Diyarbakır ve Mardin'de Newroz kutlamaları başladı

Diyarbakır ve Mardin'de Newroz kutlamaları başladı
Diyarbakır’ın Sur, Bağlar, Dicle ve Silvan ilçelerine bağlı onlarca mahallede Newroz kutlamaları gerçekleşti. Mardin'de ise Newroz çağrısıyla gidilen köylerde geleneksel ateş yakıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ve partisinin Diyarbakır İl Örgütü, Sur İlçe örgütü üyeleri Newroz çalışmaları kapsamında Sur ilçesinde bulunan Qedya Mezin ve Simaki mahallerinde halkla buluştu. İlk olarak Qedya Mezin mahallesinde yurttaşlarla bir araya gelen heyet, burada Taşçıer’in yaptığı açıklama ardından halaylar eşliğinde Newroz kutladı.

‘NEWROZ’DA SESİMİZİ YÜKSELTELİM’

Heyet ardından Simaki Mahallesine geçti. Burada açıklama yapan Taşçıer, AKP-MHP iktidarının baskılarının sürdüğüne dikkat çekerek, "Kürtler yüz yıllardır Newroz kutluyor. Her kutlamalarında da köleliği kabul etmeyeceklerini ifade ediyorlar. AKP-MHP iktidarı Newroz’u yasaklamak istiyor, onlar bu düşmanlığı yaptıkça gidişlerini hızlandırıyorlar. Son demlerine geldiler. 21 Mart’ta kutlanacak olan Newroz’da bir araya gelerek bu zulme karşı sesimizi yükseltelim" dedi.  

2013 NEWROZU HATIRLATMASI

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın mektubunun okunduğu 2013 Newroz’unu hatırlatan Taşçıer, "Sayın Öcalan Kürt sorununun siyasi ve barış yolu ile çözülmesini dillendirdi. Kürtçe için, Kürtlerin özgürlüğü için bu Newroz’un 2013 Newroz’undan daha kalabalık geçmesi gerekiyor.

SİLVAN

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinin 16 mahallesinde Newroz kutlamaları gerçekleşti. HDP Silvan İlçe Örgütü üye ve yöneticilerinin Newroz çalışmaları kapsamında ziyaret ettiği mahallelerde yurttaşlar heyetleri coşku ile karşıladı. 7’den 70’e her kesimden yurttaşın katıldığı kutlamalarda mahallelerin ilk Newroz ateşleri tutuşturuldu. Yağan kara ve soğuğa rağmen mahalle meydanlarına akın eden yurttaşlar, ateş önünde şarkı söyleyip halay çekti. Toplanan kitle sık sık "Biji Serok Apo" ve "Jin jiyan azadi" sloganları attı.

DİCLE

Newroz kutlamaları kapsamında HDP Dicle ilçe örgütü, ilçe merkezine bağlı Tirkan Bölgesinde yer alan Şexselemento (Dede) mahallesinde 21 Mart’ta Newroz Parkında yapılacak olan kutlamaya dair bildiri dağıttı. Ardından mahalle meydanında toplanan yurttaşlar, Newroz ateşini yaktı. Yurttaşlar yakılan ateşin etrafında halay çekti.

BAĞLAR

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bağlar ilçe örgütü, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun’un da katılımı ile Emek, Sakarya Caddeleri, Sağlık Ocağı civarı ve eski semt pazarında esnaflar ve yurttaşlarla bir araya geldi. Newroz’a katılım çağrısında bulunan heyete yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi.

MARDİN'DE DE NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

Mardin’in Derik ilçesinde köylerde Newroz çağrıları yapılırken, gidilen her köyde Newroz ateşleri yakıldı.

Mardin’in Derik ilçesinde gerçekleştirilecek Newroz kutlamaları için Tertip Komitesi ile HDP ve DBP ilçe örgütleri çalışmalarını sürdürüyor. Bugün çok sayıda köye giden heyetler, 19-20 ve 21 Mart tarihlerinde kentin farklı ilçelerinde düzenlenecek Newroz kutlamalarına çağrıda bulundu. Kutlamalara çağrı yapmak için gidilen köylerde Newroz ateşleri yakıldı.

Yakılan Newroz ateşlerinin etrafından halaylar çeken yurttaşlar, "Bijî Newroz" sloganı eşliğinde Newroz kutlaması gerçekleştirdi. Kutlamalarda yurttaşlar da Newroz için çağrıda bulundu

Öne Çıkanlar