Doç.Dr. Güneş: Montrö tartışmasıyla Batı'ya sinyal veriliyor

Doç.Dr. Güneş: Montrö tartışmasıyla Batı'ya sinyal veriliyor
Doç.Dr. Hakan Güneş, bir süredir devam eden Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

ARTI GERÇEK- Artı TV'de Aydın Selcen'in sunduğu Dünya ve Biz programının bugünkü konuğu Siyaset Bilimci Doç.Dr.Hakan Güneş oldu. Güneş, "Kanal İstanbul, Montrö Sözleşmesi'ni geçersiz mi kılar?" sorusunu yanıtladı.

Montrö Sözleşmesi'nin uluslararası hukuk ve imzacıları açısından 'başarılı' bir sözleşme olduğunu vurgulayan Güneş, "İster zafer ister başarı diyelim başarılı çünkü barışçıl. Esası bakımından kaldırılması hiç düşünülmedi" dedi.

'MONTRÖ KARADENİZ'İ ÇATIŞMA SAHASI OLMAKTAN ÇIKARDI'

Lozan Barış Antlaşması'na göre Türkiye'nin Boğazlar'da asker konuşlandıramadığı, Montrö Sözleşmesi'yle birlikte Türkiye'nin Boğazların her iki yakasında asker bulundurabileceğini hatırlatan Güneş, Montrö'nün Karadeniz'e kıyıdaş olan ve olmayan ülkeler arasında bir denge sağladığını söyledi. Güneş, "Montrö Karadeniz'i çatışma sahası olmaktan çıkarttı" dedi.

'KANAL İSTANBUL, MONTRÖ'YÜ GEÇERSİZ KILMAZ'

İktidarın yapmak konusunda ısrarlarını sürdürdüğü Kanal İstanbul projesi konuşulmaya başladığında muhalefetin "Montrö'yü tartışmaya açmış olursunuz" söylemlerine ilişkin konuşan Güneş, "Kanal İstanbul, teknik anlamda Montrö'yü kadükleştirmez, geçersiz kılmaz, tartışmaya açmaz" şeklinde konuştu.

'BATI'YA SİNYAL VERİYOR'

Kanal İstanbul'un bir rant projesi olduğunu vurgulayan Güneş, iktidarın Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin, 'Şimdilik iyi ama başka formullere de gidebiliriz' yönündeki söylemlerinin bir sinyal olduğunu belirtti. Güneş, "Türkiye, Batı'yla bozulan ilişkilerde Karadeniz hattına ilişkin fiili adımlar atmaya hazır olabilildiği yönünde sinyaller veriyor" dedi.

"Bu ülkenin bu kadar zor duruma düşürülmesini insan kabul edemiyor" devlet aklı falan yok burada. Devlet aklı, halkıyla bu kadar kavga etmez" diyen Güneş, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin Kanal İstanbul ile Boğazlar üzerinde 'tam egemenlik sağlanacağı' yönündeki açıklamasına ilişkin de, "Tam egemenliğimiz neymiş? Bunları Cumhurbaşkanının açıklaması gerekir" yanıtını verdi.

Öne Çıkanlar