Ekonomi eski Bakanı: İktidar çok sıkıştı, elde avuçta ne var ne yok haraç-mezat satılıyor

Ekonomi eski Bakanı: İktidar çok sıkıştı, elde avuçta ne var ne yok haraç-mezat satılıyor
Ekonomi eski bakanı Söylemez, TEİAŞ özelleştirmesi kararını eleştirerek, iktidarın istihdam yaratacak politika geliştiremezken, ülkenin stratejik şirketlerini haraç mezat sattığını söyledi.

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’ndan sonra TEİAŞ’ın da özelleştirilme kararı alındı. Ekonomi eski Bakanı Ufuk Söylemez karara tepki göstererek, "İktidar ekonomide çok sıkıştı. Rezervleri de erittiler, elde avuçta ne var ne yok haraç-mezat satılıyor" dedi.

Tüm iletim hatlarının sahibi ve operatörü olan TEİAŞ yüzde 100 doğal tekel. Kamu yararı gereği kâr etme amacı olmayan TEİAŞ'ın özelleştirilmesi tepki çekti.

‘TEİAŞ STRATEJİK BİR KURUMDUR VE ELEKTRİK DAĞITIMI KAMUNUN GÖREVİDİR’

Sözcü’nün haberine göre Ekonomi eski Bakanı Ufuk Söylemez "Özelleştirme, kârlı ve tekel niteliğindeki kurum ve kuruluşların haraç-mezat satışı değildir. Elektrik iletimi ve dağıtımı tam anlamıyla bir kamu görevi ve sorumluluğudur. TEİAŞ tekel konumundadır ve kârlı bir işletmedir. Ayrıca Cumhuriyet'in yıllarca yaptığı enerji iletim hatları-trafo merkezleri gibi milyarlarca liralık altyapıyı yapan ve işleten TEİAŞ bu konumuyla tam anlamıyla stratejik bir müessesedir" diye belirtti.

‘ELDE AVUÇTA NE VAR NE YOK HARAÇ MEZAT SATIYORLAR’

"İktidar ekonomide çok sıkıştı" diyen eski Ekonomi Bakanı şunları söyledi: "Çıkış yolu bulacak bir vizyona da kadrolara da sahip değil. O nedenle bir yandan beton ekonomisine abanırken, diğer yandan elde avuçta ne var ne yok haraç mezat satıp savmaya çalışıyor ne yazık ki."

Söylemez ayrıca yabancı sermayeye de dikkat çekerek "Hukuk devletinden uzaklaşan otoriter bir tek adam rejimi nedeniyle, kalıcı doğrudan yabancı sermaye girişleri tamamen durdu" ifadesini kullandı.

‘ÖZELLEŞTİRME, ZARAR EDEN KURUMLAR İÇİN YAPILMALI’

Vatandaş her geçen gün fakirleşirken AKP'nin orta vadeli akılcı bir ekonomi programı ortaya koyamadığını söyleyen Söylemez, "Özelleştirme, özel sektörün geliştiği ve rekabet edebildiği sektörlerde, zarar eden kurumlar için yapılmalı. 448 milyar dolar dış borçlar ve net negatife dönüşen rezervler karşısında iyice sıkışan iktidar, böyle akıl ve mantık dışı uygulamalardan medet umuyor" ifadesini kullandı.

KAMU KURUMU OLAN TEİAŞ’IN GÖREV TANIMINDA ‘KRİTİK FAALİYET’ İFADESİ VAR

Özelleştirilmesine dair Cumhurbaşkanı kararı yayımlanan TEİAŞ'ın internet sitesinde şu ifade kullanılıyor: "Ülkemizde TEİAŞ tarafından yürütülen iletim faaliyeti, üretilen elektriğin tüketiciye dağıtımını sağlayan ve dağıtım şebekesine aktarımından sorumlu kritik faaliyeti ifade etmektedir."

TEİAŞ'ın 2023 stratejik hedefi olan "Ülkemizi bölgesinde uluslararası bir elektrik enerjisi koridoru haline getirmek", şirketin önemini ortaya koyuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar