Ekonomist Atilla Yeşilada, 'ekonomiye pusu kuran' üç büyük tehlikeyi sıraladı

Ekonomist Atilla Yeşilada, 'ekonomiye pusu kuran' üç büyük tehlikeyi sıraladı
Yeşilada, tehlikeleri Fed, tedarik sorunları ve küresel kuraklık olarak sıraladı, 'Bu yıl ana parayı ödemeyi tercih edenlerin Türkiye'den çıkardığı döviz 10-15 milyar doları bulabilir' dedi.

+GERÇEK - Ekonomist Atilla Yeşilada, Youtube yayınında, küresel ve Türkiye’deki ekonomik gelişmelere dikkat çekti. Yeşilada, bunları Fed, tedarik sorunları ve küresel kuraklık olarak sıraladı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yedi kez faiz artıracağını söyleyen Yeşilada, faizin 2022 yıl sonunda yüzde 2,5'e kadar çıkacağını söyledi. Yeşilada, "Fed, bu sefer niyeti bozdu. Bu sene en az dört kez faiz artırımı yapacak. Yedi diyenler var. Lafı fazla uzatmak istemiyorum muhtemelen 2023 sonunda şuanda 0-0,25 olan Fed’in politika faizi yüzde 2,5’a çıkacak" diye konuştu.

Yeşilada, "Bu sene ana parayı ödemeyi tercih edenlerin Türkiye’den çıkarttıkları döviz 10-15 milyar doları bulabilir" dedi.

Yeşilada, "Bir mesele daha var, faiz artırımlarına alışığız ama ilk defa 2008 finansal krizde karşımıza çıkan parasal genişleme politikalarının ters çevrilmesine hiç alışık değiliz. Yani Fed 9 trilyon doları bulan bilançosunu yılın ikinci yarısından itibaren dağıtmaya başlayacak. Ve elindeki kesin olmayan tahminlere göre, her sene 1 trilyon doların bilançodan kesilmesi 125 baz puan faiz artırımına tekabül ediyor. Özetle, dış dünyanın bize uyguladığı faizler yükselecek ve dolar bulmak daha zorlaşacak" ifadelerini kullandı.

Yeşilada, Türkiye’nin bir sene içinde ödemesi gerek dış borcun 165 milyar dolar olduğunu, bunun vadeli kısa vadeli borçlanmalarda 275 puan baz olduğunu bunun bu senenin sonunda 4’e gelecek senenin sonunda 5,5’a çıkabileceğini ifade ederek, "Bu sene yüksek faizlerden borçlanmak istemediği için ana parayı ödemeyi tercih edenlerin Türkiye’den çıkarttıkları döviz 10-15 milyar doları bulabilir" dedi.

Öne Çıkanlar