Emekçi Mülteciler Belgeseli: Biz Türkiye’ye alıştık, siz de bize alışın

Emekçi Mülteciler Belgeseli: Biz Türkiye’ye alıştık, siz de bize alışın
' Emekçi Mülteciler' belgeseli, dün (18 mayıs) galasını yaptı. Belgeselde 'mültecilerin krizin sorumluları değil, mağdurları olduğu' yaklaşımı işleniyor.

Yönetmenliğini Serkan Acar'ın yaptığı belgeselin yapımcılığını Film Fabrik ve Mülteci ve Göçmenlerin Yerel Entegrasyonu Derneği üstlendi. Yapımın danışmanlığını Doç. Dr. Sevgi Usta, Adnan Özveri ve Behice Bağ yaparken belgeselin müziklerine ise Ali Sinan Çulhaoğlu imza attı.

"Mülteci göçmenlere karşı nefret söyleminin topluma pompalandığı bugünlerde, onların bu krizin sorumluları değil mağdurları olduğu" yaklaşımını taşıyan belgeselin galası dün 18.00'de Kadıköy Sinematek'te gerçekleştirildi.

Bugün ise "Emekçi Mülteciler", İkitelli Ayakkabıcılar Sitesi'nde açılıyor. Yönetmenliğini Serkan Acar'ın üstlendiği belgeselin anlatıcılarından biri olan Yusuf, eline küçük bir kamera alıp çekimleri de üstleniyor.

EMEKÇİ GÖÇMENLER NELER YAŞIYOR?

bianet'ten Tuğçe Yılmaz ve Melin Durmaz'ın haberine göre film, göçmenlerle ilgili bir projenin üçüncü kaydı. Önceki belgeseller pandemi günlerinde göçmenlerin yaşadığı sorunlara ve göçmen sanatçıların karşılaştığı güçlüklere odaklanırken, bu kez emekçi göçmenlerin yaşadıklarına ışık tutuluyor.

Yusuf, kendi çalıştığı ayakkabıcıdan başlayarak göçmen işçiler arasında bir gezintiye çıkıyor.

TÜRKLER, KÜRTLER, ARAPLAR

Anlatıcı Yusuf "Suriyeliler kimdir" ile başlıyor: "Tek bir kişiyi ya da milleti kapsamıyor Suriyeliler. Aramızda Türkmenler, Araplar ve Kürtler var."

Anlatıcı Türkmen bir Suriyeli olunca önce Türkmen işçiler konuşuyor. Anadilleri Türkçe olduğu için Türkiye'ye "uyum" konusunda çok zorlanmadıklarını ve Arap Suriyelilere göre -görece- daha şanslı olduklarını söylüyorlar. Türkçe bilmek baştan bir artı olarak göze çarpıyor.

'TÜRKÇE BİLMEDİĞİMİZDE İTİRAZ HAKKIMIZ OLMUYORDU'

Arap göçmenlerden biri "dil sorunu"na değiniyor: "Türkçe öğrenmeden önce sadece 'Tamam' diyebiliyorduk. Dolayısıyla bir itiraz hakkımız da olmuyordu. Şimdi Türkçe konuşabildiğimiz için bizden istenilen bazı şeylere itiraz edebiliyoruz."

Yine devlet nezdinde Türkiye'nin göçmenlere "maaş" vermesi, yardım ettiği gibi gündemler özellikle ırkçı saiklerle çok tartışıldığı için Yusuf bunun da üzerine gidiyor. Burada göçmenlerden duyduğumuz cevap şu: "Sorma, çok yardım ettiler."

GÖÇMENLERE 'MAAŞ' NEDİR?

Devlet şimdiye kadar hiçbir zaman kendi bütçesinden Suriyelilere aylık bağlamadı. Türkiye'de Geçici Koruma veya Uluslararası Koruma altında olan ve belli kriterleri sağlayan kişilere, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve ismi Sosyal Uyum Yardımı (SUY) olan aylık 155 lira destek veriliyor Bu para da Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin hepsine değil sadece belli kriterlere sahip kişilere veriliyor.

Devlet göçmenlere de üçüncü çocuklarını yaptıktan sonra destek vereceğini söylüyor. "Kim olursan ol, gel" değil, üç çocuk yap öyle gel deniliyor hepimize.

Öne Çıkanlar