Albayrak Çin tweet'i attı, ABD'den yaptırım geldi

Albayrak Çin tweet'i attı, ABD'den yaptırım geldi
Albayrak'ın Çin'den 3.6 milyar dolarlık kredi paketiyle ilgili açıklamasından ardından ABD'nin Türkiye'ye kredi kısıtlaması getiren tasarıya onay haberi geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sosyal medya hesabı Twitter'dan Çinli finans kuruluşlarından, enerji ve ulaştırma sektörü yatırımları için özel sektör, kamu kurumları ve bankalara sağlanacak 3,6 milyar dolarlık kredi paketinin tamamlandığını paylaştı. Albayrak, "Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Albayrak, mayıs ayındaki Pekin ziyareti sırasında Uluslararası Çin Endüstri ve Ticaret Bankası (ICBC) Başkanı Yi Huiman ile görüşerek, Türkiye’deki enerji yatırımlarında finansman ve uzun vadeli stratejik işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunmuştu.

ALBAYRAK TWEET ATTI, ARDINDAN TASARI ONAYLANDI

Albayrak'ın verdiği bu haber sonrası, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulayacakları söylemlerinin ardından, "Türkiye Uluslararası Finans Kuruluşları Yasası" adıyla, Türkiye'nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarıyı kabul etti.

Senatörler Bob Corker, Bob Menendez, James Lankford, Thom Tillis, Jeanne Shaheen ve Bill Nelson'un imzalarıyla sunulan tasarı, Dış İlişkiler Komitesince kabul edildi.

Uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye'ye kredi vermesinin önüne geçilmesinin hedeflendiği tasarıda, Türkiye'de yargılanan ABD'li ve Türk asıllı ABD vatandaşlarının tutukluluk halleri gerekçe gösterildi.

Senatör Corker, tasarıya ilişkin açıklamasında, "Bu tasarıya gerek duyulmasını asla istemedik fakat Türkiye hükümetini, ABD vatandaşları ve yerel elçilik çalışanlarını haksız yere tutuklamasının ve rahatsız etmesinin sonucunun olacağı konusunda uyardık" ifadelerini kullandı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nce oylanan tasarının yasalaşabilmesi için hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nden geçmesi ve ABD Başkanı tarafından onaylanması gerekiyor

TASARININ İÇERİĞİNE NE VAR?

Uluslararası Finans Kurumları Yasası'nın 701'inci maddesindeki "İnsan hakları ihlalleri durumunda ABD'nin bu konuyu gündeme getirmesi politikasıdır." cümlesine atıfta bulunulan tasarıda, "Uluslararası ve sivil toplum kuruluşları, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ciddi şekilde insan hakları ihlallerini belgelemiştir." ifadesine yer verildi.

Tasarı, ABD Hazine Bakanlığı, Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile diğer uluslararası finans kuruluşlarındaki ABD'li yöneticilere, Türkiye'ye yardım yapılmasını engellemesi talimatı verilmesini öngörüyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar