CHP'li Tanrıkulu: Enis Berberoğlu'nun dokunulmazlığı var, vekilliği düşürülemez

CHP'li Tanrıkulu: Enis Berberoğlu'nun dokunulmazlığı var, vekilliği düşürülemez
CHP'li Tanrıkulu, Enis Berberoğlu'nun bu dönem yeniden seçildiği için dokunulmazlığı olduğunu, bu nedenle vekilliğinin düşürülmesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - HDP'li milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilleri bugün düşürüldü.

HDP ve CHP, vekilliklerin düşürülmesini "demokrasiye darbe" olarak tanımlarken, konunun hukuki boyutu da tartışmalı. Zira, Berberoğlu’nun Anayasa Mahkemesi’ne yapmış olduğu bireysel başvuru henüz sonuçlanmamıştı.

MİT TIR’ları haberi nedeniyle "casusluk" suçlamasıyla yargılanan ve 16 ay cezaevinde kalan Enis Berberoğlu’nun 5 yıl 10 aylık hapis cezası 18 Eylül 2018 tarihinde Yargıtay tarafından onanmıştı. Milletvekilliği sona erene kadar cezasının infazının durdurulmasına karar verilen Berberoğlu, salıverilmişti.

AYM YAKIN ZAMANDA BELGE İSTEDİ

Yargılama devam ederken Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan Enis Berberoğlu’nun başvurusu henüz sonuçlanmadı.

Üstelik AYM, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı Bölümler Başrapörtörlüğü’nden Berberoğlu’nun avukatına 5 Mayıs 2020 tarihinde gönderilen yazıda, bireysel başvurunun incelemesinin devam ettiği belirtilerek, çeşitli belgelerin ivedi olarak gönderilmesi istenmişti.

'HUKUKA VE ANAYASAYA AYKIRI'

Konuya dair Artı Gerçek’e açıklama yapan CHP’nin hukukçu milletvekillerinden Sezgin Tanrıkulu, Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin hem hukuka hem de Anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Tanrıkulu, "Her ne kadar Yargıtay onama kararı verse ve bunu meclise göndermiş olsa da yaklaşık iki yıldır okunmuyor. O zaman okunur ve vekilliği düşürülürdü. Bekletilmesinin nedeni Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvurudur. Şimdi AYM’de kararı aşamasına gelmişken, pandemi döneminde 2 yıldır beklettikleri tezkereyi Meclis’te okuttular. Bu tamamen hukuk dışı, anayasaya aykırı, demokrasiye darbe mantığı ile hareket ettiklerini gösteriyor" dedi.

BERBEROĞLU BU DÖNEM YENİDEN DOKUNULMAZLIK KAZANDI

Ayrıca Berberoğlu’nun 26. dönem milletvekili iken ceza aldığını hatırlatan Tanrıkulu, "26. dönemde kaybedilen dokunulmazlık 26. dönem ile sınırlıdır. Eğer o dönemde dokunulmazlığı kaldırılan vekil bir kez daha seçilmişse yeniden dokunulmazlık kazanır. Bu davanın milletvekilliği süresi sonuna kadar durması lazımdı" diye konuştu.

 

Öne Çıkanlar