Devlet protokolünde Diyanet Genelkurmay'ın, AKP'liler yargı mensuplarının önüne geçti

Devlet protokolünde Diyanet Genelkurmay'ın, AKP'liler yargı mensuplarının önüne geçti
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesinin ardından gayri resmi olarak değiştirilen devlet protokolünde, Diyanet İşleri Başkanı, Genelkurmay Başkanı'nın önünde yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı Tebrik Töreni, devlet protokolünde yapılan çarpıcı bir değişikliği gün yüzüne çıkardı.

Daha önce 52'nci sırada yer alan Diyanet İşleri Başkanı, 40 sıra yükselerek Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının da önüne devlet protokolüne girdi. Diyanet İşleri Başkanı 12'nci sırada protokolde yer bulurken, Genelkurmay Başkanı ancak 14'üncü sırada kabul edildi.

2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmeden önce, protokol listesinin ilk üç sırasında TBMM Başkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı yer alıyordu. Sistem değişikliğinin ardından Başbakan'ın çıkarıldığı liste yenilenmedi.

30 AĞUSTOS PROTOKOLÜNDE DEĞİŞİKLİK

Ancak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı Tebrik Töreni'nde gayri resmi olarak yeni devlet protokol listesinin hayata geçtiği görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni protokol listesindeki sıralamaya göre tebrikleri kabul etti.

AKP GRUP BAŞKAN VEKİLİ YÜKSEK YARGININ ÖNÜNDE YER ALDI

Yeni hükümet sistemine geçilmesiyle birlikte TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı ilk iki sırada yer aldı. Bu isimleri, daha önceki listede Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkanları izliyordu. Dünkü törende ise yüksek yargı başkanlarından önce "AKP Grup Başkan Vekili"nin adı çağrıldı. Bu sıfatla Mahir Ünal, Erdoğan'ı tebrik etti.

Geçen yılki törende Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları 11'inci sırada yer almıştı. Bu yıl Yaşar Güler, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın da gerisine düşmüş oldu.

BAHÇELİ DE ÖNE GEÇTİ

Protokol listesine Cumhur İttifakı düzenlemesi de yapıldı. Daha önce TBMM Başkan Vekilleri, TBMM'de Grubu Bulunan Siyasi Parti Genel Başkanları'ndan bir sıra önde geliyordu. Ancak dünkü törende MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin adı 9'uncu sırada anons edildi, ardından ise TBMM Başkan Vekilleri geldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar