Deutsche Bank: Yıl sonuna kadar 275 puan indirim alanı var

Deutsche Bank: Yıl sonuna kadar 275 puan indirim alanı var
Deutsche Bank Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başekonomisti Öztürk, yıl sonuna kadar faizin yüzde 8.5 civarına kadar çekilebileceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk toplantısında beklentiye paralel olarak 75 baz puanlık faiz indirimi yaptı. Banka böylece beş toplantı üst üste faiz indirimlerine devam etti, geçen yıldan bu yana politika faizi toplam 1275 baz puan düşüşle yüzde 24'ten yüzde 11.25'e çekildi.

Deutsche Bank Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başekonomisti Kubilay Öztürk, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, indirimin arkasındaki ana etkenin Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerindeki düzelme olduğunu belirtti.

Öztürk, "100 baz puanlık indirim bekliyorduk, çok aşırıya kaçmayacak şekilde indirimler devam etti. Metinde değişiklik yok, öncekiyle bire bir aynı. Ortadoğu'daki olaylar, ABD - Çin'le ilgili örtülü güncelleme olmuş ama politika duruşuna etkisi yok" dedi.

Merkez Bankası'ndan ileriye dönük olarak faiz indirimlerinin süreceğine dair bir sinyal görmediklerini belirten Öztürk, "Belki bir iki ay daha yavaş adımlar olabilir ama yıl sonuna kadar ek 275 baz puanlık alan var, bu da faizi yüzde 8.5 civarına çekecek gibi görünüyor. Riskler aşağı yönlü daha fazla indirim görebiliriz" yorumunu yaptı.   

İNDİRİM MİKTARI BU KEZ SINIRLI

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin de, bu kez indirim miktarının sınırlı olduğuna dikkat çekti. Sezgin, "Merkez Bankası bir önceki para politikası metninde durma sinyalini kuvvetlice vermişti. İndirim miktarının bu toplantıda yavaşlaması da o verilen mesajla uyumlu denebilir" ifadesini kullandı.

Medley Global Advisors Kıdemli Analisti Nigel Rendell ise, küresel ortamın ve para politikalarının destekleyici olduğunu, Merkez Bankası'nın bugünkü kararının şaşırtıcı olmadığını belirterek, "Ama bundan sonra indirimler ne kadar hızlı olacak asıl önemli olan bu. Gelecek bir iki ay faiz indirimi için kısıtlı alan" değerlendirmesi yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar