Ekonomist Atilla Yeşilada, doların yönünü nereye çevireceğini açıkladı

Ekonomist Atilla Yeşilada, doların yönünü nereye çevireceğini açıkladı
Yeşilada, 'Esasında Türkiye'de yabancı yatırımcı kalmadı, çıkışta olmayacak. 600-800 milyon dolar satarak altı ay civarında mevcut dolar rezervlerle doları kontrol edebiliriz' dedi.

+GERÇEK - Bu haftaya yatay seyirle başlayan dolar kuru dün 13,65 TL’ye kadar çıktı, dolar bir ayddan fazla süredir bulunduğu 13,50 seviyelerinden işlem görmeyi sürdürüyor.

Ekonomist Atilla Yeşilada, katıldığı Youtube yayınında dolar kuru için net konuştu. Yeşilada, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Londra’da yatırımcılara politika setini anlatmasını değerlendirdi.

Yeşilada, "Her şeyden önce sorun politika seti değil. Sorun, Cumhurbaşkanı’nın iradesiyle o politika setinin bir gecede baştan aşağı değişebilecek olması. Bu Nebati ve Kavcıoğlu’nun da kontrolünde değil. Mesele oradan kaynaklanıyor. Şahsi itibari sağlamışsanız insanlar size daha çok güveniyorlar… Sizi yönlendiren bu itibarı bozacak hareketler yaptığı sürece gitmemek fayda var…" dedi.

DOLAR KURUNU BU SEVİYEDE TUTMAK MÜMKÜN MÜ?

Yeşilada, "Dolar kurunu bu seviyede tutmak mümkün mü? sorusuna dikkat çeken bir cevap verdi. Dolar üzerine yaptığı bir değerlendirmesinde Yeşilada, "Esasında Türkiye’de yabancı yatırımcı kalmadı, çıkışta olmayacak. 600-800 milyon dolar satarak altı ay civarında mevcut dolar rezervlerle doları kontrol edebiliriz" dedi.

Yeşilada, "Tutuyor işte. Üç, dört, beş ay tutar. Ben biraz daha resmi yapmalarını dilerdim. Hala iddia ediyorum yani şu anda Merkez Bankası her sabah bankaların her sabah bankaların katılabileceği bir halde en düşük fiyatla ya da en yüksek fiyatla 500 milyon dolar ya da euro satsa bu iş çok daha meşru olurdu. Bunu yapmak hakkı da var. Neden yapmıyor hiçbir fikrim yok. Bu da bana garip geliyor. Böyle yaptığınızı herkes biliyor. Niye resmi yollarla yapmıyorsunuz. Resmi yollarla yaptığınızda dövizden TL’ye dönme konusunda tereddüt yaşayan vatandaşı da ikna edersiniz. Merkez Bankası politikayı açıkça destekliyor diye. Şu anda inkar ederek ellerine ne geçiyor akıl çerçevesine oturtmanın imkanı yok. Ben onları söylediğimde henüz müdahale başlamamıştı. Bu 20 Aralık’ta dahil. Aralık sonuna kadar çok acayip döviz harcadılar. Cephaneleri baya azaldı. Şimdi bir de BOTAŞ belası çıktı başlarına. Benim kanaatime göre, BOTAŞ çok daha uzun süre dövizi Merkez Bankası’ndan almak zorunda olacak. Mühim olan Merkez Bankası’nın dövizleri azalıyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar