Fehmi Koru: Cumhurbaşkanı Erdoğan kimi kast etmiş olabilir?

Fehmi Koru: Cumhurbaşkanı Erdoğan kimi kast etmiş olabilir?
'Sonradan o olmadığı söylense bile Orhan Pamuk’u akıllara getiriyor.'

Gazeteci Fehmi Koru, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Nobel'i eleştirirken sarf ettiği "Türkiye'den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir" sözlerine ilişkin kendi bloğunda "Pamuk değil, Sancar değil, peki de CB Erdoğan "Nobel ödülü bizde bir teröriste verildi" cümlesini neden söyledi?" başlıklı bir yazı yayınladı. 

Koru'nun yazısının bir kısmı şöyle:

Nobel’in uzun tarihinde Türkiye’den sadece  iki kişi ödüllendirildi: Orhan Pamuk ile Aziz Sancar… Sancar’ı kendisi övdüğüne, Pamuk’u kast etmediği sözcüsü tarafından açıklandığına göre, geriye şu soru kaldı kaçınılmaz olarak: Acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan kimi kast etmiş olabilir?

Hiç kimseyi…

Peki neden İsveç’te bu yılın ödülleri sahiplerini bulurken yaptığı konuşmada öyle bir cümle kurmuş olabilir Cumhurbaşkanı Erdoğan? Yoksa bilinçaltı mı devrede?

Bu yılın Nobel edebiyat ödülü Avusturyalı romancı ve tiyatro yazarı Peter Handke’ye verildi. Handke de, birkaç yıl önce kendisinin ‘sirk’ diye andığı ve tasfiye edilmesini istediği Nobel ödülünü Stockholm’e kadar giderek aldı.

Eminim, Cumhurbaşkanı Erdoğan aşırı sert eleştirilerini ödül töreni günü değil de, Handke’nin bu yılın edebiyat ödülünü kazandığı ilk ilan edildiği sırada -bu yılın Ekim ayında- dile getirseydi, sonuç daha farklı olabilirdi.

Onu başkaları da takip edebilir ve ortalığı saracak sert eleştiriler Handke’yi Stockholm’a gitmekten vazgeçirebilir, hatta Nobel Jürisi’ni ve ödül dağıtmada görev alan İsveç Kraliyet Ailesi’ni de farklı tavır almaya başvuracak kadar etkileyebilirdi.

Zamanlama önemli.

Yanlış zamanlama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çıkışını etkisiz bırakacaktır.

Handke’yi hedef alan eleştiriler arasına "Jüri Türkiye’den de bir teröriste ödül vermişti" cümlesinin sıkıştırılması da elbette büyük bir talihsizlik.

"Kast edilen Orhan Pamuk değil" açıklaması Aziz Sancar’ı, ‘terörist’ sıfatının kullanıldığı konuşmada Aziz Sancar için kullanılan övücü cümle ise sonradan o olmadığı söylense bile Orhan Pamuk’u akıllara getiriyor. 

İkisi de kast edilmemiş ise, zihninde neden öyle bir birikim olduğuna dair Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat kendisinden bir açıklama gelmesini hak ediyor.

Aksi halde…

Mutlaka neden öyle bir cümleyi sarf ettiğini açıklamalı Cumhurbaşkanı…

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar