Danıştay 'Öğrenci Andı' kararını bozdu

Danıştay 'Öğrenci Andı' kararını bozdu
Danıştay 8. Dairesi,'Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti.

Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti.

Türk Eğitim-Sen, Öğrenci Andı'nı yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptali istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 8. Dairesi başvuru ile ilgili kararını açıkladı. Oy çokluğuyla alınan kararın gerekçesinde idarenin yerleşik uygulamaları kaldırmasının her zaman doğru olayabileceği savunuldu. 

2 üyenin şerh düştüğü kararda, idarenin haklı bir neden olmadan yerleşik, istikrar kazanmış uygulamalarından ayrılmasının sahip olduğu serbestiyi düzenli idare ilkesine ve bu ilkenin bağlı olduğu eşitlik ilkesine aykırı kullanması anlamına geleceği savunuldu. 

Kararda, şu ifadeler yer aldı:

"Dava konusu kararı hukuki bir zemine oturtacak, idarenin takdir hakkını ve düzenleme yetkisini kamu yararı ve hizmet gerekleri uyarınca kullandığını ortaya koyacak yeterli bilimsel gerekçenin bulunmadığı, Türk Devletini ve milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın ve medeniyetin ortağı ve öncüsü yapacak, toplumun ve kişilerin refah, huzur ve mutluluğunu sağlayacak yeni nesillerin yetiştirilmesi olan milli eğitim sistemimizin temel amaçlarını gerçekleştirmesini içeriği itibarıyla sağlamaya yardımcı olabilecek nitelikteki öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayandırılmadığı anlaşıldığından dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir. Kaldı ki davalı idarenin savunma dilekçesinde dile getirdiği andın uygun olmayan hava koşulları ve fiziki koşullarda dahi söylenmesine ilişkin olarak ileri sürdüğü hususlar, öğrenci andının özüne ilişkin olmayıp icra ediliş şekline ilişkin olup, iddialar andın kaldırılmasını gerekli kılacak nitelikte görülmemiştir."

GEYLAN: BAKANLIK ANDI YENİDEN OKUTMALI

Karar sonrası açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 8 Ekim 2013 tarihinde kaldırılan Öğrenci Andı’nın yeniden okullarda okutulabileceğini söyledi. Geylan, "Danıştay 8’inci Dairesi Öğrenci Andı’nı kaldıran işlemi hukuka aykırı buldu. Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararı uygulaması ve okullarda yeniden Öğrenci Andı’nı okutması gerekmektedir" dedi.

ŞENTOP: DANIŞTAY ESKİ GÜNLERİNE GERİ Mİ DÖNÜYOR?

AKP'li TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop ise kararı eleştirdi. Şentop, "Danıştay eski ‘ideolojik’ korumacılık günlerine mi dönüyor? Karar kadar gerekçesini de çok ilginç buldum" dedi. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar