Çavuşoğlu, PYNK-ENKS anlaşmasını yorumladı: Adı ne olursa olsun meşru bir hedeftir

Çavuşoğlu, PYNK-ENKS anlaşmasını yorumladı: Adı ne olursa olsun meşru bir hedeftir
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Suriye'de, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile Suriye Kürt ulusal Konseyi (ENKS) arasında varılan siyasi anlaşmayı hedef aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Suriye'de Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile Suriye Kürt ulusal Konseyi (ENKS) arasında varılan anlaşma için, "Adı ne olursa olsun YPG-PKK ile birlikte olan bizim için YPG PKK’den farkı yoktur ve meşru bir hedeftir" dedi.

Çavuşoğlu dün akşam CNN Türk'te Gece Görüşü programında gazetecilerin sorularını cevapladı. Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye'ye yönelik Sezar Yasası kapsamında başlattığı yaptırımlarla ilgili, "Amerika Suriye’yi bölmek için veya zayıflatarak destek verdiği PKK/YPG’ye bir bölge oluşturmak için Esad rejimine yaptırım uyguluyorsa bu doğru değil" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, gazetecilerin, PYNK ve ENKS arasındaki varılan anlaşmaya ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi: "Birleştirme çalışmalarını da yakından takip ettik. Şubat ayından Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) yönetimini Ankara’ya davet ettim. Bakanlığımızda görüştük. Kendilerine uyarılarda da bulunduk. PKK ve YPG ile birlikte olurlarsa bundan sonraki ilişkilerimizin farklı olacağını söyledik. Kendileri de PKK’nın YPG’nin kendi partilerini nasıl kapattıklarını, çok yakın arkadaşlarını ve ailelerini nasıl öldürdüklerini anlattı. Bir çok yakınlarının akıbetinin belli olmadığını dolayısıylar PKK ve YPG’yle işbirliği yapmalarının mümkün olmadığını söylediler. Ama sonraki süreçte öyle gördük ki özellikle bu ülkeler bunlara çok baskı yaptılar. Diğerlerine de baskı yaptılar. Şunu açıkça söyleyelim adı ne olursa olsun YPG PKK ile birlikte olan bizim için YPG PKK’den farkı yoktur ve meşru bir hedeftir. Nasıl PKK YPG bizim için meşru hedefse içerde dışarda Suriye’de Kuzey Irak’ta farketmez onlar da birlikte olan da birlikte hareket eden yine aynı çatı altında Türkiye’ye karşı husumet besleyen herkes bizim için meşru bir hedeftir. Uyarılarımızı her tarafa yaptık."

'ABD, KANDİL'DEN GİDENLERİ AYRIŞTIRIN DİYOR'

Çavuşoğu, Kürtler arasındaki birlik görüşmelerinde ABD’nin rolüne ilişkin olarak, "Bir taraftan Türkiye’den ya da Kandil’den giden PKK’lıları ayrıştırın diye baskı yapmaya çalışıyorlar ama diğer taraftan da meşrulaştırma çalışmaları var" dedi. Rusya’nın da daha önce PYD’yi siyasi sürece katma çabaları olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Biz Ruslar'a anlattık, Ruslar da şimdi bu gerçeği görüyor. Esas burada YPG ve PKK’nın diğer ülkelerle beraber Suriye’yi bölme hedefi güttüğünü Ruslar da görüyor" görüşünü savundu.

Süleymaniye bölgesinin PKK’nın güdümüne girdiğini iddia eden Çavuşoğlu şöyle devam etti: "PKK yıllardır bizi hedef aldı. Türkiye’yi hedef aldı. Geçmişte çukur eylemleriyle bazı şehirlerde sözde bizimdir diye ilan ettiler. Türkiye’de buna hiçbir zaman izin vermeyiz de PKK’nın kontrol ettiği bir alan var mı? Artık dağlarda bile barınamıyorlar. O yüzden Kuzey Irak’talar. Kuzey Irak’ta kontrol ettikleri köyler ve şehirler var. PKK’yı Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi üzerinde de bir baskı unsuru olarak kullanan ülkeler var. Çok açık net söylüyorum, Onları da bu şekilde sıkıştıranlar var. Hep aynı ülkeler. Baktılar ki KDP ve Erbil yönetimini kendi çizgilerine getiremediler hemen PKK’yı devreye sokuyorlar, onlara uygun partiler kurduruyorlar ya da var olanları onların işine entegre etmeye çalışıyorlar. Bu bölgedeki oyunları bozduk."

NE OLMUŞTU?

Kuzey Suriye'de bir süredir Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile Suriye Kürt ulusal Konseyi (ENKS) arasında siyasi konuların ele alındığı görüşmeler yürütülüyordu. İki gün önce taraflar arasında 2014 tarihli Duhok Anlaşmasını temel alan bir anlaşmaya varıldığı ilan edilmişti.

Duhok Antlaşması; PYD'den 12, ENKS'den 12 ve diğer partilerden de 6 temsilcinin yer alacağı siyasi bir konsey oluşturulmasını ve bu konseyin Kuzey Suriye yönetiminde söz sahibi olmasını karara bağlamıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar