Çiftçiyi batırdılar: Borçları 18 yılda çekilen kredinin beşte birini buldu

Çiftçiyi batırdılar: Borçları 18 yılda çekilen kredinin beşte birini buldu
Mazot, gübre, ilaçta artan maliyetler karşısında zorda kalan çiftçi borç bataklığına saplandı. ‘Aciz vesikası’ alan çiftçi sayısı da 21 bin 333’e ulaştı.

Çiftçinin 2021’de Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden aldığı borç 18 yılda çekilen kredinin beşte birini buldu. Tüm mallarının satışından elde edilen gelirleri borçlarını ödemeye yetmediği için "aciz vesikası" alan çiftçi sayısı da 21 bin 333’e ulaştı.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 İdari Faaliyet Raporu’na göre, 2003-2021 arasındaki 18 yılda çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden 479.7 milyar TL kredi kullandığına dikkat çekti.

ÇİFTÇİNİN KIRILMA NOKTASI

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre 2021’de kullanılan kredi miktarının ise 97.3 milyar TL’ye çıktığına işaret eden Aygun, çiftçinin kırılma noktasının, 2021 olduğuna işaret etti.

‘BU YOLLA TARIM NE DÜZELİR NE DE VATANDAŞ UCUZA GIDA ALABİLİR’

Aygun, faaliyet raporunun öneriler ve tedbirler bölümünde, "Çiftçinin tarımsal girdilere ulaşımı için gerekli tedbirler alınacaktır" denildiğine işaret ederek, "Çiftçinin girdiye ulaşımında sorun yok ki. Sorun girdi maliyeti. Ama girdilerin sübvanse edileceği yönünde güvence verilmiyor. Bu yolla ne tarım düzelir, ne de vatandaşımız ucuz gıda alabilir" diye konuştu.

‘ACİZ VESİKASI’ ALAN ÇİFTÇİ SAYISI YÜKSELDİ: ÇİFTÇİYİ BORÇ BATAĞINDA BOĞDUNUZ

Aygun, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri 2021 Faaliyet Raporu’na göre de "aciz vesikasına" bağlanan 21 bin 333 çiftçi olduğuna işaret ederek "Buna ilişkin 267 milyon 534 bin 983 TL tutarındaki alacak Hazine Müsteşarlığı’ndan tahsil edilmiştir. Aciz belgesi, borçlunun tüm mallarının satılmış olmasına rağmen satılan mallardan elde edilen miktarın borçlarını ödemeye yetmemesi durumunda verilen belgedir. Çiftçiyi borç batağında boğdunuz" dedi.

Çiftçilerin borçlarının faizinin silinmesini, uzun vadeli borçlanma yapılmasını isteyen Aygun, "Yoksa geride ne çiftçi kalacak, ne de tarım yapılacak arazi" dedi.

 

Öne Çıkanlar