Ufuk Söylemez: 'Yazın turist döviz getirir, enerji faturası düşer' planı riske girdi

Ufuk Söylemez: 'Yazın turist döviz getirir, enerji faturası düşer' planı riske girdi
Eski Ekonomi Bakanı Söylemez, Kriz derinleşirse turizm büyük darbe alır, enerji fiyatlarındaki artış Türkiye ekonomisindeki sıkıntıları artırır' tespitinde bulundu.

Türkiye derin bir ekonomik kriz içindeyken AKP iktidarı çıkış planını yaz aylarında ucuz TL etkisiyle ‘patlayacak' turizmle ülkeye gelecek döviz ve ısınan havayla azalacak enerji faturası üzerine kurguluyor.

Rusya-Ukrayna geriliminin bu planı büyük riske soktuğunu belirten Ekonomi Eski Bakanı Ufuk Söylemez, "Bu kriz Nureddin Nebati'nin gözlerindeki ışıltıyı söndürebilir" uyarısı yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, ekonominin gözlerdeki ışıltı olduğunu söylemişti.

KUR KORUMA DÖNÜŞÜ

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre Söylemez, "Umutlar turizme bağlanmıştı, enerji faturası düşecek, böylece kurlar istikrara kavuşacak diye bekleniyordu, ancak kriz derinleşirse turizm büyük darbe alır, enerji fiyatlarındaki artış Türkiye ekonomisindeki sıkıntıları artırır" dedi.

Söylemez, Kur Korumalı Mevduat'ta üç aylık hesaplarda ilk dönüşün mart ayında olacağını da hatırlatarak, kurlardaki bir yükselişin Hazine üzerine hesaplananın da üzerinde bir yük ekleyebileceğini vurguladı. 

ABD'nin Rusya'ya karşı kullanabileceği en güçlü kozlardan biri olan uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılmasının Türkiye için büyük risk taşıdığını belirten Söylemez, "Türkiye'ye turistlerin büyük bölümü Rusya ve Ukrayna'dan geliyor. Enerji faturası açısından da kriz büyük sorun yaratacak. Akkuyu santrali, Rusya'daki müteahhitlik işleri unutulmamalı. Bu iki ülkeden tahıl ithalatımız da çok yüksek" uyarısı yaptı.

KRİZDEKİ TÜRKİYE NASIL ETKİLENİR

Türkiye'nin aktif tarafsızlığını koruyarak bu krizi aşmasının ekonomi açısından kritik olduğunu belirten Ufuk Söylemez, "Kışkırtmalara kapılmadan, oluşabilecek ekonomik hasarları en düşük seviyede tutmak önemli. Bu gerilimden en çok Türkiye ekonomisi etkilenecek. Bu süreçte Montrö Sözleşmesi'nin ne kadar önemli olduğunun bazı kafalar tarafından anlaşılabildiğini umuyorum" ifadesini kullandı.

BUĞDAY İTHALATI ARTARSA EKMEK FİYATI ZAMLANIR

Türkiye'nin buğday ithalatının yüzde 64.6'sı Rusya'dan, yüzde 13.4'ü Ukray­na'dan yapılıyor. Ayçiçeği ithalatının da yüzde 65.5'i Rusya'dan yapılırken, yüzde 4.2'si ise Ukrayna'dan gerçekleştirildi. Rusya ve Ukrayna arasında bir savaş yaşanması du­rumunda başta ekmek olmak üzere temel gıda ürünlerinde fiyatlar artabilir.

HER DÖRT TURİSTTEN BİRİ RUSYA VE UKRAYNA'DAN GELİYOR

Türkiye, 2021 yılında 24.7 milyon yabancı turist ağırlarken, bunun 4.7 mil­yonu Rusya’dan, 2.1 milyonu ise Ukrayna’dan geldi. Rus ve Ukraynalı turistler gelmezse turizm sektörü ağır bir darbe alacak. Erken rezervasyon dönemi yeni başlamışken, sektör büyük kayıp yaşayabilir, 36 milyar dolarlık turizm geliri beklentisi rafa kalkabilir.

ENERJİ FATURASI İLE ENFLASYON FIRLAYACAK

Yılbaşında 77 dolar olan Brent petrolün varil fiyatı dün itibarıyla 100 dolara dayandı. Doğalgaz fiyatlarında da benzer bir tırmanış söz konusu. Enerji ithalatına bağımlı olan Türkiye ekonomisinde girdi fiyatlarının yükselmesiyle enflasyon artışı daha da hızlanacaktır. Vatandaşın alım gücü de buna bağlı olarak azalacaktır.

KUR KORUMALI MEVDUAT'IN MALİYETİ AĞIRLAŞABİLİR

Dolar, dün 13.91 lira seviyelerini zor­ladı. Hazine'nin kur Korumalı Mevdut’a için ödeyeceği fark doların seviyesi için kritik öneme sahip. Aynı şekilde altın fiyatlarının artması da Altın Korumalı TL hesapları için faturayı büyütebilir. Kur Korumalı Mevduat­lar'da ilk vade tarihi 24 Mart'ta bitiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar