'YPG' gündemli dörtlü zirve sona erdi

'YPG' gündemli dörtlü zirve sona erdi
Liderler 'iyi geçti' açıklaması yaparken, zirvede Türkiye'nin YPG'nin 'terör örgütü' olarak tanınmasının NATO belgelerine girmesi talebinin ele alınması bekleniyordu.

NATO zirvesi kapsamında Londra'ya giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile biraraya geldi.

Yaklaşık bir saat süren zirve sona erdi. Zirve sonrası liderler ayrı ayrı açıklama yaptı. 

Macron zirve hakkında "Türkiye büyük bir ülke. Dinamik, entelektüel ve kültürel yaşamı var, saygı duyuyorum. Biz Fransa'nın çıkarlarını korumaya çalışıyoruz. Suriye sorununun çözümü için görüşmelerimiz sürüyor" diye konuştu. Merkel ise "Yapıcı ve yararlı bir görüşmeydi. Suriye konusunda ikili görüşmeler yapılabilir" dedi.

Erdoğan da "Zirve gayet iyi geçti" diye konuştu.

Dörtlü zirvede Türkiye'nin YPG'nin "terör örgütü" olarak tanınmasının NATO belgelerine resmen girmesi yönündeki talebinin ele alınması bekleniyordu.

NATO ülkeleri liderleri ise Türkiye'nin "terör örgütü" tanımına katılmadıklarını çeşitli ketereler ifade etmişlerdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ABD Başkanı Trump ile bugün düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'nin "terör örgütü" tarımına katılmadığını ifade etmişti. 

Öte yandan zirvede, Cuhmurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 4 dilde hazırlanan 'Stratejik İttifakın Güçlü Üyesi Türkiye' adlı kitap Erdoğan tarafından Merkel, Johnson ve Macron’a kendi dillerinde verildi.

Kitapta, "Türkiye’nin ittifaka sunduğu katkılar ve üstlendiği görevler" hakkında bilgiler yer aldı. Türkiye’nin ve diğer ülkelerin NATO’ya bakışının ele alındığı kitapta, Türkiye’nin NATO’dan beklentilerine yönelik bir bölüm ayrıldı. Bu bölümde "terörizme" karşı ortak mücadele ve Türkiye’nin savunmasına NATO’nun katkılarının sürdürülmesinin beklendiği vurgusu yapıldı. Türkiye’nin, NATO üyelerinden Suriye'de "güvenli bölge" oluşturulmasına yönelik katkı sağlamaları beklentisi de bu bölümde dile getirildi.

'Stratejik İttifakın Güçlü Üyesi Türkiye' kitabının yanı sıra daha önce İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Türkiye’nin Terörle Mücadelesi' ve 'Suriye’de Yeni Yaşam' adlı kitaplar da Liderler Zirvesi’nde ve ikili görüşmeler esnasında liderlere sunulacak. (HABER MERKEZİ)

    

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar