Diyarbakır'da gazeteciye ajanlık dayatması

Diyarbakır'da gazeteciye ajanlık dayatması
Evrensel Gazetesi Diyarbakır muhabiri Cengiz Anıl Bölükbaş, kendilerini polis olarak tanıtan 3 tarafından tehdit edildiğini ve ajanlık dayatmasında bulunulduğunu söyledi.

Evrensel Gazetesi Diyarbakır muhabiri Cengiz Anıl Bölükbaş, kendisini polis olarak tanıtan 3 kişi tarafından alıkonulup ajanlık dayatmasına maruz kaldığını kaydetti. Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat "Gazeteciye ajanlık telkini alçaklıktır, suçtur" dedi.

Bölükbaş, 24 Ağustos tarihinde haber için gittiği Batman’dan Diyarbakır’a geri geldiğinde arkasından 3 kişi yaklaşarak kendisiyle konuşmak istediklerini, daha sonrasında bu kişilerin kimliğini göstererek istihbaratçı olduklarını söylediğini kaydetti.

Evrensel'in aktardığı bilgiye göre; Bölükbaş, "Konuşmanın başında Antep’te mühendislik okuduğumu, buraya 13-14 aydır geldiğimi, burada Almanca öğretmenliği okuduğumu, doğum yılı, ailevi bilgiler gibi şeyleri paylaştılar. Burada Evrensel’de çalıştığımı belirttiler. Ardından hakkımda açılan davalardan ve devam eden "cumhurbaşkanına hakaret" soruşturmasından bahsettiler" dedi. Bölükbaş'ın yanına gelenler bunların yarın kardeşlerinin önünde engel olacağını, memur olmak istediklerinde karşılarına çıkacağını söylediler. Bu konuda ‘yardımcı’ olabileceklerini ifade ettiler maddi ve manevi destek sağlayabileceklerini söylediler. Bunun karşılığında ise, burada yapılan faaliyetlerini takip ettiklerini, ancak teknik şeylerle yüzde 70-80’ini öğrenebildiklerini, geri kalan kısımda ise kendilerine bilgi vermesini istediler. Bunun yanı sıra gazetemizin köşe yazarlarından Yusuf Karataş için de ‘Sizleri yasa dışı işlere itebilir’ gibi ithamlarda bulundular.

'AJANLIK DEĞİL, ARKADAŞLIK GİBİ DÜŞÜN'

Bölükbaş'ın bunun açıkça bir ajanlık teklifi olduğunu söylediği kişiler kendisine "Hayır, sen bunu arkadaşlık gibi düşün" şeklinde yanıt verdi.

dediler. Ajanlık teklifini reddettiğinde "Bunu iyi düşün, devlet bu koltuğu bir şekilde doldurur, sen olmasan da başka bir arkadaşın yapar" denildi. Israrla kabul etmediğinde, "Biz kararını anlıyoruz ama iki gün sonra biz seni gene arayalım, beraber yemek yiyelim" dediler. Bölükbaş bunun da olmayacağını, arasalar bile cevap vermeyeceğini, bu konuda kararının net olduğunu söylemesine rağmen iki gün sonra arayacaklarını, açmazsa da dışarıda yanına geleceklerini eklediler. Bölükbaş "Beni Diyarbakır’a geldiğim tarihten itibaren takip ettiklerini, kabul etmesem dahi beni takip etmeye devam edeceklerini belirttiler." dedi.

BÖLÜKBAŞ: ÇALIŞMALARIN İLLEGALİZE EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ

Bölükbaş bu ajanlık dayatmasının esasında ülkede basın özgürlüğüne dair tutumun nasıl olduğunu açıkça gösterdiğini belirterek şöyle dedi:

"Özellikle bölgede çalışan gazeteciler uzun süredir yaptıkları haberden kaynaklı tutuklanıyorlar, haklarında soruşturma açılıyor. Bazıları haber sırasında baskıya, tehdide, şiddete maruz kalıyor. Bu tarz teklifler de bu politikaların bir parçası olarak karşımızda. Çalıştığım Evrensel gazetesinin 25 yıl boyunca nasıl bir yayıncılık anlayışı olduğu ortadadır. Evrensel bunca yıldır baskılara rağmen bu yayıncılık anlayışından vazgeçmemiş, halkın haber alma hakkı için mücadele etmiştir. Bu şekilde çalışmaların illegalize edilmesi kabul edilemez. Biz bu baskılara rağmen halkın haber alma hakkını, gazetecilik faaliyetini sürdürmeye devam edeceğiz."

EVRENSEL: GÖKTEPE'NİN SORUMLULUĞUYLA HAREKET EDİYORUZ

Konuyla ilgili açıklama yapan Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da "Türkiye’de onlarca gazeteci uydurma suçlamalarla cezaevinde. ‘Gizli tanık’ müessesesi kullanılarak üretilen sahte delillerle birçok meslektaşımız yıllardır tutuklu. Evrensel hem davalar hem de resmi ilan ambargosu yoluyla susturulmaya çalışılıyor. Arkadaşımıza yapılan ajanlık telkini bu baskıların bir parçasıdır. Evrensel’in tüm muhabirleri, çalışanları, 8 Ocak 1996 günü polis tarafından gözaltına alınarak, gözaltında dövülerek alçakça katledilen arkadaşımız Metin Göktepe’nin yaşadıklarının kendilerine yüklediği sorumlulukla hareket etmektedir" sözleriyle olaya tepki gösterdi.

TGS'DEN BASIN AÇIKLAMASI

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, konuyla ilgili olarak yarın (26 Ağustos) saat 12.00'da TGS binasında basın toplantısı yapacağını duyurdu.

TGS tarafından yapılan kısa açıklamada, Bölükbaş’ın 24 Ağustos 2020 tarihinde öğleden sonra, kendilerini polis olarak tanıtan 3 kişi tarafından, bir dükkanda "ikna" edilmek üzere alı konulduğunu, bir takım kişisel, ailevi ve mesleki bilgileri sıralandıktan sonra ajanlık dayatmasında bulunulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Söz konusu kişiler, Bölükbaş'ın bugün yürüttüğü gazetecilik faaliyetleri yasal da olsa, ileride karşısına çıkabileceği şeklinde tehdit etmiş ve kendilerine muhbirlik etmesi halinde, bu duruma son verebileceklerini ifade etmiştir. Kendilerini polis olarak tanıtan bu kişilerin tutumu, Bölükbaş'ın şahsında, tüm meslektaşlarımızın gazetecilik faaliyetlerini, ileride karşımıza çıkacak suç biçiminde terörize etmiştir" denildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar