilmesini de doğru bulmuyoruz. Bu yetkiyi kullanması hâlinde ise Türkiye'nin taahhüdünü 4 milyar dolara yani bugünkü kurla 25 milyar liraya artırabilecektir.

"Sayın Cumhurbaşkanı bir paket açıkladı, adı 100 milyarlık paket. Az sayıda olumlu önlem olmakla birlikte bu paketin ne kadar eksik, ne kadar yetersiz olduğunu görüşüyoruz. Bizim, bu eksikleri nasıl tamamlarız, diye konuşmamız gerekirken Afrika Kalkınma Bankasının sermaye artırımına olağanüstü oranda artışla katılmanın özellikle böylesine bir dönemde doğru bir yaklaşım olmadığını vurgulamak isterim. Bu anlaşmayla, hemen taahhüt edilen 800 milyon dolar yani 5 milyar lira ve Cumhurbaşkanının kararıyla 5 katına çıkarılması hâlinde taahhüt edilen 4 milyar dolar yani 25 milyar lira 83 milyonun vergilerinden çıkacak."

Ancak CHP milletvekilleri Genel Kurul’da dün yapılan oylamaya katılmadı. Oylamaya katılan iki CHP’li, Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan ise "kabul oyu" kullandı.

Oylamada AKP ve MHP milletvekilleri de "kabul" oyu kullanırken, HDP ve İyi Parti milletvekilleri "ret" oyu verdi. Kanun teklifi 14 ret oyuna karşılık 227 oyla kabul edildi.

Öne Çıkanlar