DİSK- AR: Pandemide günde ortalama 500 işçi Kod-29 ile işten çıkarıldı
ARTI GERÇEK- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), pandemi ile birlikte patronların işçileri, yasak olmasına rağmen işten çıkarmasını kolaylaştıran Kod-29 uygulamasının geldiği boyutu ortaya koydu.
Kod-29; hırsızlık, cinsel saldırı-taciz gibi yüz kızartıcı suçlar nedeniyle işverenin haklı fesih yapmasını ön gören SGK kodu. İşveren, e-devlet üzerinden herhangi bir ön koşul olmadan işçiyi bu nedenle işten çıkarabiliyor. Çalışan bu kodla işten çıkarıldığında siciline de işlenerek başka işlerde de çalışamıyor. Üstelik kıdem ve ihbar tazminatlarını da alamıyor, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanamıyor.
DİSK- AR, SGK verilerine dayanarak pandemi ile birlikte işten çıkarmanın yasaklanması ile birlikte istisna tutulan bu Kod-29 aracılığıyla 2020’de 177 bin işçinin işten çıkarıldığını ortaya çıkardı. Bu; Kod-29 gerekçesiyle ayda ortalama 14 bin 722, günde ortalama 500 işçi işten çıkarıldığı anlamına geliyor. Kod-29’la bir yıl içinde 34 bin 145 kadın ve 142 bin 517 erkek işçi işten çıkarıldı.
Kod-29’u, "Çalışma yaşamının kanayan bir yarası" olarak tanımlayan DİSK-AR; "İşverenlerin uzun yılardır, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı haklarını gasp etmek için başvurdukları bu yöntem, Covid-19 döneminde uygulanan işten çıkarma yasağını delmek için de kötüye kullanılıyor. İş Kanunu’nun 25-II maddesi işten çıkarma yasağının istisnalarından birini oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
DİSK ve İSİG Meclis'i, Kod-29'un kaldırılması için uzun müddettir mücadele ediyor.