Davutoğlu cemevinde konuştu: Talepleri programa koyduk, Sayın Erdoğan 'Gelirse imzalamam' dedi

Davutoğlu cemevinde konuştu: Talepleri programa koyduk, Sayın Erdoğan 'Gelirse imzalamam' dedi
Ahmet Davutoğlu Mersin Cemevi'ne yaptığı ziyarette, AKP'li olduğu dönemde Erdoğan'la aralarındaki bir diyaloğu anlattı. Erdoğan'ın cemevi statüsünün tanınmasını kabul etmediğini aktardı.

Mersin Cemevi’ni ziyaret eden Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaşadıkları bir diyaloğu anlattı.

"Sayın Erdoğan ile aramızdaki ihtilaf konularından biri de Alevilerle ilgili atılması gereken adımlardı" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Alevi vatandaşlarımızın taleplerini hükümet programına, 1 Kasım seçim beyannamesine koyduk. İlk üç aylık reform paketinde, Sayın Erdoğan ile aramızdaki ihtilaf konularından biri de Alevilerle ilgili atılması gereken adımlardı. Vatandaşlara söz verdim, şunları şunları yapacağız. Cemevlerinin statüsüyle ilgili adım atacağız. Kesinlikle elektrik borçları, vesaire, her türlü ayrımcılığa son vereceğiz. ‘Gelirse imzalamam’ dedi.

DEVLET VE İKTİDAR SÜNNİLEŞTİRME PROJELERİNDEN VAZGEÇMELİDİR'

Davutoğlu'nun ziyaretinde bir konuşma yapan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz da, Alevi toplumu ve inancının geçmişten günümüze sağdan sola bütün iktidarlar tarafından inkâr edildiğini belirtti. Kılavuz, "Aleviliğe ve Alevilere resmi üniforma giydirilerek Sünnileştirme projeleri hayata geçirildi. Aleviler ve kurumları olarak hem demokrasi hem evrensel hukuk normları, hem de laiklik açısından bunu tehlikeli bir yaklaşım olarak görüyoruz. Devlet ve iktidarlar bundan vazgeçmelidir" diye konuştu.

ALEVİLERİN TALEPLERİ

Kılavuz, Alevi inancının tanınması başta olmak üzere cemevilerinin yasal statüye kavuşturulması, Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilmesi, Alevi çocuklarının din derslerinden muaf tutulması, AİHM kararlarının uygulanması, kütüphanelerde Alevilere hakaret eden yazarların kitaplarının toplatılması ve yazanlar hakkında yasal işlem başlatılması çağrısında bulunarak, Aleviler olarak talepleri kabul edilinceye kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Öne Çıkanlar