Dolar yükselişte, gözler Merkez Bankası'nda

Dolar yükselişte, gözler Merkez Bankası'nda
Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklayacağı haftanın ilk gününde dolar 5,83'lerde. Dolar geçen hafta ABD ile yaşanan gerilimle 5,94'e kadar çıkmış, sonra 5,78'e çekilmişti.

Geçtiğimiz hafta hareketli günler geçiren dolar/TL kuru, yeni haftaya kaldığı yerden başladı. ABD'nin Türkiye yaptırımlarını açıklaması sürecinde 5,95 lira seviyelerine kadar dayanan dolar, ABD ile Türkiye arasında imzalanan mutabakat ile sert bir düşüş yaşamıştı.

Geçtiğimiz haftanın son dakikalarında 5,79 lira seviyelerindeki dolar/TL kuru, yeni haftaya da 5,79 liradan 'merhaba' dedi. Daha sonra kademeli olarak 5,83 seviyelerine çıktı. Euro ise 6,52'den işlem görüyor

Uzmanlar, 5.7680 ana desteği üzerinde işlem görmeye devam ettiği sürece dolar/TL'de tepki alımlarının yaşanabileceğini ve 5.9760 direncinin gündeme gelebileceğini hatırlatıyor. 

PİYASALARDA KRİTİK HAFTA

Yurt içinde piyasaların en önemli gündem maddesini önümüzdeki perşembe günü açıklanacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısı ve faiz kararı oluşturuyor. 24 Ekim perşembe günü açıklanacak TCMB faiz kararı için piyasalarda 100-150 baz puan indirim beklentisi hakim.

Yurt içinde bu hafta piyasalara Merkez Bankası'nın faiz kararı damga vuracak. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği piyasaların radarında olacak. Merkez Bankası geçen ayki toplantısında politika faizinde 325 baz puanlık indirim yaparak faizi yüzde 19.75'ten yüzde 16.5'e indirmişti. Merkez'in kararı bu hafta kurun hareketinde belirleyici olacak.

Faiz kararının yanı sıra bu hafta piyasaların yönü açısından her zamanki gibi Türkiye-ABD ilişkileri de belirleyici olacak. Türkiye ile ABD arasında geçtiğimiz hafta imzalanan anlaşmanın temel unsuru olan Barış Pınarı Hareketı'nda 120 saatlik süre bu hafta doluyor. 

Yurt dışında ise İngiltere'nin AB'den ayrılma planı olan Brexit ile ilgili gelişmeler yakından izleniyor. İngiltere'de cumartesi günü toplanan Avam Kamarası, Başbakan Boris Johnson'ın AB ile uzlaştığı yeni planın oylamasını ertelemişti. 

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası da faiz kararını perşembe günü açıklayacak.

Öne Çıkanlar