Ekonomist Atilla Yeşilada: Altın rezervini teminat gösterip borç dolar alacaklar

Ekonomist Atilla Yeşilada: Altın rezervini teminat gösterip borç dolar alacaklar
Erdoğan'ın, 'Altın rezervlerini Türkiye'ye getirdik' açıklamasıyla ekonomi çevrelerinde rezervlerin ülkeye getirilmesinin ne anlama geldiği tartışılmaya başladı: Altınlar neden getirildi?

AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Operasyonlarla döviz kurunu hareketlendirerek ülkemizi ekonomik krizlerin altında ezmek için defalarca atağa kalktılar. Biz yurt dışındaki altınlarımızı ülkeye getirmek ve döviz rezervlerini güçlendirerek hazırlığımızı yapmıştık. Güçlü ekonomik politikalarımız sayesinde bunu başarıyla atlattık" açıklaması yaptı.

Bu sözlerden sonra yurtdışındaki bankalarda olan altın rezervlerinin Türkiye'ye getirilmesinin anlamı gündeme geldi.

Karar gazetesinde yer alan habere göre, altın rezervlerinin ülkeye getirilmesini değerlendiren Ekonomistler Platformu Başkanı ve Karar Gazetesi yazarı Oğuz Demir, "Altınlar Türkiye'nin kara gününün de karasında kullanmak içindir, kesinlikle bozdurulamaz", Ekonomist Atilla Yeşilada ise "Hükümet altın rezervlerini teminat olarak gösterip dolar alacak" derken, ekonomist Mustafa Sönmez ise "Halkbank ve Sezgin Baran Korkmaz nedeniyle altınlara el konulmasından korkuluyor" dedi.

MUSTAFA SÖNMEZ: ALTINLARA EL KONULMASINDAN ENDİLŞELENİLİYOR

Bu altın rezervleri daha önce Amerika'daydı. Sonra Londra bankalarına getirildi. Halkbank Davası'ndan dolayı bir endişe olabilir. El koyma gibi bir şeyden endişeleniliyor diye okuyabiliriz. Altın rezervinin Türkiye'ye getirilmesinin nasıl bir önemi olabilir ki? Yurtdışında kalması başka türlü yararlar sağlarken Türkiye getirilmesi bir anlam ifade etmiyor. Bu altınlar zaten Merkez Bankası kayıtlarına altın olarak giriyor. Yurtdışında olsa da yurtiçinde olsa da bir anlamı yok. Altınlarda mekan değişikliği ile elde edilecek bir şey yok. Aksine yurtdışında olmaları bizim için daha iyi bir şeydir. Burada aklıma gelen tek şey olası bir durumda el koymanın önüne geçmek istenmesi oluyor.

OĞUZ DEMİR: ALTINLAR TÜRKİYE'NİN KARA GÜNÜNÜN DE KARASINDA KULLANMAK İÇİN

Burada benim aklıma ilk Halkbank Davası geliyor. Rezerv denince iki tip rezerv vardır. Biri altın diğeri de döviz cinsinden rezervlerdir. Altın cinsinden olan rezervleri Merkez Bankası'nda tuttuğumuzda daha değerli bir hale gelmiyor. Ne kadar altınımız varsa bu yurtdışında farklı yurtiçinde farklı olmuyor. Altın miktarı her yerde aynı. Sadece altın rezervlerinde bulundukları yeri değiştirmiş oluyoruz. Bizim olan altını Londra'da tutmakla Ankara'da tutmak finansal açıdan bir farkı olmaz. Altın rezervlerini 2008'den beri peyderpey getirdiler. Kamu bankalarının finansmanı için kullanacaklar mı? Buna yönelik bir şey denmedi. Rezervler kayıt altında ve takip ediliyor. Altınlar Türkiye'nin kara gününün de karasında kullanılmak içindir. Bunu öyle harcayamazlar. Harcama gibi bir şey hemen belli olur.

ATİLLA YEŞİLADA: ALTIN REZERVİNİ TEMİNAT GÖSTERİP BORÇ DOLAR ALACAKLAR

Altınların Türkiye'ye getirilmesinin asıl sebebi olası yaptırımlardan ve ya altınların haczedilmesine mani olmak. Bu durum daha önce Venezuella'nın başına geldi. Bizde biliyorsunuz Halkbank Davası ve Sezen Baran Korkmaz olayı var. Altınların Türkiye'ye getirilmesi çok yanlış bir şey. Benim aklıma gelen Türkiye'ye getirilen altınlar teminat olarak gösterilip dolar borç alınabilinir. Sezgin Baran Korkmaz'ın Amerikaya'ya iade edilmesi korkusu yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın niyetini okuyamayız ama bu duruma mantıklı, makul bir cevap arayacak olursak altınları teminat olarak gösterip dolar borç alınabilir ya da haczedilmesinin önüne geçilir ya da hepsi. Ama bu çok yanlış bir durum. Siz altınları ister yurtdışında ister yurtiçinde turun, rezervlerinizi ister alttan ister üstten sayın fark eden bir şey yok.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar