HDP'lilerin Batman'da açıklama yapması engellendi, Bismil'de vekillere biber gazı sıkıldı

HDP'lilerin Batman'da açıklama yapması engellendi, Bismil'de vekillere biber gazı sıkıldı
'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü'için Van'dan yola çıkan HDP'lilerin Batman'da açıklama yapmalarına izin verilmedi. Partililer Diyarbakır'a giderken Bismil'de gazlı müdahaleye maruz kaldı.

ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) siyasi iktidarın baskıcı politikaları ve irade gasbına karşı başlattığı 'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü' 3. gününde devam ediyor.

HDP’nin 'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü’nün Eş Genel Başkan Mithat Sancar liderliğindeki Hakkari kolu, Van'dan Bitlis, Batman ve Diyarbakır'a gitmek için hareket etti.

İlk olarak Tatvan'a ulaşan heyet, HDP Tatvan İlçe Örgütü önünde açıklama yapıldıktan sonra DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ve HDP Milletvekili Feleknas Uca partililere selam vermek isterken, polis halkla aralarına bariyer kurdu. Konvoyun Tatvan'dan ayrılmasının ardından İl Eş Başkanı Rumet Dursun'u darp eden polis bir kişiyi de gözaltına aldı. 

HDP KONVOYU BATMAN GİRİŞİNDE ENGELLENDİ

Gerginliğin ardından yeniden yola koyulan 'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü' konvoyu Bitlis'e ulaştı. Bitlis'te partililerle bir araya gelen HDP heyet, Batmana doğru yola çıktı.

Batman'da Silvan kavşağında polis tarafından engellenen heyetin bekleyişi sürüyor. HDP konvoyunun, kentteki kısa temasların ardından saat 17:00'de Diyarbakıra ulaşması bekleniyor. 'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü' heyetinin, Diyarbakır'daki karşılama töreninin ardından, Perşembe günü Diyarbakır'da çeşitli etkinlikler ve ziyaretler yapması bekleniyor. 'Konvoydaki araç sırası' gibi bir gerekçeyle önü kesilen HDP heyeti yola çıkmakiçin görüşmeleri sürdürüyor.

'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü'nün Diyarbakır'a varmasının ardından, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP bileşenleri eşbaşkan, parti sözcüleri, MYK, PM, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi üyeleri ve milletvekilleri, Ditarbakır İl binasının önünde karşılanıp basın açıklaması yapılacak.

'DARBEYE KARŞI DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜ' BUGÜN DİYARBAKIR'DA OLACAK

15 Haziran'da Hakkari'den yola çıkan HDP Eş Genel Başkan Mithat Sancar, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ile çok sayıda HDP’li milletvekili bugün saat 17.00’da HDP Diyarbakır il binası önünde karşılanacak ve program basın açıklaması ile devam edecek. 'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü', yarın kentte sivil toplum örgütleri ve esnafları ziyaret edecek.

Uğurlama öncesi HDP Van İl Örgütü’nde bir araya gelen parti bileşenleri ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), yaptıkları açıklamalarla yürüyüşü ve siyasi iktidarın tutumunu değerlendirdi.

'BU İKTİDAR, SAVAŞ VE FAŞİZMDE ISRAR EDİYOR'

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz yaptığı konuşmada, yürüyüşlerine start verdikleri Hakkari’de coşkuyla karşılandıklarını belirterek, aynı coşkuyu tüm baskılara rağmen Van’da da gördüklerini dile getirdi. Yürüyüşlerinin demokrasiye nefes aldırma yürüyüşü olduğunu söyleyen Aydeniz, bugün Bitlis ve Batman’dan sonra Diyarbakır’da olacaklarını söyledi.

AKP-MHP'nin, yürüyüşleri boyunca tüm 'kirli politikalarını' sürdürdüğünü belirten Aydeniz, 'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü'nün başladığı gün, eş zamanlı olarak Mahmur Kampı, Şengal ve Kandil'e hava saldırıları yapıldığını söyledi:

"AKP siyasi darbeleri sürdürüyor. Bu yürüyüş Türkiye halklarına demokrasi, Kürdistan'a özgürlük getirecektir. Mahmur ve Şengal’e yönelik saldırıları kınıyoruz. Bu iktidar savaşta ısrar ediyor, faşizmde ısrar ediyor. HDP buna karşı muhalefet ediyor. HDP, Türkiye toplumuna alternatif bir sistem sunuyor. İktidar demokrasi, özgürlük ve eşitlikten korkuyor. Bu yürüyüş Ankara’ya kadar sürecek. Hakkari ve Edirne yürüyüşümüz Türkiye’ye nefes aldırma yürüyüşüdür."

'YÜRÜYÜŞ 20 HAZİRAN’DA SON BULMAYACAK’

Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü'nün final tarihi 20 haziran'da son bulmayacağını belirten Aydeniz, Türkiye'ye demokrasi getirene kadar yürüyeceklerini söyledi:

"Bu yürüyüş 20 Haziran'da son bulmayacak. Bu yürüyüş demokrasinin inşasının yürüyüşüdür. Bize devlet zoruyla diz çöktürmek isteyenler, tarihe baksınlar. İktidarlar değişti ama Kürt halkı bugün Türkiye’de statü sahibi. Bugüne kadar nasıl faşizme karşı direndiysek, faşizm son bulana kadar direnmeye devam edeceğiz. Türkiye’ye demokrasiyi getirene kadar direneceğiz, yürüyeceğiz. Demokraside ısrar ettikçe, onlar savaşta ısrar ediyorlar. Bu nedenle, 1990’lı yıllarda siyasetçiler tutuklandı, bugün de benzer politikaları tekrarlıyorlar ve halkın iradesini yok etmek istiyorlar. Bu halk siyasetçilerinin yanında duruyor. Bu nedenle sonuna kadar demokrasi ve özgürlük yürüyüşünü sürdüreceğiz. Türkiye halkları bu faşizme karşı birlikte mücadele etmelidir. Van halkına bir kez daha teşekkür ediyoruz.

'SESİMİZİ BİRLEŞTİRELİM MUTLAKA BİZ KAZANACAĞIZ'

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'in ardından söz alan ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Darbeye karşıdemokrasi yürüyüşü'nün Kürt halkının savaş ve işgalle öldürülmesine karşı bir yürüyüş olduğunu belirterek 'Onurlu bir gelecek' isteyen herkese, 'sesimizi birleştireştirelim' çağrısı yaptı:

"16 günde 17 kadının katledilmesine karşıdır. Evde kadına yönelik şiddete karşıdır. Çocukların kemikleri kaldırım altına gömülen Kürt halkı içindir. Kürtçe konuştuğu için Kürt halkı içindir. Dili, dini yok sayılan Aleviler içindir. Topraklarımızdan sürülen Ermeni halkı içindir. Herşeyden önce onuru ayaklar altına alınan Türkiye halkları içindir. Çözümsüz değiliz, özgür bir gelecek için birlikte mücadele edersek, başarabilirz. Kürt halkının savaş ve işgalle öldürülmesine karşı bir yürüyüştür. Onurlu bir gelecek isteyen tüm halkları çağrıyoruz, sesimizi birleştirelim, mutlaka biz kazanacağız. biz kazanacağız."

Konuşmaların ardından söz alan HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, yürüyüşlerinin Van ayağını uğurlamayla bitirdiklerini açıkladı.

Alican Önlü'nün açıklamasıyla birlikte yürüyüşçüler alkışlar ve zılgıtlarla Diyarbakır'a ulaşmadan önce uğrayacakları Bitlis uğurlandı. 'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü'nün saat 17:00'da Diyarbakır'da olması bekleniyor.

BİTLİS'E ULAŞAN KONVOY'A POLİS TATVAN'DA MÜDAHALE ETTİ 

Van'dan yola çıkan 'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü' konvoyu Tatvan'a ulaştı. Tatvan'da HDP konvoyu Partililer tarafından karşılandı.

HDP Tatvan İlçe Örgütü önünde açıklama yapıldıktan sonra DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ve HDP Milletvekili Feleknas Uca partililere selam vermek isterken polis halkla aralarına bariyer kurdu. Konvoyun Tatvan'dan ayrılmasının ardından İl Eş Başkanı Rumet Dursun'u darp eden polis bir kişiyi de gözaltına aldı.

Yaşanan gerginliğin ardından yola çıkan 'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü' konvouu Bitlis'e ulaştı. Bitlis'te partililerle bir araya gelen HDP heyeti Batman'a doğru yola çıktı. Batman girişinde durdulan konvoy müzakerelern ardından şehre girdi. Burada bir basın açıklaması yapmayı planlayan HDP'lilere polis izin verilmedi. Bunun üzerine konvoy Diyarbakı'a gitmek üzere yeniden yola koyuldu. 

BİSMİL'DE MİLLETVEKİLLERİNE BİBER GAZI SIKILDI

ARTI TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş Batman'dan Diyarbakır'a doğru yola çıkan konvoyun Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde de engellendiğini ve polis polisin biber gazlı müdahalesine maruz kaldığını aktardı. Hürtaş'ın anlatımına göre konvoy Bismil'de halk tarafından selamlanırken milletvekilleri de araçlarından inerek selamlara karşılık vermek istedi. Ancak bu sırada polis araya girerek milletvekillerini engellemek istedi. Çıkan tartışma sırasında polis milletvekillerine biber gazı sıktı. Milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Tayyip Temel biber etkilenirken konvoy müdahalenin ardından yeniden Diyarbakır'a doğru yola koyuldu. 

Diyarbakır'daki karşılama töreninin ardından, 'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü' heyetinin Perşembe günü Diyarbakır'da çeşitli etkinlikler ve ziyaretler yapması bekleniyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar