Donald Trump 'Açık Semalar Anlaşması’ndan çekileceklerini duyurdu

Donald Trump 'Açık Semalar Anlaşması’ndan çekileceklerini duyurdu
Trump, 'Rusya bu anlaşmaya uymadı. Bu yüzden onlar uyuncaya kadar biz çıkacağız' dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin, Türkiye’nin de imzacısı olduğu Açık Semalar Anlaşması’ndan çekileceğini duyurdu. Trump kararın gerekçesini "Rusya ile çok iyi ilişkilerimiz olduğunu düşünüyorum, ama Rusya bu anlaşmaya uymadı. Bu yüzden onlar uyuncaya kadar biz çıkacağız. Ama yeni bir anlaşmaya varma veya bu anlaşmayı birlikte canlandırmak için bir şeyler yapma şansımız çok yüksek" diye açıkladı.

Reuters ajansına konuşan ABD’li yetkililer de çekilmenin altı ay içinde gerçekleşeceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ise ülkesinin hiçbir zaman "Açık Semalar Anlaşması"nı ihlal etmediğini kaydetti. Gruşko, "ABD’nin gündeme getirdiği tüm bu konular, Açık Semalar Danışma Komisyonu kapsamında tartışılabilir" diye konuştu.

ANLAŞMA NEYİ KAPSIYOR?

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) coğrafyasında güven ve güven artırıcı önlem olarak öngörülen ve 1992'de imzaya açılan Açık Semalar Anlaşması'nın tarafları arasında Türkiye de bulunuyor.
Rusya ve ABD, askeri faaliyetlerde şeffaflığı teşvik etmek, silah kontrolünü ve diğer anlaşmaları gözlemlemeyi kolaylaştırmak amacıyla silahsız keşif uçuşlarına izin veren Açık Semalar Anlaşması'nı imzalayan 34 ülke arasında yer alıyor. Rusya, 2016'da anlaşması çerçevesinde Türkiye'de gözlem uçuşu talep etmiş, bu uçuşunun rotası üzerinde Açık Semalar Anlaşması çerçevesinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemişti. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar