DEVA Partisi: Seçmen iradesi keyfi tasarruflarla bertaraf edilmiştir

DEVA Partisi: Seçmen iradesi keyfi tasarruflarla bertaraf edilmiştir
Vekilliklerin düşürülmesine ilişkin muhalefetin tavrı merak ediliyordu. Deva Partisi, konuya dair siyasi karardır açıklaması yaptı.

ARTI GERÇEK- CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları'nın vekilliklerinin düşürülmesi ile birlikte muhalefet partilerinin nasıl tavır alacağı gündeme gelmişti.

CHP, dün ve bugün yapılan açıklamalarında, HDP'li isimlerden hiçbir şekilde bahsetmedi. Vekilliklerin düşürülmesine dair karara zemin hazırlayan geçmişteki tutumu eleştirildi. HDP ise, kendi milletvekillerinin yanında, CHP'li Berberoğlu'na yer vererek, ortak mücadele edilmelidir dedi.

DEVA Partisi'de bugün yazılı bir açıklama yaptı. Başkanlık Divanı'nın tarafsızlığını sorguladı, geçmiş örnekler vererek; milletvekilliği düşürülenler için çifte standar uygulandığını söyledi. DEVA Partisi karara ilişkin, "Egemenlik yetkisini kullandığı oy marifetiyle milletvekillerine devreden seçmenin iradesi bu keyfi tasarruflarla bertaraf edilmiştir" ifadelerini kullandı.

SİYASİ BİR KARARDIR

Ali Babacan başkanlığındaki Parti'den yapılan açıklama şu şekilde:

Tarafsız olması gereken Başkanlık Divanının vekiller hakkında verilen mahkûmiyet kararlarını, uzunca bir süre beklettikten sonra TBMM Genel Kurulunda okumayı tercih ederek milletvekilliklerini sona erdirmesi siyasi bir karardır.

ÇİFTE STANDART

Dün TBMM’de vekillikleri düşürülen milletvekillerinin durumuyla hukuken benzer mahiyette geçmişte çok sayıda örnek vardır ki, Başkanlık Divanı mahkemelerin vermiş olduğu kesinleşmiş kararları genel kurulda okutmamıştır. Bu sayede milletvekillerinin seçildikleri dönem sonuna kadar görevlerini yapmaları sağlanmıştır. Kemal Aktaş ve Engin Alan hakkındaki meclis uygulaması benzer örneklerdendir. Ve bu örnekler aklıselimin, sağduyunun sergilendiği güzel örneklerdir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye’nin sesidir, demokrasimizin nefesidir. Egemenlik yetkisini kullandığı oy marifetiyle milletvekillerine devreden seçmenin iradesi bu keyfi tasarruflarla bertaraf edilmiştir. Çifte standart ortaya koyan bu uygulamalar kabul edilemez.

Öne Çıkanlar