CPT raporu: Türk askerleri tarım arazilerini ateşe veriyor

CPT raporu: Türk askerleri tarım arazilerini ateşe veriyor
TSK, Kanî Masî'de yaklaşık 5 bin 500 dönüm tarım arazisininin yandığı yangınlara neden oldu.

CPT Irak Kürdistan Bürosu, Türkiye'nin bölgedeki operasyonlarına dair hazırladığı raporda, bombardıman sonucu çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği, tarım arazilerinin ateşe verildiği, köylerin boşaltıldığı ve su borularının patlatıldığını belirtti.  
 
Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymani'ye kentinde bulunan Hristiyan Arabulucular Takımı (CPT), Türkiye'nin bölgedeki askeri operasyonları nedeniyle sivillerin ve doğanın gördüğü zarara ilişkin hazırladığı raporu yayımladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Avaşîn, Zap ve Metîna bölgelerine yönelik operasyon başlattığı 23 Nisan'dan 30 Ağustos'a kadar olan tarihleri kapsayan raporda dikkat çekici ayrıntılara yer verildi. 
 
ÖLÜM VE YARALANMALAR
 
CPT Irak Kürdistan Bürosu'nun "Türkiye askeri operasyonu Pençe-Şimşek ile ilgili güncellemeler ve Irak Kürdistanı'ndaki siviller üzerindeki etkileri" başlıklı raporda, yaşanan ölüm ve yaralanmalara ilişkin şu bilgilere yer verildi:  
 
"* 20 Ağustos'ta Ahmed Şakir (40) ve Yousif Amir (26), Zaxo'nun Batifa nahiyesinde Türk askerlerinin topçu ateşi sonucu öldürüldü. Musul'dan turist olarak bölgeye gelen Şakir ve Amir'in aileleri, olaydan 2 gün sonra cenazelerin bulunmasıyla yakınlarının yaşamını yitirdiğini öğrendi. 
 
* 13 Ağustos'ta Ibrahem Hassan Mohamad (51), Kani Masi'ye bağlı Deşişe köyünde tarlalarını sularken Türk askeri tarafından vuruldu. Köylüler, bu yılın başlarında Türk ordusunun operasyonu nedneiyle göç etmek zorunda kalmıştı. Mohamad, 12 kişiyle birlikte ailelerini destek olmak için tarlaları sulamak üzere kısa süreliğine köye dönmüştü. Türkiye, PKK ile bir çatışma sırasında köye ateş etmeye başladı ve Mohamad'ı vurarak öldürdü.
 
* 10 Ağustos'ta Zaxo'nun Bosal köyünden 55 yaşındaki Abdulrahman Yousif, bahçesinde incir toplarken bombardıman sonucu yaralandı.
 
* 8 Temmuz'da Türk ordusunun üs bölgelerinde tarım arazilerine ateş açılması sonucu Hirûre köyünde bir sivil yaralandı.
 
* 1 Haziran'da 70 yaşındaki Ramazan Ali, Hirûre'de tarlalarını sularken Türk askerinin topçu ateşi sonucu yaralandı.  
 
* 26 Mayıs'ta 16 yaşındaki Ali Muhsin ve 20 yaşındaki Hasan Muhsin kardeşler, hayvanlarını otlattıkları sırada Türk ordusunun Biherê köyünü bombalaması sonucu yaralandı. 
 
* 25 Mayıs'ta 20 yaşındaki Bawer Ahmed, Türk ordusunun topçu ateşi sonucunda Deşişe köyünde tarlasını sularken yaralandı. Bölgede bulunan diğer çiftçiler de şarapnel parçalarından kaynaklı yaralandı."
 
TARIM ARAZİLERİ 
 
Raporda, TSK'nin bombardımanı sonucu tarım arazilerinde oluşan zararlara ilişkin şunlar belirtildi:  
 
"* TSK, Kanî Masî'de yaklaşık 5 bin 500 dönüm tarım arazisininin yandığı yangınlara neden oldu. Bu yangınlar, TSK'nin bombardıman, atış ve yangın çıkarıcı aletlerin kullanımından çıktı.  
 
* Köylüler, CPT Irak Kürdistanı'nın 20 Haziran'da bölgeyi ziyareti sırasında, yangınların hem bombardımanlar hem de Türk askerlerinin geceleri köye girerek tarım arazilerini kasten ateşe vermesiyle başladığını bildirdi.
 
* 27 Temmuz'da Türk askerleri yeni askeri üslerinden ateşli silahlarla doğrudan Hirure köyüne ateş açtı. 165 dönümlük tarım arazisi yandı.
 
* Kanî Masî Belediye Başkanı'na göre, 28 Temmuz itibariyle Türk askerlerinin saldırıları sonucu Kanî Masî nahiyesindeki çiftçi ve halkın 6 milyar Irak dinarı (yaklaşık 4 milyon ABD doları) zararı olmuştur."
 
AVAŞÎN VE KANÎ MASÎ'DEKİ GÖÇ
 
Raporda, operasyon nedeniyle yaşanan göç ve köy boşaltmalarına dair şu bilgiler paylaşıldı: 
 
"* Pençe-Şimşek operasyonu sonucunda Avaşîn ve Kanî Masî bölgelerinde bin 500'den fazla sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı.
 
* Kanî Masî bölgesinde 7 köy (Kesta, Chalke-Christiana, Deşişe, Adne, Ura, Seraro ve Miska) ve Avaşîn'de 16 köy tamamen boşaltıldı.
 
* Bombardımanda hasar gören Miska'da ve Chalke-Christiana'da birer kilise kapatıldı.
 
* Bir okul, bir hastane ve çok sayıda cami aldıkları hasar nedeniyle kapatıldı."
 
SU BORULARI BOMBALANDI
 
Raporda, son olarak su borularına verilen zarara dikkat çekildi. Raporda, şunlar belirtildi:  
 
"* Kanî Masî'deki köylere gerekli suyu sağlayan iki boru tahrip edilerek, kullanılamaz hale getirildi.
 
* 17 Ağustos'ta Türk askerinin Hirure, Baziv ve Kesta köylerini bombalaması sonucu Baziv köyüne su sağlayan borular patladı.
 
* Operasyonların başında Adne'de 9 köye su sağlayan bir su tesisatı TSK'nin bombardımanı sonucu imha edildi." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar