Efrîn’de 'geçici hükümet' Kürtçe eğitimi yasakladı

Efrîn’de 'geçici hükümet' Kürtçe eğitimi yasakladı
Kürt bölgesi Efrîn’de “geçici hükümet”, okullarda Kürtçe derslerini müfredattan çıkardı.

Türkiye’nin 2018 yılında ele geçirdiği Efrîn’de demografik yapıyı değiştirdi. Kentte, Kürtçe isimler değiştirilerek Türkçeleştirildi. 2018’den bu yana kontrolü ele geçiren "geçici hükümet", okullarda Kürtçe derslerini müfredattan çıkardı. Karar "GeçiciHükümetin Eğitim Bakanlığı", tarafından alındı. Buna göre Efrîn bölgesindeki okullarda Kürtçe dersleri artık seçmeli olacak.

Yeni Yaşam’ın haberine göre; Türkiye, KDP ve ENKS tarafından desteklenen gruplar, 2018’den beri kontrolü ele geçirdiği Kürt bölgesi Efrîn’de "geçici hükümet", okullarda Kürtçe derslerini müfredattan çıkardı. Karar "GeçiciHükümetin Eğitim Bakanlığı", tarafından alındı. Buna göre Efrîn bölgesindeki okullarda Kürtçe dersleri artık seçmeli olacak.

KORKUDAN KÜRTÇE SEÇİLEMİYOR

Bir okul müdürü tarafından Rudaw Medya Ağı’na gönderilen ses kaydında, eğitim programlarında Kürtçenin artık bulunmadığı belirtiliyor. Güvenlik gerekçesiyle kimliğinin açıklanmasını istemeyen yönetici, Kürtçe derslerin yeni eğitim programında seçmeli olacağını söyledi ve eğitim çizelgesinin fotoğraflarını Rudaw’a gönderdi. 5 yıldır Efrîn’de öğretmenlik yapan ve çeşitli eğitim kurslarını tamamlayan Ednan Murad ise bu adımı,"Eskiden haftada iki saat Kürtçe dersi vardı ama şimdi müfredattan kaldırıldı. Elbette bunun sorumluluğu Türk hükümetine, ikinci olarak da Suriye muhalefetinin geçici hükümetine düşüyor. Kimse korkudan seçmeli ders haline getirilen Kürtçeyi tercih edemiyor" dedi.

Özerk Yönetim döneminde de Efrîn’de öğretmenlik yapan Ednan Murad,"Özerk Yönetim döneminde Efrîn bölgesinde eğitim her kademede Kürtçe olarak veriliyordu ve ne Suriye ne de muhalefet hükümetinin müfredatı mevcut değildi" diye anlattı.

EFRÎN’DE SORUN YOK DENİLMİŞTİ

ENKS yetkilisi Abdulhekim Beşar, geçtiğimiz günlerde Efrîn’de sivillere yönelik saldırı, demografik yapının değiştirilmesi, Kürt varlığını kentten silinmesi konusundaki haberlere ilişkin "Özerk yönetim yalan söylüyor, Efrîn’de sorun yok" demişti.

Öne Çıkanlar