Dünya Basınından | Eski danışmanı, Johnson'ı topa tuttu: Göreve uygun değil, on binlerce kişi boşuna öldü

Dünya Basınından | Eski danışmanı, Johnson'ı topa tuttu: Göreve uygun değil, on binlerce kişi boşuna öldü
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) California eyaletinde düzenlenen silahlı saldırı, ülkede bireysel silahlanmayı bir kez daha gündeme getirdi. 8 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda çok sayıda kişi yaralandı.

ABD gazeteleri Başkan Joe Biden'ın istihbarat kurumlarından Coronavirus'ün (Covid-19) kökenine ilişkin çalışmalarını hızlandırmalarını ve kendisine 90 gün içinde rapor sunmalarını istediğini duyurmasına da geniş yer ayırdı.

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın eski başdanışmanı Dominic Cummings'in, parlamentoda yürütülen ve hükümetin salgını sırasında izlediği politikalarının incelendiği soruşturmada milletvekillerinin sorularını yanıtlaması İngiltere basınının manşetlerinde yer aldı. Cummings, hükümetin salgına yönelik "yanlış yaklaşımı" nedeniyle on binlerce kişinin gereksiz yere öldüğünü söyledi.

ABD ve İngiltere'de bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: BIDEN 90 GÜN İÇİNDE RAPOR İSTEDİ

New York Times'ın, ABD Başkanı Joe Biden'ın istihbarat kurumlarından Covid-19'un kökenine ilişkin çalışmalarını hızlandırmalarını ve kendisine 90 gün içinde rapor sunmalarını istediğini duyurmasını manşetine taşıdı.

ABD'li araştırmacıların, virüsün ilk zamanlarında sahaya erişiminin engellenmesinin virüsün kökenine ilişkin tüm çalışmaları baltaladığını vurgulayan Biden, buna rağmen Mart 2021'de Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ı Covid-19'un bir insanın virüslü bir hayvanla temasından mı yoksa bir laboratuvar kazası sonucu mu ortaya çıktığına ilişkin bir rapor hazırlamaları için görevlendirdiğini belirtti.

CALIFORNIA SALDIRISI WASINGTON POST'UN MANŞETİNDE

California eyaletinin San Jose kentindeki bir tren bakım istasyonunda silahlı saldırı düzenlenmesi Washington Post'un manşetinde yer aldı. Polis yetkilileri, bir kişinin ateş açması sonucu 8 kişinin yaşamını yitirdiğini ve çok sayıda yaralı olduğunu bildirdi.

Bireysel silahlanmanın en yüksek olduğu ülkelerden ABD'de ateşli silahların kullanıldığı toplu saldırılar sık sık yaşanıyor. Mart ayında Georgia eyaletinin Atlanta kenti civarında masaj salonlarına düzenlenen saldırılarda altısı Asya kökenli kadın olmak üzere 8, bu saldırının üzerinden daha bir hafta geçmeden Colorado eyaletinin Boulder kentinde bir süpermarkette ateş açılması sonucu da 10 kişi yaşamını yitirmişti.

WSJ: EXXON VE SHELL İKLİM MESELESİNDE YENİLGİYE UĞRADI

Wall Street Journal, Exxon Mobil'deki yönetim kurulu seçimini ve Lahey'in Shell kararını manşetine taşıdı.

ABD'li enerji devi Exxon Mobil'i petrol ve doğalgazdan uzaklaştırmaya söz veren aktivist yatırımcılar tarafından aday gösterilen iki kişinin yönetim kuruluna girmesi "büyük bir yenilgi" olarak nitelendi.

Karar, Hollanda'da Lahey Mahkemesi'nin çok uluslu petrol şirketi Shell'in, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında 2019-2030 yılları arasında karbon salımını azaltmakla yükümlü olduğuna hükmetmesiyle aynı güne denk geldi.

THE GUARDIAN: ÖLMESİNE GEREK OLMAYAN ON BİNLERCE KİŞİ ÖLDÜ

The Guardin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın eski başdanışmanı Dominic Cummings'in, hükümetin Covid-19 salgını sırasında izlediği politikalarının incelendiği soruşturmada milletvekillerinin sorularını yanıtlamasını manşetine taşıdı. Cummings, hükümetin salgına yönelik "yanlış yaklaşımı" nedeniyle on binlerce kişinin gereksiz yere öldüğünü söyledi.

Cummings, ayrıca Sağlık Bakanı Matt Hancock'un "yalan söylemek" dahil 15-20 nedenle görevden alınması gerektiğini söyledi. Ancak Sağlık Bakanı bu iddiaları yalanladı.

THE TIMES: CUMMINGS ATEŞ YAĞDIRDI

Cummings'in ifadeleri, Muhafazakâr Parti'ye yakınlığıyla bilinen The Tİmes gazetesinin de manşetinde yer aldı. The Times "Cummings Başbakan'a ateş yağdırdı" başlığını attı. 

Cummings'in Johnson'ın "göreve uygun olmadığını" söylemesi The Times'ın haberinde ön plana çıkarıldı.

THE INDEPENDENT: CUMMINGS JOHNSON'A 'YETERSİZ' DEDİ

Cummings'in milletvekillerinin sorularını yanıtlaması The Independent'ın da manşetinde yer aldı. Cummings yedi saat süren oturumda Johnson'ın bilim insanlarının tavsiyelerini göz ardı ettiğini ve kısıtlamaları hatalı bir şekilde geciktirdiğini ifade etti.

Gazete Johnson'ın İngiltere'yi pandemi sürecinden çıkarmaya "uygun kişi" olup olmadığına dair soruya Cummings'in, "Hayır" yanıtını vermesini manşetine taşıdı.


 

Öne Çıkanlar