Ekonominin direkt insan yaşam kalitesine dokunan bir şey olduğunu söyleyen Ufuk Söylemez, Türkiye'de 14,8 milyon kişinin fiilen aç olduğuna dikkat çekti.
Eski Ekonomi Bakanı Söylemez, Kriz derinleşirse turizm büyük darbe alır, enerji fiyatlarındaki artış Türkiye ekonomisindeki sıkıntıları artırır' tespitinde bulundu.
Söylemez, 'Türkiye ekonomik olarak kendi ayağına ateş etmiştir çünkü ekonomide cahiliye dönemi yaşıyoruz, Cumhurbaşkanı danışmanlarının yeterli olduğunu düşünmüyorum' dedi.
Söylemez, 'Tüm dünya Türkiye’nin kendi kendine yarattığı kur krizini konuşuyor' derken, Türkiye'nin CDS'lerinin yüksekliğine dikkat çekerek, tefeci faiziyle borçlanıldığını söyledi.
Eski Ekonomi Bakanı Söylemez, Türkiye'nin gri listeye alınmasının bedelini iş insanlarının ödemeye başladığını belirtti, 'Ülke itibarının sarsılmasına yol açanlar görevden alınmalı' dedi.
Eski Ekonomi Bakanı Söylemez, 'Bu kredilerden edilecek zararın devlet tarafından karşılanacak olması sebebiyle diğer bankalara karşı rekabet suçu işlendi. Mutlaka soruşturma açılmalı' dedi.
TL'deki değer kaybının kronikleştiğini, kurdaki artışın enerji fiyatlarıyla birleşerek yoksulluğu artırdığını belirten Söylemez, iktidarın bunu düzeltmek için planının olmadığını kaydetti.
Söylemez, iktisatçı Bhagwati'nin geliştirdiği 'fakirleştiren büyüme' teorisinin Türkiye'de hayat bulduğunu belirtti, 'Enflasyon yoksulu daha da yoksullaştıran en adaletsiz vergi' dedi.
BAE'li güvenlik danışmanının Erdoğan görüşmesi sonrası Türkiye'deki yatırımları değerlendirdikleri açıklamasıyla ilgili Söylemez, 'Neyi, kime, kaça verdiklerine dair açıklık yok' dedi.
Ekonomi eski bakanı Söylemez, TEİAŞ özelleştirmesi kararını eleştirerek, iktidarın istihdam yaratacak politika geliştiremezken, ülkenin stratejik şirketlerini haraç mezat sattığını söyledi.
Dolar mevduatına kur farkı vergisi önerisini yorumlayan Söylemez, 'Faizi sebep olarak gören zihniyetin bakış açısı bu. Böyle müdahaleci fikirler ekonomik buhranı daha da artırır' dedi.
Söylemez, Türkiye'nin yüzleşeceği sonuçlara dair, 'CDS'ler yükselecek, devlet ve özel sektör eurobondlarına satış gelecek, Türkiye'nin yurt dışından fon bulması güçleşecek' dedi.
Söylemez, icra, iflas ve işten çıkarmaların askıdaki sorunlar olarak beklediğini, karantinanın kalkmasıyla haziran itibarıyla durumun ekonomik buhrana dönüşmesinden endişe ettiğini belirtti.
Eski Ekonomi Bakanı Ufuk Söylemez, Türkiye'de dolarizasyonun çığırından çıktığını, son adımların dolarda karaborsa ve kayıtdışına yönelimi artırabileceğini belirtti.
Kamu bankalarının yönetim kurullarına ekonomi işletme ve finans konularında deneyimli kişilerin seçilmesi gerektiğini belirten Söylemez, ulufe dağıtır gibi üyelik dağıtıldığını kaydetti.
Ekonomi eski Bakanı Söylemez, müteahhitlere yapılan ödemelerle ilgili, 'Hukuki altyapısı var. Gecikmeden Borçlar Kanunu'nda yer alan aşırı ifa güçlüğü maddesi işletilmeli' dedi.
Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Söylemez, olabilecek en çılgın seçim harcamalarının ortalığa saçıldığını, tarihin en acı reçetesinin geleceğini dile getirdi.
'Mağazalara enflasyonu yeniyoruz diye afiş asarak ekonomiyi düzeltemezsiniz. Gerçekçi önlemler almazsanız ülkeyi kaybederiz.'
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.