Dolarda kimler harekete geçti? Atilla Yeşilada, piyasadaki son operasyonu açıkladı

Dolarda kimler harekete geçti? Atilla Yeşilada, piyasadaki son operasyonu açıkladı
Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, piyasalardaki ve dolardaki son durumla ilgili paylaşımında, 'Yabancılar kapı-pencere kırıp kaçıyor, yerleşikler döviz bozduruyor' dedi.

ARTI GERÇEK - Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada’dan piyasalar ve dolardaki son durumla ilgili dikkat çeken bir paylaşım geldi.

Yeşilada, QNB Finansbank Araştırma'nın döviz piyasasında arz-talep dengelerini incelediği araştırmasını paylaştı. Verileri değerlendiren Yeşilada paylaşımında, "Yabancılar kapı-pencere kırıp kaçıyor, yerleşikler döviz bozduruyor" ifadelerini kullandı.

QNB Finansbank Araştırma'nın paylaşımında ise şu tespitler yer aldı:

"14 Ocak haftasında yabancı yatırımcıların hisse senedi portföylerinden 55 milyon dolarlık, devlet tahvili portföyünden de 76 milyon dolarlık çıkış yaşanmış. Hisse senetlerinden son sekiz haftadaki çıkış 1.4 milyar dolara ulaşmıştır. Tahvil portföyünden de 9 haftalık toplam çıkış 0.5 milyar dolar olmuştur.

Sonuç olarak, yabancı yatırımcıların TL cinsinden toplam fon portföyü (hisse, bono, carry trade) geçen hafta 0.4 milyar dolar, son dört haftada da 5.3 milyar dolar olmuştur.

Yurtiçi yerleşikler tarafında ise, 14 Ocak haftasında döviz mevduatın altın ve parite etkisinden arındırdıktan sonra gerçek kişilerde 0.8 milyar dolar, şirketlerde de 0.6 milyar dolar düşüş gözlenmektedir.

Son üç haftada toplam DTH düşüşü 6.2 milyar dolara ulaşmıştır ki bunda kur korumalı mevduat uygulamasının da etkisinin olduğunu düşünüyoruz.

Böylece, son dönemde yabancıların portföy çıkışlarından kaynaklı döviz talebi, yurtiçi yerleşiklerin DTH düşüşü ile karşılanmış gözükmektedir."

Öne Çıkanlar