Dünya Basınında Bugün | The Guardian: Covid-19 kumarında Johnson kısıtlamaları kaldırıyor

Dünya Basınında Bugün | The Guardian: Covid-19 kumarında Johnson kısıtlamaları kaldırıyor
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, "Johnson, Covid-19 kumarında kısıtlamaları kaldırıyor" başlığını kullanarak Başbakan Boris Jonhson'un açıklamalarına yer verdi.

Delta varyantının baskın hale geldiği ülkede Johnson düzenlediği basın toplantısında halkın Covid-19'la yaşamayı öğrenmesi ve kendi kanaatini kullanması gerektiğini söyledi. Johnson, Covid-19 kısıtlamalarının büyük çoğunluğunun 19 Temmuz'da kaldırılmasını öngördüğünü, ancak bunun için son kararın 12 Temmuz'da verileceğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayımlanan gazetelerde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında yaşanan anlaşmazlığın petrol fiyatlarına yansıması ön plana çıkarıldı. Wall Street Journal'in haberinde brent ham petrolün varil fiyatı yüzde 1.1 artışla 77 doların üzerinde işlem gördüğünün altı çizildi.

ABD ve İngiltere'de bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: TESLA ARACIN ÇARPTIĞI KAZADA ÖLEN ÇOCUĞUN AİLESİ DAVA AÇIYOR

New York Times, girişimci Elon Musk'ın kurduğu Tesla şirketinin ürettiği otomobillerde kullanıan otomatik pilot sistemi Autopilot'un karıştığı ölümlü trafik kazalarını bugünkü sayfasında ön plana çıkardı.

Habere göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde Tesla Model 3'ün çarptığı bir kamyonetin camından fırlayarak hayatını kaybeden 15 yaşında bir çocuğun ailesi, şirkete dava açmaya hazırlanıyor.

New York Times'ın haberinde "Bir Tesla, kamyonetlerine çarptığında 15 yaşındaki çocuğunu kaybeden Kaliforniyalı bir aile, otomatik pilot sisteminin kazadan kısmen sorumlu olduğunu iddia ederek şirkete dava açtı. Benjamin Maldonado ve genç oğlu, Ağustos 2019'da Kaliforniya otoyolunda bir futbol turnuvasından dönerken bir kamyon önlerinde yavaşladı. Bay Maldonado dönüş sinyali verdi ve sağa hareket etti. Saniyeler içinde, Ford Explorer kamyonetine, otomatik pilotta saatte yaklaşık 90 kilometre hızla giden bir Tesla Model 3 çarptı" dendi.

Haberde "Tesla tarafından çekilen altı saniyelik bir video ve kaydettiği veriler, ne Tesla'nın - bir arabayı kendi başına yönlendirebilmesi, frenleyebilmesi ve hızlandırabilmesiyle çok övülen sistemi -Autopilot'un, ne de sürücünün aracı kazanın çok kısa bir süre öncesine kadar yavaşlattığını gösteriyor. Polis polis raporuna göre, ön yolcu koltuğunda oturan ve emniyet kemerini takmayan on beş yaşındaki Jovani, Ford'dan fırladı ve öldü" ifadelerine yer verildi.

Tesla'larda kullanılan Autopilot yazılımının yönlendirdiği araçları yer aldığı kazalarda bugüne kadar 8 kişi hayatını kaybetti. Elon Musk iddiaların aksine Autopilot yazılımının güvenli olduğunu iddia ediyor. Davanın Tesla projesinin prestijine darbe vurabileceğine vurgu yapılıyor. 

WSJ: OPEC'TEKİ ANLAŞMAZLIK DİKKATLERİ BAE'YE ÇEKERKEN FİYATLAR FIRLADI

Washington Post, OPEC ülkeleriyle BAE'nin arasındaki anlaşmazlık nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan artışı manşetine taşıdı.

OPEC ve Rusya’nın da dahil olduğu ve onunla birlikte hareket eden OPEC+ ülkeleri cuma günü üretimi Ağustos-Aralık döneminde toplam olarak günde 2 milyon varil yükseltmek ve var olan üretim kesintilerini 2022 sonuna kadar uzatma teklifini ele almıştı. Ancak kaynakların verdiği bilgiye göre, BAE’nin itirazları üzerine mutabakat sağlanamadı.

