Dolar kurunda S-400 hareketliliği

Dolar kurunda S-400 hareketliliği
Merkez Bankası’nın dün faizleri değiştirmeme kararıyla geri çekilen dolar, Erdoğan'ın S-400'lere ilişkin açıklamaları ile yükseliş trendinde...

ARTI GERÇEK - Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmeme kararıyla geri çekilen, günü de 5.80 civarında tamamlayan kur yeni günde S-400 konusundaki gelişmelerin de etkisiyle 5.8471'e kadar yükseldi. ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik gelişmeler ve küresel piyasalardaki olumsuz havanın etkisiyle dolar/TL'de yukarı yönlü eğilim devam ediyor, dolar 5.81-5.82 bandında dalgalanıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini aldığını ve "bu işin bittiğini" söyledi. Erdoğan, ay sonunda G20 toplantısında ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme öncesinde bir telefon görüşmesi yaparak konuyu çözmek istediğini söyledi.

TÜRKİYE S-400 ALACAKTIR DEMİYORUM, ALMIŞTIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin genel merkezinde gerçekleştirilen grup toplantısında S-400'lerle ilgili, "Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik" diyerek, "S-400 uygun fiyatla olmanın yanında ortak üretime de geçebilme sözünü alarak sözleşmemizi imzaladık. İnşallah kısa zamanda da geliyor" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin F-35'lerin sadece müşterisi değil, aynı zamanda üretim ortağı olduğunu söyledi. F-35 projesine ilişkin Erdoğan, "Trump'la ay sonu Japonya'da bir arada olacağız, orada zaten kendileriyle ayrıca görüşmemiz var. Orada da bu konuları inşallah karşılıklı olarak görüşeceğiz" dedi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI DOLARIN YÜKSELİŞİNDE ETKİLİ

Bir bankacı Erdoğan'ın dün akşamki açıklamaları ve ABD'de borsa endekslerinde gözlenen gerilemenin dolar/TL'de tekrar yükselişe neden olduğunu söyleyerek, "Fed'den faiz indirim beklentilerinin olduğu bir ortamda kurda bir miktar düşüş makul ancak S-400 konusunda hala bir ilerleme kaydedilmemişken bu seviyelerin fazla iyimser olduğunu düşünüyorum. TCMB dünkü açıklaması ile faiz indirimlerine kapıyı araladı ancak mevcut ortamda temmuz ayı zor görünüyor. S-400 konusu çözülür veya bir şekilde ötelenirse o zaman TL'ye olumlu yansıyacaktır ki bu durumda TCMB'den de ilk fırsatta 100 baz puan civarı bir indirim beklenebilir" dedi.

Piyasalar son dönemde S-400 ve F-35 üzerinden Türkiye ve ABD ilişkilerindeki bozulmadan olumsuz etkileniyor. ABD Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füzelerini almasına karşı çıkıyor ve Türkiye'nin üretici konsorsiyum üyesi olduğu F-35 uçakları ile Rus füzelerine aynı anda sahip olamayacağını belirtiyor.

ABD, Türkiye'yi S-400 almaktan vazgeçmemesi halinde F-35 savaş uçağı programından çıkarmakla ve çeşitli yaptırımlarla tehdit ediyor. Kremlin ise son olarak Rusya'nın S-400 füze savunma sistemlerini Türkiye'ye Temmuz ayında teslim etmeyi planladığını söyledi.

Dolar/TL gelen bazı açıklamaların endişeleri bir miktar azaltması ve Fed’den faiz indirim beklentilerinin gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik risk iştahını artırmasıyla ay başından bu yana 6’lı seviyelerden yönünü aşağı çevirmişti.

Analistler, Türk Lirası varlıklarının seyrini daha ziyade jeopolitik riskler ve yurt dışı gelişmelerin belirlediğine dikkat çekerken, önümüzdeki dönemde para politikasının seyrinin de veri ve liranın performansına paralel şekilleneceğini belirtiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar