CIA, Ukrayna’da 7 yıldır direnişçi eğitip örgütlüyor

CIA, Ukrayna’da 7 yıldır direnişçi eğitip örgütlüyor
Büyük olasılıkla, Rusya'ya karşı direnişi örgütlemeye yardımcı olacak gizli bir program, halihazırda iletişim altyapısına, istihbarat toplama yeteneklerine ve operasyonel planlara sahiptir.

34 yıl CIA’in Gizli Operasyon Departmanı’nda Kıdemli Yönetici olarak Douglas London, Foreign Affairs dergisine işgal sonrası yaşanabilecek gelişmeleri değerlendirdi.

Bir isyanı desteklemek CIA'nın DNA'sında var. Öncüsü olan Stratejik Hizmetler Ofisi, II. Dünya Savaşı sırasında Fransa, Hollanda ve Doğu Asya'daki direniş güçlerini destekleyerek gelişti. 

CIA'in Afganistan, Irak ve Suriye'de hem isyanları destekleme hem de onlarla savaşma konusundaki son deneyimi, onu Rusya'nın modern, konvansiyonel güçlerine karşı koymak için mükemmel deneyim kazandırdı. Amerika Birleşik Devletleri, Ukraynalı isyancılara en yüksek askeri değere ve psikolojik etkiye sahip hedefleri vurmada yardımcı olabilir.

Ocak ayındaki bir Yahoo News raporu, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Obama yönetimi tarafından 2015 yılında başlatılan seçkin Ukrayna özel harekat kuvvetleri ve diğer istihbarat personeli için gizli bir CIA eğitim programını detaylı şekilde anlatmıştı. Bu tür programlar, eğitmenler ve yabancı meslektaşları arasındaki güven arttıkça ve eğitilenler öğrendiklerini başkalarına öğrettikçe zamanla olgunlaşır.

ABD'li ve Ukraynalı yetkililer uzun zamandır bu güne hazırlanıyorlardı.. Büyük olasılıkla, Rusya'ya karşı direnişi örgütlemeye yardımcı olacak gizli bir program, halihazırda iletişim altyapısına, istihbarat toplama yeteneklerine ve operasyonel planlara sahiptir. Ve bir işgalciye karşı savunma operasyonlarını desteklemek için geliştirilen taktikler, işgalci bir gücü engellemeyi doğru geçiş yapabilir.

Rus karşıtı bir isyan kuşkusuz engellerle karşılaşacak ve büyük zorluklara göğüs gerecektir. Putin, Ukrayna'nın daha geniş bir Rus işgaline karşı direniş olasılığının farkında. ABD'li yetkililer, Rus hükümetinin ülkeyi ele geçirdikten sonra tutuklayacağı ve hatta suikast düzenleyecekleri Ukraynalı siyasi ve güvenlik görevlilerinin ve yerleştirmeyi umduğu Kremlin yanlısı kişilerin listesini tuttuğunu iddia etti. Rusya, direnişin muhtemel liderlerini ve olanaklarını ortadan kaldırmak için süratle hareket ederek herhangi bir isyanı baltalamaya çalışacaktı.

Ukrayna'da Rus güçlerine karşı bir isyanın hız kazanması ve hedeflerine ulaşması zaman alacak. Direniş hareketlerinin olgunlaşması, örgütlenmesi ve anlamlı bir hücum temposuna ulaşması aylar değil yıllar alabilir. Bir Amerikalı olarak bile, dünyayı umursamadan 2002'de Kabil'de ve 2003'te Bağdat'ta kolayca sokaklarda yürüyebilir veya kafelerde yemek yiyebilirdim. 

Ancak bir veya iki yıl sonra, vücut zırhı giymek zorunda kaldım ve pusuya düşmekten ve el yapımı patlayıcı cihaz saldırılarından kaçınmak umuduyla beni ağır zırhlı araçlarda gezdiren koruyucu bir güvenlik ekibiyle birlikte olmak zorunda kaldım.

Ukraynalı isyancılar, işlerini daha da zorlaştıran modern teknolojideki ilerlemeleri hesaba katmak zorunda kalacaklar. II. Dünya Savaşı, Vietnam Savaşı ve Sovyetlerin Afganistan'ı işgali sırasında, örgütlü partizan grupları kırsal bölgelere veya tepelere dağılabilirdi. İHA'lar, uydular ve termal görüntüler sayesinde işgalci güçlerin erişiminden kaçmak artık daha zor. 

İsyancılar sınır ötesi baskınlar düzenleyecek, ancak düşman hatlarının daha da gerisinde devam eden askeri operasyonlar, bu tür bölgelerde yaşayanların, görünüşte normal yaşamlar süren, gizlice silahlara erişimi olan ve iletişim güvenliğini sağlayan ve böylece Rus tespitinden kaçabilen insanlardan, yardım gerektirecek. Ruslar bu ajanların saldırılarını terör eylemi olarak nitelendirirken, Batı'daki insanlar onları özgürlük savaşçılarının eylemleri olarak alkışlayacak.

Erken dönemde, Rusların istihbarat toplamasının ardından isyanın ilk liderlerini hızla ortaya çıkararak birçok isyancı halkasını yok etmesi muhtemeldir. Ancak isyanlar hızla (savaştıkları büyük, yapılandırılmış ordulardan çok daha hızlı) uyum sağlar ve yeni liderler, olumsuz erken deneyimleriyle şekillenir. Çeviklikleri büyük bir avantaj haline geliyor.

Rusya saldırısını, nüfusu Rus yönetimini kabul etmeye daha meyilli olabilecek Ukrayna bölgeleriyle sınırlamayı ya da uygulanabilir bir direniş ayaklarını bulamadan ülkeyi ele geçirip pasifize etmek için yıldırım hızıyla hareket etmeyi umacaktır. Ancak Rusya'nın Ukrayna kuvvetlerine karşı askeri avantajları, savaştığı düşman organize bir ordudan ademi merkeziyetçi ve hareketli bir direnişe dönüştükçe azalacaktır. 

İşgal kuvvetleri, hem can kaybına neden olmak hem de askeri disiplini baltalamak için tasarlanmış taciz saldırılarına maruz kalacak. Hem Ukraynalı hem de Rus askeri ölümlerinin korkunç katliam görüntüleri ile dolu bir etki kampanyası, Rusya'da savaş karşıtı bir duygu uyandırmayı ve Moskova'nın, kuvvetlerinin minnettar yerel halk tarafından kurtarıcılar olarak karşılandığına dair anlatısına karşı koymayı amaçlayacaktır.

Putin'in bu seçim savaşını başlatmadaki motivasyonları büyük tartışma konusu olmaya devam ediyor. Rusya taarruzunu sürdürürken önümüzdeki günlerde ve haftalarda daha net hale gelebilirler. Ancak amaçları maksimalistse (sınırları yeniden çizmek veya hatta mevcut hükümeti devirmek) bir isyan kaçınılmazdır. Hem Putin hem de düşmanları için şimdi serbest bırakılan güçleri kontrol etmek zor olacak.

Öne Çıkanlar