OPEC+ bakanları anlaşmazlıktan sonra petrol arz görüşmelerini dün iptal etti. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, dün yaptığı açıklamada bir sonraki toplantı tarihi üzerinde uzlaşılmadan toplantının iptal edildiğini belirtti.

Brent ham petrolün varil fiyatı yüzde 1.1 artışla 77 doların üzerinde işlem gördü.

FT: ÇİN ABD'DE HALKA ARZ EDİLEN TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNE SORUŞTURMA AÇTI

Çin'de siber güvenlik düzenleyici kurumunun, ABD'de halka arz olan şirketlere ulusal güvenlik ve veri güvenliği riskleri nedeniyle soruşturma başlatması Financial Times'ın manşetinde yer aldı.

Çin’in Uber’i olarak bilinen Didi 4,4 milyar dolar değerleme ile New York’ta geçen hafta halka arz edilmişti. Şu an için alınan önlemler şirketin işlemesine dair bir sorun yaratmıyor ancak Çinli internet şirketleriyle ilgili belirsizlik devam ediyor. İncelemenin detayları henüz bilinmese de devlet destekli Global Times gazetesi Didi’nin ülkedeki en detaylı seyahat bilgilerine sahip olduğunu ve kullanıcıların davranışlarıyla ilgili büyük veri analizi yapabilecek kapasitede olduğunu yazmıştı.

Didi’nin yanında çevrimiçi navlun ve lojistik çözümleri sunan Full Truck Alliance şirketine de inceleme başlatan düzenleyici kuruluş, işe alım sitesi Zhipin.com’a da inceleme başlattı. Pekin’in böyle bir soruşturma sürecini başlatması ülkede giderek güçlenen teknoloji sektörünün gücünü kırmak istemesi olarak yorumlanıyor.

THE GUARDIAN: COVID-19 KUMARINDA JOHNSON KISITLAMALARI KALDIRIYOR

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, "Johnson, Covid-19 kumarında kısıtlamaları kaldırıyor" başlığını kullanarak Başbakan Boris Jonhson'un açıklamalarına yer verdi.

Delta varyantının baskın hale geldiği ülkede Johnson düzenlediği basın toplantısında halkın Covid-19'la yaşamayı öğrenmesi ve kendi kanaatini kullanması gerektiğini söyledi. Johnson, Covid-19 kısıtlamalarının büyük çoğunluğunun 19 Temmuz'da kaldırılmasını öngördüğünü, ancak bunun için son kararın 12 Temmuz'da verileceğini açıkladı.

Pandeminin henüz bitmediğini söyleyen Johnson, Covid-19'dan dolayı ağır hastalık ve can kaybının süreceğini, ancak ülkede kullanılan Covid-19 aşıları sayesinde bu oranın çok daha düşük seviyede devam edeceğini belirtti ve risklerin dengelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kaldırılması planlanan kısıtlamalar arasında iç mekanda toplanma sayısında sayı sınırlaması, restoran ve barlarda yalnızca masaya servis ile sınırlandırılması, her türlü QR kodu uygulaması, sinema ve tiyatrolarda kapasite sınırlaması, gece kulüplerine açılma izninin verilmesi, en az 1 metrelik sosyal mesafe kuralının sona ermesi, iç mekanlarda zorunlu olan maske uygulaması kişinin tercihine bırakılması ve evden çalışma zorunluluğu sona ermesi öngörülüyor.

INDEPENDENT: JOHNSON 'YA ŞİMDİ, YA ASLA' DİYOR

Johnson'un açıklamaları The Independent'ın da manşetinde yer aldı. Gazete Johnson'un kısıtlamaların kaldırılması yönündeki açıklamalarını "Johnson ya şimdi, ya asla diyor" başlığıyla duyurdu.
Gazete Johnson'ın "Yazın gelişi ve okulların tatile girmesinin bize yardımcı olacağı önümüzdeki birkaç hafta içinde toplumumuzu yeniden açamazsak kendimize karşı dürüst olmalıyız, o zaman kendimize sormalıyız, ne zaman normale dönebileceğiz?" ifadelerine yer verildi.

Açıklama, ülke genelindeki günlük vakaların sonbahardaki ikinci dalgada ulaşılan günlük 27 bin seviyesine yükselmesinden sonra geldi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer "Vakalar böylesine artarken mevcut tüm önlemleri bir kerede kaldırmak umursamazlıktır" dedi.

Öne Çıkanlar