Elçi ailesinin avukatı Girasun: Failler 2-3 saat içinde tespit edildi ama yargı makamlarıyla paylaşılmadı

Elçi ailesinin avukatı Girasun: Failler 2-3 saat içinde tespit edildi ama yargı makamlarıyla paylaşılmadı
Avukat Girasun Tahir Elçi cinayeti hakkında, 'Faillerin 2-3 saat içerisinde tespit edildiğini düşünüyorum ama bunu tespit edenler yargı makamlarıyla paylaşmadılar' dedi.

ARTI GERÇEK - Sur’un Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015’te öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetine ilişkin davanın 2’nci duruşması bugün Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık polisler hakkında yurt dışını çıkma yasağı koyan mahkeme, duruşmayı 14 Temmuz’a erteledi. Tahir Elçi davasına ilişkin detayları, Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ve Elçi ailesinin avukatı Neşet Girasun, Ezo Özer’in sunduğu Odak programında ARTI TV’ye değerlendirdi.

Duruşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Elçi ailesinin avukatı Neşet Girasun, "Cinayetin faillerinin 2-3 saat içinde tespit edildiğini düşünüyorum" derken; Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ise "Bizim süreçteki en büyük endişemiz ki bu endişeyi halen taşıyoruz. Sanıkların bizzat duruşma salonunda hazır bulunması talebiydi. Bu talebimiz önceki duruşmada da reddedildi. Biz bu celsede de yazılı olarak mahkemeye sunduk duruşma öncesinde de maalesef bu talebimiz yerine getirilmedi." ifadelerinde bulundu.

‘SANIKLARIN HAZIR BULUNMASI TALEBİ YİNE REDDEDİLDİ’

Sanıkların duruşma salonunda bulunması talebinin bu celsede de kabul edilmediğini belirten Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, "Bu yargılama sanki sorunsuz bir şekilde yürütüldü ya da yürüyor, bu duruşmada hiç bir sorun yaşamadık, bütün taleplerimiz karşılandı gibi bir sonuçta çıkarmamak lazım. Bizim süreçteki en büyük endişemiz ki bu endişeyi halen taşıyoruz. Sanıkların bizzat duruşma salonunda hazır bulunması talebiydi. Bu talebimiz önceki duruşmada da reddedildi. Biz bu celsede de yazılı olarak mahkemeye sunduk duruşma öncesinde de maalesef bu talebimiz yerine getirilmedi." dedi.

‘MÜDAHİLLİĞİMİZİN KABUL EDİLMESİNİ BEKLİYORDUK’

Davayı değerlendiren Aydın şöyle devam etti: "Nispeten bir önceki celsedeki agresif, bize göre ceza hukuk kurallarıyla bağdaşmayan tutumdan mahkeme bir ölçüde sıyrılmış oldu. Diyarbakır Barosunun bu konudaki müdahillik talebinin kabul edilmesi zaten bekliyorduk açıkçası. Çünkü sonuçta öldürülen kişi bu baronun başkanı ve bu baro faaliyetlerini yürütürken bu cinayete kurban gitti.

‘SANIKLARIN HAZIR BULUNMASI ONLAR İÇİN DE ÖNEMLİ’

Umarım bu tutum biraz daha ilerler ve biraz daha hukuka gerçeğe biraz daha yaklaşır. Çünkü henüz ilk duruşma. Bu duruşma sonrasında birçok duruşma daha yapılacağına benziyor. Belki olay yerinde keşifler ve incelemeler yapılması gerekliliği de şu anda ortaya çıkıyor. Bizim sanıkların duruşma salonunda hazır bulunma talebimizin ne kadar doğru ve yerinde bir talep olduğu bugün sanıklar tarafından da bizzat dile getirildi. Sanıkların burada hazır bulunması sadece mağdur taraf olarak bizleri ilgilendiren bir husus değil, en az bizim kadar hatta bizden daha fazla sanık hakları açısında da önemli bir mesele. Umarım sonraki celselerde bu hatadan geri dönülür ve biz gerçeğe bir adım daha yaklaşırız.

‘CEZASIZLIK POLİTİKASININ TAŞLARI DÖŞENİYOR’

Bu dosyada gerçekten ilk cinayet anından, ilk soruşturmadan başlayan ve bugüne kadar gelen bir keyfiyet süreci var, gerçekten bir gönülsüzlük hali var, bir cezasızlık politikası var. Aslında üzerinde durulması gereken bu bunun sanki taşları döşeniyor. Endişemiz o ki bu taşlara yeni taşlar eklensin. Bizim de çabamız bu cezasızlık politikasına götürecek taşları bir bir sökmek. Bunun yerine daha adil, daha kabul edilebilir, şeffaf, bağımsız ve tarafsız bir yargılama süreciyle, en azından soruşturma sürecindeki hukuksuzlukları kısmen de olsa giderebileceğimiz bir yargılama talebi. Tüm istediğimiz bu."

‘MERMİ ÇEKİRDEĞİ BULUNMAK İSTENMEDİ’

"Tahir Elçi'nin hayatını kaybetmesine sebep olan mermi çekirdeğinin bulunmamasında kesinlikle kasıt olduğunu düşünüyorum" diyen Avukat Neşet Girasun ise, "Eğer olay yeri incelemesi kanun da öngörüldüğü gibi yapılmıyorsa, eğer olay yeri incelemesi geciktiriliyorsa, eğer inceleme gereği gibi yapılmıyorsa demek ki deliller toplanılmak istenmiyor. Çünkü bu delil yani mermi çekirdeği, Tahir Elçi'nin baş bölgesinin bir kaç metre ilerisinde olurdu. O bölge de gayet düz bir zemin. Hendeklerin olduğu çatışmalı bölgeden de uzak bir yerdi bu konuda samimi bir irade konulsaydı o mermi çekirdeği bulunacaktı. Demek ki istenmedi."

‘CİNAYETİN FAİLLERİ 2-3 SAAT İÇİNDE TESPİT EDİLDİ’

Girasun, faillerinin 2-3 saat içinde tespit edildiğini ancak yargıyla paylaşılmadığını öne sürerek, "Emniyetin sahip olduğu imkânları, cinayetin oluş şekli bir bütün olarak mevzuyu göz önünde bulundurduğumuzda bu faillerin 2-3 saat içerisinde tespit edildiğini düşünüyorum. Ama bunu tespit edenler yargı makamlarıyla paylaşmadılar diye düşünüyorum. Sanıkların üçü de net bir şekilde cinayeti reddediyorlar. Biz o bölgeye atış yapmadık, sadece kaçan örgüt mensubu üyelerine ateş açtık. Bazıları görüş mesafemiz de dahi değildi biz Tahir Elçi yere düştükten sonra gördük. Yani tamamen olaydan sıyrılmaya dönük savunmalar yapıyorlar." dedi.

 

Öne Çıkanlar