'İsraf, dini ve ahlaki iflastır' diyen Diyanet'ten lüks tesiste toplantı, 5 yıldızlı otelde konaklama

'İsraf, dini ve ahlaki iflastır' diyen Diyanet'ten lüks tesiste toplantı, 5 yıldızlı otelde konaklama
İsrafın ahlaksızlık olduğu yönünde fetva veren ve bütçesi her geçen gün arttırılan Diyanet'in israf harcamaları bitmiyor. Turizm kentlerinde, 5 yıldızlı lüks oteller tercih ediliyor.

Bütçesi birçok önemli bakanlığa geride bırakan, 2022 yılı bütçesinde de bir önceki yıla göre yüzde 24 artış öngörülen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lüks harcamaları bitmiyor. Sık sık israfın haram olduğu belirtilirken, Diyanet’in Antalya’daki lüks tesiste iki hafta boyunca art arda toplantılar yaptığı ortaya çıktı. Diyanet toplantılara ilişkin hiçbir paylaşımda bulunmazken, toplantıya katılan personelin ailelerinin de beş yıldızlı otelde konakladığı öğrenildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Antalya’daki lüks bir tesiste iki hafta boyunca art arda toplantılar yaptı. 2-7 Kasım’da Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı 29. Seminer Toplantısı gerçekleştirilirken, 14-16 Kasım’da ise Merkez Birimleri İstişare Toplantısı düzenlendi. Bu toplantıya katılan personelin ailelerinin de beş yıldızlı otelde konakladığı öğrenildi. Başkanlığın söz konusu toplantılara ilişkin hiçbir paylaşımda bulunmaması dikkat çekti. Antalya’da "kamp kuran" Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bu süreçte cami, gençlik merkezi ve Kuran kursu açılışlarına da katıldı. 

ADALET TEŞKİLATINI GÜÇLENDİRME VAKFI TOPLANTISI

Cumhuriyet’in haberine göre 2022 bütçesinde, 2021 bütçesine göre yaklaşık yüzde 24 artış öngörülen, verdiği fetvalar ve yaptığı açıklamalarla hayatın her alanına müdahale etmesiyle tepki çeken Diyanet, teşkilat ve birim toplantılarını lüks tesislerde gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Daha önce çeşitli çalıştay ve seminerler için 5 yıldızlı otelleri tercih eden Diyanet, bu kez Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nın Antalya’daki lüks tesisinde 2 hafta boyunca peş peşe 2 toplantı düzenledi. İlk olarak 2-7 Kasım tarihleri arasında Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Seminer Toplantısı söz konusu tesiste yapılırken seminerin bitmesinden yalnızca 5 gün sonra bu kez Merkez Birimleri İstişare Toplantısı yine aynı tesiste gerçekleştirildi. 14-16 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen toplantıya katılan personelin ailelerini de programa katıldığı öğrenildi.

ANKARA’DA YAPMAK YERİNE DENİZ KENARINDAKİ LÜKS TESİS TERCİH EDİLDİ

Başkanlıktan, seminere ya da toplantıya ilişkin hiçbir açıklama ya da paylaşım yapılmaması dikkat çekti. Toplantılara ilişkin tek paylaşım ise söz konusu tesisin bulunduğu Antalya’nın Aksu ilçesinin müftülüğünden geldi. Müftülük, hem seminer hem de toplantıda yer alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın konuşması sırasında çekilen fotoğrafları sosyal medyadan paylaştı. Başkanlığın, merkez teşkilatına ilişkin toplantıları Ankara’daki tesislerde yapmak yerine deniz kenarındaki bir lüks tesiste gerçekleştirmesi dikkat çekerken, Erbaş ise toplantılar dışında Antalya’da gençlik merkezi, Kuran kursu ve cami gibi açılışlara katıldı.

DİYANET'İN 'İSRAF DİNİ VE AHLAKİ İFLASTIR' FETVASI 

Diyanet'in israfın ahlaki ve dini bir iflas olduğu yönünde ‘fetvası’ bulunmasına rağmen kurumun lüks harcamalardan vazgeçmemesi ve bütçeden ayrılan aslan payının her geçen sene arttırılması dikkat çekiyor. Diyanet’in "israf fetvasında "Üzülerek belirtelim ki; günümüzde tam anlamıyla bir israf dünyasında yaşıyoruz. Savurganlık hayatımızın hemen her anını kuşatmış durumda. İnsanlık, daha çok kazanıp daha çok tüketmeye teşvik ediliyor. Harcamanın, hayatın anlamı gibi yansıtıldığı bir dünyada elbette bizim tüketim anlayışımız da hızla yara alıyor. Bir somun ekmek ile karnımızı bir gün doyurabilecekken ülkemizde her gün yaklaşık 5 milyon ekmek çöpe atılıyor. Yılda 18 milyon ton meyve ve sebzenin israfıyla devasa çöp yığınları oluşuyor. Bütün bunlar neticesinde sadece yıllık 214 milyar Liramız değil, aynı zamanda alın terimiz,  servetimiz, dahası geleceğimiz heba oluyor. Oysa dünyada yiyecek bir dilim ekmek, içecek bir damla su bulamadığı için yılda on milyona yakın insan hayatını kaybediyor. Bu durumda mahrumun, mağdurun, yoksulun ümidi olan bizlere israfla mücadele konusunda büyük sorumluluk düşüyor. Ülkemizde başlatılan israfla mücadele seferberliğine hep birlikte destek vermemiz gerekiyor" denilmişti. Ancak kurumun faaliyetleri aksi yönde ilerliyor.

Öne Çıkanlar