Dünya Basınında Bugün | İsrail-Hamas çatışmasında ateşkes çabaları büyüyor

Dünya Basınında Bugün | İsrail-Hamas çatışmasında ateşkes çabaları büyüyor
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) basınında İsrail ile Hamas arasında 10. gününe giren çatışmaların durdurulmasına yönelik Batı'nın çabalarını artırması manşetlerde yer aldı. ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nın telefon görüşmesi ve Avrupa Birliği'nin (AB) ateşkes çağrılarını öne çıkaran New York Times "ABD ve AB ateşkes için bastırıyor" başlığını kullandı. 

Wall Street Journal, Amerikan Merke Bankası'nın (Fed) tahvil alım hızını azaltacağı yönündeki beklentinin uluslararası piyasada dalgalanmaya yol açtığını yazarken, Financial Times Çin’in yerel finansal kurumları ve ödeme sistemlerinin kripto paraya hizmet vermesini yasaklamasının Bitcoin'de yüzde 12'lik değer kaybına neden olmasını manşetine taşıdı.

İngiltere basınında yeni tip Coronavirus'ün (Covid-19) Hindistan varyantının ülkedeki açılmayı tehlikeye soktuğu görüşü ön plana çıktı.

Sağlık Bakanı Matt Hancock, 14 Haziran’a kadar konuyla ilgili herhangi resmi bir açıklama yapmayacaklarını söyledi ve "Her zaman yolda bizi engelleyecek bir yeni varyant olabileceğini biliyorduk. Bu nedenle yeni varyantı yol haritamızı çizerken belirleyici unsurlardan biri yaptık. Bu testi de geçmeliyiz" dedi.  

ABD ve Avrupa'da bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: ABD VE AB BASTIRIYOR

New York Times, ABD ve AB'nin İsrail-Hamas çatışmasının sona erdirilmesi  için çabalarını artırdığını yazdı.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, bölgede ateşkese giden yolda bugün gerginliğin ciddi derecede düşürülmesini beklediğini iletmişti.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları İsrail ve Gazze Şeridi’ni kontrol eden Hamas arasında ikinci haftasına giren çatışmaların ardından ateşkes çağrısı yapmış ve Gazze’ye insani yardımı arttırmıştı.

İsrail ile Hamas arasında ikinci haftasına giren çatışamalarda Gazze'de 227, İsrail'de 12 kişi hayatını kaybetti.

WASHINGTON POST: CUMHURİYETÇİLER SIVIŞMAYA ÇALIŞIYOR

5 kişinin hayatını kaybettiği 6 Ocak Kongre baskınının ardından Temsilciler Meclisi'ne Demokratlar tarafından sunulan ve baskının soruşturulması için komisyon kurulmasını ön gören tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda oylanması Washington Post'un manşetinde yer aldı.

Tasarı, 175 "hayır" oyuna karşı 252 "evet" oyu ile kabul edildi. Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell ve Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Kevin McCarthy başta olmak üzere Cumhuriyetçi birçok ismin itiraz ettiği tasarı için 35 Cumhuriyetçi vekil de "evet" oyu kullandı.

Washington Post, Cumhuriyetçilerin aleyhte oy kullanmasını "Cumhuriyetçiler Kongre baskını soruşturmasından sıvışmaya çalışıyor" başlığıyla duyurdu.

WSJ: FED TUTANAKLARI DALGALANMAYA YOL AÇTI

Küresel piyasaların Fed tutanaklarından çıkan üyelerin tahvil alım hızının azaltılması tartışmaya önümüzdeki toplantılarda açık olduğu sinyalleriyle dalgalanması Wall Street Journal'in manşetinde yer aldı. Riskli varlıklarda gerileme yaşanırken, güvenli limanlara alım geldi.

Bitcoin ve Ethereum'da Mart 2020'den bu yana en büyük günlük düşüş kaydedilirken, kripto para piyasasında yaşanan kayıp 1 trilyon dolara yaklaştı.

ABD borsalarında zayıf görünüm yeni işlem gününün ilk vadeli işlemlerinde de etkisini hissettirdi.

FINANCIAL TIMES: ÇİN'İN YASAKLAMASIYLA BITCOIN ÇAKILDI

Financial Times Çin’in yerel finansal kurumları ve ödeme sistemlerinin kripto paraya hizmet vermesinin yasaklanmasıyla, Bitcoin'in yüzde 12’nin üzerinde değer kaybetmesini manşetine taşıdı.

Buna göre, 2008 finans krizinin yarattığı belirsizlik ortamında yatırımcılar tarafından alternatif olarak görülen kripto para birimi Bitcoin’de değer kaybı günde 12’yi geçerken, şubat ayından bu yana ilk kez 40 bin dolar seviyesinin altı görüldü.

Bir diğer kripto para birimi Ethereum ise yüzde 15’ten fazla düşüşle 3 bin doların altına çekildi.

Litecoin yüzde 12,9 düşüşle 266 dolardan işlem görürken XRP yüzde 7 düşüşle 1,42 dolara geriledi.

THE GUARDIAN: İNGİLTERE VARYANTI ÖZGÜRLÜĞÜ TEHDİT EDİYOR

The Guardian, İngiltere’de kabinenin, Hindistan varyantı vakalarının artması nedeniyle 21 Haziran’da planlanan, sosyal mesafe kısıtlamalarının kaldırılacağı "özgürlük gününü" ertelemeyi gündeme aldığını yazdı. 

Sağlık Bakanı Matt Hancock, 14 Haziran’a kadar konuyla ilgili herhangi resmi bir açıklama yapmayacaklarını söyledi ve şöyle devam etti: 

"Her zaman yolda bizi engelleyecek bir yeni varyant olabileceğini biliyorduk. Bu nedenle yeni varyantı yol haritamızı çizerken belirleyici unsurlardan biri yaptık. Bu testi de geçmeliyiz." 

İngiltere'de tespit edilen Hindistan varyantı sayısı şu an 2 bin 967 olarak belirlendi. Varyant tespiti zaman aldığı için gerçek sayının daha fazla olabileceği zannediliyor.

INDEPENDENT: BIDEN NETANYAHU'YU ARADI

ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya Gazze’de şiddetin düşmesini beklediğini söylemesi Independent'ın manşetinde yer aldı. 

Gazete Biden ve Netanyahu’nun Gazze’deki gelişmeleri, İsrail’in Hamas’ın etkilerini düşürme çalışmalarını ve bölgedeki hükûmetler ile ABD’nin diplomatik çabalarını görüştüğünü aktardı. 

Beyaz Saray açıklamasında "Başkan, bugün ateşkes yolunda şiddetin gözle görülür bir şekilde düşmesini beklediğini söyledi" ifadesi yer aldı. Öte yandan Netanyahu’dan konuşma sonrası yapılan açıklamada, operasyonun ‘hedefe ulaşılana kadar’ devam edeceğini söyledi.
 


 

 

 

 

Öne Çıkanlar