EnerjiSA işçileri Sabancı Holding önünde nöbet başlatıyor

EnerjiSA işçileri Sabancı Holding önünde nöbet başlatıyor
Enerji-Sen Genel Başkanı Keskin, yönetimin Cuma gününe randevu verdiğini söyleyerek, o güne kadar 13.00- 15.00 saatleri arası Sabancı Center önünde nöbet başlatacaklarını duyurdu.

Yağmur KAYA 


+GERÇEK - Sabancı Holding bünyesindeki EnerjiSA'ya bağlı dağıtım şirketlerinde çalışırken sendikalaştıkları  için işten çıkarılan ve işe iade talebiyle eyleme başlayan işçiler, İstanbul 4'üncü Levent'te bulunan Sabancı Center önünde açıklama yaptı. 

İşe iade talebiyle bir aydır seslerini duyurmaya çalışan 30 işçi, 13 Mayıs Cuma günü Sabancı Holding yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştireceklerini ancak 13 Mayıs Cuma gününe kadar saat 13:00-15:00 arası holding önünde eylemlerine devam edeceklerini söyledi. 

İşçiler Sabancı Center önünde yaptıkları açıklamada, "Atılan işçiler geri alınsın" ve "İşten çıkarmalar yasaklansın", "Direne direne kazanacağız" yazılı dövizleri taşıdı. 

Açıklamada işten çıkarılan işçiler söz alarak, iki aya yakın bir süredir yaşamlarını idame ettirmekte zorlandıklarını vurguladı. 

'ENERJİSA DA KANUN, YASA UYGULANMADI' 

İşçi Ahmet Kelli, haklı ve geçerli bir sebep bildirilmeden işten çıkarıldıklarını ifade ederek, "Uygunsuz ve hukuksuz bir şekilde işten atıldık. Çünkü bizler sendikalı işçileriz. Toplu iş sözleşmesine göre çalışan işçileriz. Bu toplu sözleşmede disiplin kurulu maddeleri vardır. Bu maddelere göre işçi, işten çıkarılacağı zaman önce yazılı savunması sonra disiplin kurulu toplanır ve oy birliğiyle işçinin çıkışı verilir. Bu işyerinde biz işten çıkarılanlara bu yasa, kanun uygulanmadı. Enerji-Sa haksızlık ve hukuksuzluk yaptı" diye konuştu. 

İşçilerden Erdal Şener, iki aydır evine ekmek götürmediğini söyledi. "Bizler Ramazan ayını buruk bir şekilde geçirdik. Çünkü evimize iki aydır ekmek götürmüyoruz. Bizler babanız ve bizim bakmakla yükümlü olduğumuz ailelerimiz var. Buruk bir Ramazan ayı geçirmenin ne demek olduğunu ilk defa anladım. Şirket yetkililerine sesleniyorum: Bizim suçumuz yok. Eğer suçumuz var ise kamuoyu önünde açıklayın." 

İşçi Bekir Bayatlı 17 senedir Enerji-SA şirketinde çalıştığını ve bu süre zarfında he türlü doğal afette özveriyle çalıştığını vurguladı. Bayatlı, "Yazın sıcakta, kışın karın altında direklerde parasını kazanan enerji işçileriyiz" dedi. Herhangi bir gerekçe sunulmadan işten çıkarıldıklarını dile getiren Bayatlı, iki aydır bu sorunun cevabını aradığını söyledi. Bayatlı, bu sorunun cevabını buluncaya ve işe dönene kadar hakları için mücadelede etmeye devam edeceğini belirtti. 

Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, işçilerin görevlerini layıkıyla yerine getirdiğini buna rağmen işten çıkarıldığını belirtti. Keskin, işçilerin çalışma koşullarının ağır ve tehlikeli olduğunu ve enerji sektöründe her yıl en az 50 işçinin yaşamını yitirdiğini vurguladı. 

Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, Sabancı yönetiminin kendilerine Cuma gününe randevu verdiğini açıkladı.  Keskin, o güne kadar her gün saat 13.00- 15.00 arası Sabancı Center önünde açıklama yapmaya devam edeceklerini söyledi. 

NE OLDU?

EnerjiSA’ya bağlı elektrik dağıtım şirketlerinde çalışan işçiler ağustos ayında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde TES-İŞ ile şirket yönetimi arasında yüzde 9 zam oranıyla toplu sözleşme imzalanması üzerine toplu şekilde DİSK’e bağlı Enerji-Sen’e geçti. Sendika kısa sürede çoğunluğu sağlayarak yetkili sendika konuma geldi. Bunun üzerine EnerjiSA bünyesinde bulunan elektrik dağıtım şirketlerinde sendika temsilcileri de dahil işten çıkarmalar başladı. Bunun üzerine sendika Ankara’da Başkent Elektrik (Başkent EnerjiSA) Genel Müdürlüğü önünde işe iade talebiyle eyleme başladı.

Öne Çıkanlar